onsdag 3 maj 2023

Skogsbad!!!

 
När man upptäcker att matte sitter i diket!

Vilken fin bild detta varit om det inte varit sly i vägen...!!!

Skogsbad pågår!!!

När Eva och jag åkte till stallet idag hade solen kommit fram och värmde skönt så länge man höll sig i lä för de ISANDE vindarna. Där körde vi vidare på ett vinnande koncept: jag skrittar Hamingja till vändplanen, Eva och Hamingja "rider på riktigt i alla möjliga gångarter" medan jag sitter i solen och väntar för att sedan ta över tyglarna igen och skritta Hamingja hem till stallet. 

I morse erinrade jag mig att jag hört begreppet "skogsbad" och när jag googlade visade det sig finnas mycket intressant att läsa om skogens läkande förmåga:

"Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa." (Folkmyndigheten.se)

Skogsbad går alltså ut på att ta det lugnt och "bada" i sinnesintryck från skogen. Att inte göra så mycket, utan fokusera på att vara. Att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna.Skogsbad går alltså ut på att ta det lugnt och "bada" i sinnesintryck från skogen. Att inte göra så mycket, utan fokusera på att vara. Att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna." (Friluftsfrämjandet.se)

Så detta ägnade jag mig alltså åt medan Eva och Hamingja roade sig på annat håll. Och jag satt verkligen på första parkett när en liten talltita landade en knapp meter bort och obekymrat började leta mat på marken utan att lägga märke till mig! Jag har flera barndomsminnen från när vi såg talltitor vid mormors fågelbord i Lidbacken - så söta, pyttesmå fåglar!!! Härligt med "skogsbad" men ännu härligare att sedan ta över tyglarna och skritta Hamingja hem till stallet! Kan man kalla det "hästbad"??!!

Inga kommentarer: