lördag 19 mars 2022

Atlikurs: Hon är lite olydig…!!! :-O

Varje kurs brukar Atli börja med att fråga ”Hur går det för er?” Men nu var det istället jag som ställde frågan ”Hur går det för oss?” eftersom det var han som red henne igår och därmed hade ”facit”. ”Hon är lite olydig mot högertygeln! Och hon har fått bestämma alldeles för mycket om var hon ska gå och vad hon ska göra! Du måste vara VÄLDIGT noga med att det ALLTID är du som bestämmer!!! Vill hon gå åt höger ska du välja vänster, vill hon svänga ska du rida rakt fram o s v!!! Hästar är dåliga på att bestämma - så när de får göra det blir det inte bra...!"

Han påminde också om att det inte är innertygeln som ska styra åt vilket håll vi går utan min kropp. Ytterhjälperna ska styra och dessa är tre: yttertygeln, ytterskänkeln OCH min kropp/vikthjälperna. Det ska dessutom vara SNABBA signaler och sedan - snabbt - en belönande passivitet. Så jag fick börja att praktisera detta i skritt genom att hela tiden byta riktning och göra detta med kroppen. SNABB reaktion och sedan belöna med lös tygel!!! "Hästen lär sig när den får lös tygel!!!"

Sedan fick jag övergå till att göra samma sak i tölt vilket förstås blev betydligt svårare. DU RIDER FÖR FORT!!! ropade Atli när vi sladdade runt på en volt. Tydligen förväntades jag bromsa och svänga SAMTIDIGT!!! :-O Här fick jag också påminna mig om att bromsa med hela kroppen och skänklarna för att sedan ”kasta tyglarna” när hon lyssnade. Och om hon inte lyssnade fick jag göra halt. 

När förhållningarna fungerade så att vi kunde hålla ett lågt tempo blev det ju OERHÖRT mycket lättare att svänga/vända in - och då slappnade också Hamingja av på ett HELT annat sätt!!! ÅÅÅÅÅH så ROLIGT och NÖDVÄNDIGT att få rida kurs!!!

Inga kommentarer: