söndag 30 september 2018

Fredagsträning

 
Nu är jag HÄRLIGT Hamingja-hög igen!!!

Dagens träningspass blev ganska kort - men riktigt, riktigt lyckat!!! Senast gick det verkligen över förväntan när jag "utsatte" Hamingja för pisken mot rumpa och bakben - dock f f a på vänster sida där hon ändå haft liiiite lättare att hantera detta. Peppad av den framgången bestämde jag mig för att höja ribban idag genom att f f a rida med pisken i höger hand. 

Direkt när jag satt mig upp i sadeln lät jag först pisken nudda lätt ovanpå rumpan och på vänster bak vilket endast orsakade mindre reaktioner hos Hamingja. Sedan flyttade jag pisken till höger hand där den sedan fick vara kvar under resten av träningspasset. De första reaktionerna när pisken nuddade höger bak var lite häftigare, men sedan gick det riktigt bra. När vi skrittade ut från gården fick pisken ligga mot höger bak längre stunder, tog bort den när hon skrittade lugnt och lät den sedan ligga lätt mot bakbenet igen. 

Vi red upp bakom vägbommen och jag valde den högra skogsvägen för uppvärmningen i tölt och trots att pisken långa stunder låg an mot höger bak kunde Hamingja slappna av tillräckligt för att länga halsen helt OK (ja, inte HELA tiden kanske... men långa stunder).  Duktig tjej!!! När vi kommit fram till vändplanen gjorde jag ett försök att rida på samma sätt tillbaka hemåt igen - men då blev det lite för mycket flykt i henne. Att rida tölt utan att röra henne med pisken fungerade däremot bra! 

När jag sedan red in även på den vänstra skogsvägen började jag med samlad skritt med pisken åter lätt mot höger bak och sedan övergång till tölt. Vi red ett antal sådana sekvenser och Hamingja gladde mig genom att bli allt mindre spänd och istället bära upp sig allt trevligare i tölten! Uppe på vändplan nr 2 fick hon pusta en stund i skritt på volt innan vi vände tillbaka hemåt igen. 

Jag gjorde ett nytt försök med pisken mot höger bak i tölt - trots att det åter var hemväg - och den här gången funderade det MYCKET bättre!!! Vilken skillnad när pisken inte bara utlöser flyktreaktioner utan tillför mer energi - d v s precis den effekt man vill att den ska ha! Hamingja bjöd på flera sekvenser då hon verkligen bar upp sig trevligt i tölten! Och när hon sköt ut högerbogen och försökte "dra mig ur sadeln" utan jag kunde bibehålla min drivande sits så kom hon bara mer och mer in mellan hand och skänkel. Alltså en GOD cirkel istället för det motsatta som vi så ofta hamnat i...!

När hon sedan fick sträcka ut halsen i nedvarvningstölt satte hon genast igång att frusta så belåtet - ett härligt besked på att jag inte utsatt henne för mer stress än vad hon kunnat hantera! Tillbaka utanför stallet lyckades jag dessutom väldigt bra i min strävan att göra halt med höger bakben långt in under kroppen! Och jag kände genast hur jag LÄNGTAR till nästan träningspass med min HÄRLIGA häst!!!

Inga kommentarer: