tisdag 2 maj 2023

Friskvård i kubik!!!


Åååååååh, vad jag behövde detta idag!!!

Med smärta och sömnstörningar som bara förvärras samtidigt som Försäkringskassan tycker att jag kan återgå till att jobba som vanligt är det verkligen inte lätt att hålla livsgnistan uppe... Eftersom jag de senaste veckorna regelmässigt börjat vakna kl 02:30 och sedan inte kunnat somna om på flera timmar fick jag förra veckan på försök lägga till ytterligare en sömnmedicin. Då kunde jag visserligen sova längre innan jag vaknade, men var så VÄLDIGT groggy på dagarna... något som enligt läkaren brukar klinga av efter några dygn men i mitt fall blev det bara värre och värre... 

Så nu är det testet pausat och jag har fr o m idag istället fått en muskelavslappnande medicin som komplement till avslappningsövningarna för att hjälpa mina smärtande muskler att slappna av. Ni vet hur det kan bli om man suttit på en fot så att den domnat, att när man rätar ut benet så kan det göra rejält ont först. Det är så det blir när jag försöker göra avslappningsövningarna - när musklerna börjar slappna av gör det först ÄNNU mer ont än innan - och då spänner sig musklerna igen. (Ett stort problem vid fibromyalgi är just att man väldigt lätt får spänningar i musklerna och det är väldigt svårt att få dem att slappna av.) 

Jag har fått VÄLDIGT noggranna instruktioner från fysioterapeuten avs den muskelavslappnande medicinen, att den INTE ska användas istället för avslappningsövningarna utan som ett komplement till dessa. Så uppmaningen att "tomglo i skogen" är mer aktuell än någonsin! Därför fick dagens huvudprio bli att åka till stallet för kvalitetstid med Hamingja!

Det blev en sväng i skritt bakom vägbommen upp till vändplanen. Jag brukar alltid använda ridhanskar eftersom jag så väldigt lätt får skavsår i händerna. Men idag värmde solen så att man inte behövde handskar för värmens skull, så för att maxa den välgörande effekten red jag barhänt och höll händerna mot Hamingjas hals. Jag har nämligen läst att när man stryker över en djurpäls utsöndras oxytocin, ett "må bra-hormon" som även utsöndras vid amning t ex. Det var nog även värmen som gjorde att Hamingja var så nöjd med att bara skritta hon också!

Den välgörande effekten från detta härliga "Hamingja-häng" förstärktes sedan ytterligare av trevlig samvaro med Carola, Anneli och Sylvia i solskenet utanför stallet! Väl hemma igen lyckades jag uppbåda energi till att färdigställa jag mitt överklagande av Försäkringskassans beslut om indragen sjukpenning och postade detta. Nu har jag tagit den första dosen muskelavslappnande och väntar förväntansfullt på effekten. (Sedan ska jag ta en till i kväll när jag ska gå och lägga mig. )Därmed känns det som att jag gjort allt jag kan för att ge förutsättningar för lite bättre sömn den kommande natten. 

Inga kommentarer: