torsdag 17 mars 2022

När innertygeln får vara ifred

Ett kort ridpass på ridbanan idag igen, med ungefär samma upplägg som i tisdags. Redan under den inledande skritten längs spåret försökte jag vara noga med att det främst var mitt högra knä som skulle hålla högerbogen på plats - med belönande passivitet - och nu gick det lite fortare att få önskad effekt! Och då gick det förstås även bättre på volten sedan!

För att undvika att trigga igång någon dragkamp om högertygeln avstod jag från volten och red bara längs spåret när det var dags för tölt. Precis som i tisdags inledde jag med tölt i vänster varv, eftersom jag där får hjälp med staketet för att fortsätta hålla högerbogen på plats. Massor av förhållningar med skänklar och säte för att aktivera bakdelen/bibehålla aktiviteten samtidigt som jag försökte hålla nere tempot. Och INTE glömma belöning i form av passivt säte när jag får önskad reaktion från Hamingja!!!

I början fick jag rida ganska korta sekvenser i tölt, men successivt klarade vi lite längre sträckor utan att tempot drog iväg. När jag bytte till höger varv började Hamingja snabbt "tagga upp" och på eget initiativ samla sig jättemycket samtidigt som det började "ryka ur öronen" på henne för att det var JOBBIGT att samla sig så mycket...! Så jag fick göra övergångarna till tölt redan efter en väldigt kort sträcka samlad skritt, för att hon inte skulle hinna jaga upp sig allt för mycket. 

Jag försökte också vara ÄNNU tydligare med belöningen i form av passivt säte för att visa att hon inte behövde samla sig till max. Och när vi lyckats genomföra några töltsekvenser där hon kunde slappna av och länga halsen och dessutom rida några riktigt bra hörnpasseringar där hon istället för att bita tag i bettet och köra ut högerbogen rundade sig fint runt höger "knä" bestämde jag mig för att avrunda för dagen. Sedan ilskan väl gått över så var töltkänslan i höger varv den bästa för kvällen, när jag började känna lite "fjädring" bakifrån som fick bogarna att komma upp lite!

En viktig del i att vi klarade högervarvets hörnpasseringar i tölt bättre idag än i tisdags tror jag var att jag nu i god tid inför varje hörn påminde henne med höger knä/skänkel innan hon hade hunnit skicka ut bogen. Och att jag även under all ridning i höger varv - både i skritt och tölt - gjorde detsamma (och lät innertygeln vara ifred) om hon visade tendenser att vilja korta upp nacken. 

I morgon drar årets första Atlikurs igång och denna gång får Hamingja inleda med "nära Atli-upplevelse i kubik" eftersom han kommer att rida henne under hela passet. Så sparar jag på krafterna inför lördag och söndag. När vi red för honom senast (i början av november) kändes det verkligen som en EVIGHET fram till vårens första kurs - men nu är vi REDAN där!!!

Inga kommentarer: