tisdag 4 juni 2024

I love the feeling!!!

Polishästträning pågår!

Oj, vilken härlig ridtur Hamingja och jag fick idag! Det var aningen svalare idag (22 grader) och dessutom sköna vindar som till stor del höll undan insekterna. Vi skrittade via kyrkan och allén ner till bäcken och nere på bilvägen tog vi åt vänster mot Alviksträsk där vi fokuserade på att flytta för skänkeln i skritt åt båda hållen. Flytta och STORA eftergifter när hon korsade med inner bak, slappnade av och längde halsen. För mitt inre öra hörde jag Atlis "Belöna, belöna belöna! Den som är bäst på att belöna blir den bästa hästtränaren!!!" 

Svängde in till galoppbacken och eftersom vi inte ridit där på länge skrittade vi först uppför backen och ner igen för att hon skulle hinna scanna av omgivningen. Vilket hon också gjorde - det hade tillkommit endel skräp på gamla soptippen vilket krävde en stunds begrundan innan vi kunde fortsätta. Galopperande sedan två vändor i galoppen, en i vardera galoppen. 

Det är så härligt nu när skogsstigar och skogsvägar tinat fram och börjat torka upp - man får så många fler valmöjligheter! Nu testade vi att fortsätta förbi galoppbacken och till att börja med var underlaget torrt och fint. När vi kom till det första blöta partiet och jag kunde se att det var väldigt blött längre fram också vände vi och Hamingja bjöd på en härligt avslappnad tölt och jag kunde kontrollera tempot med små halvhalter!

Istället för att rida ner till bilvägen igen fortsatte vi efter en stig i riktning mot korsningen mot sjön. Även nu i tölt trots det varierande underlaget. När jag för många år sedan hade tillfälle att träna för nu framlidne Vignir Jónasson förklarade han att tölt i ojämn terräng är mycket effektivt som lösgörande för hästen. (En person som ridit ut med honom vid flera tillfällen berättade senare hur Viggi "fräste på" i tölt i friskt tempo rakt ut i stenig terräng där många svenskar skulle vara tveksamma att rida i skritt...!) Sådan terräng var det inte alls frågan om nu, men ändå ganska ojämnt så takten blev lite "tjolahopp tjolahej" ibland... Så note to self: om jag råkar dunsa Hamingja i ryggen så att hon blir spänd är det lika bra att sakta ner i skritt och börja om, då är det betydligt lättare att få henne att slappna av igen än om jag försöker lösa problemet i tölt. 

När vi kom fram till ödehuset vände vi tillbaka genom terrängen. För att få njuta mer av den trevliga tölten red jag tillbaka förbi galoppbacken för att åter vända vid första blöta området. På tillbakavägen bjöd Hamingja åter på en riktigt härlig töltkänsla - energisk och lösgjord! Även nu räckte små halvhalter för att bibehålla tempo och takt! Tillbaka i stallet kunde jag än en gång konstatera att varken sadeln eller sadelgjorden glidit fram (trots att vi idag galopperat t o m) och inget skav trots att hon var ganska svettig. Som belöning fick sedan duktiga hästen beta gräs i 15 minturer. Som ni ser på bilden kombinerade vi det med polishästträning!  

Inga kommentarer: