onsdag 29 september 2021
Alla vägar leder till Torrbergsvägen!
söndag 26 september 2021
Solig söndag!!!
Idag visade sig hösten verkligen från sin allra bästa sida - med en strålande sol som efter en natt med enstaka minusgrad snabbt värmde upp luften så att termometern gick över +10 gradersstrecket! Men det är förstås inte bara ryttare som uppskattar fint höstväder... när jag körde till stallet såg jag att de satt ut skylten "Jakt pågår!" där man svänger från Seletvägen in på Mariebäcksvägen. Därför vågade jag inte rida längs någon av skogsvägarna utan det fick bli uppvärmning i galopp uppför "kyrkbacken" (4 vändor) och sedan ett pass med töltträning på ridbanan.
Jag har ju alla instruktionerna från Atli att träna vidare på och försöka "nöta in" och efter våra galopper i backe var Hamingja både lösgjord och hade fått igång aktiviteten i bakbenen så utgångsläget var ju bra! Det brukar ha fungerat bäst med tölten i höger varv, då jag m h a högersluta kunnat skapa och bibehålla längden på halsen och bärigheten. Men idag var det faktiskt vänstersluta i vänster varv som gav bäst resultat!
Hamingja blev VÄLDIGT svettig i värmen - det börjar nog vara dags för en höstklippning av hennes hals för hon har hunnit sätta riktigt mycket päls redan... Nu fick det bli en rejäl dusch och när hon stått och ångat av en stund smorde och sprayade jag mot knotten, som tyvärr också uppskattade det varma vädret...
fredag 24 september 2021
Friday fun!!!
Fotogenisk fröken!
Tänk att det är en hel vecka sedan jag red sist... och då var det nog ytterligare en vecka sedan gången innan (den veckan var jag dessutom hemma från jobbet)... :-O Jag har varit så OERHÖRT trött ända sedan Midur-tävlingen men den här veckan har jag i alla fall orkat jobba. Och nu hoppas jag att det fortsätter att gå åt rätt håll...!!!I helgen är det Umeå Icelandichorse Meeting och min plan var egentligen att vara där (som publik denna gång). Men med tanke på hur jag mått se senaste veckorna och att det är Atlikurs igen nästa helg bestämde jag mig tillslut för att stanna hemma och försöka "ladda batterierna" istället. Tack vare det kunde jag dessutom rida idag - när orken ÄNTLIGEN räckte till! Även Hamingja verkade uppskatta detta, för hon kom mig till mötes i hagen! Då fick hon ett äpple och matte fick bli alldeles "varm i hjärtat" - tala om win-win!!!
Sedan var då frågan var vi skulle rida...? Funderade först på om jag skulle våga rida genom skogen bort till Torrbergsvägen, trots att det är älgjaktstider, och tog därför reflexvästen utanpå jackan. Fast sedan insåg jag att det nog är VÄLDIGT blött i de långa, sanka partierna i skogen nu efter de senaste dagarnas ihärdiga regnande...
Jag bestämde mig för att i alla fall inleda med skogsvägen till vänster bakom vägbommen och hade tänkt värma upp med galoppintervaller. Det började bra när Hamingja gjorde en jättefin fattning av vänster galopp, men ganska snart var det något i skogen som fick henne att bli spänd och tappa galoppen. Jag började bromsa för att göra halt och ny galoppfattning men insåg plötsligt att vi faktiskt red i skrölttempo med aktiva bakben. PLÖTLIGT HÄNDER DET!!! Och då gällde det förståss att passa på!!!
Så det fick bli skrölt - vilket krävde MASSOR av förhållningar med vikt och säte (samt hjälp av halsringen) - hela vägen upp till vändplanen. Efter lite voltarbete i skritt där jag omväxlande flyttade ut bakdelen och flyttade in framdelen vände vi tillbaka hemåt. Jag red samlad skritt med extra stora eftergifter på tyglarna och förhållningar med skänklar, säte, vikt och halsring. Och sedan smöööög vi iväg i tölt medan jag fortsatte med massor av förhållningar så att vi kunde bibehålla en riktigt lågt tempo.
När jag med hjälp av halsringen dessutom kunde hålla händerna stilla blev Hamingja så avslappnad i nacken att jag aldrig behövde påminna om formen utan hon bibehöll den låååånga halsen ändå! Tillbaka vid vägbommen hade ingen av oss fått nog så vi fortsatte sedan ner på bilvägen. Efter allt regnande är den inte alls var lika hård i underlaget längre - särskilt inte när vi höll oss ute i vägkanten. Jag vill ju inte gärna hoppas på ännu mera regn, men det vore ju trevligt om bilvägen kunde hålla sig så här nu medan älgjakten pågår så att jag vågar rida mer än bara skritt där!
Vid infarten till gamla soptippen vände vi hemåt igen medan jag fortsatte varva öppnor och slutor i tölt. Svängde sedan in för att rida uppför "kyrkbacken". Vi höll oss till tölt medan Hamingja successivt fick sträcka ut i en alt lägre form. Och tack vare att vi nästan alltid brukar galoppera där så var det sannerligen inget problem att bibehålla aktiviteten i bakbenen! Nu hoppas jag att jag snart orkar rida igen - och det gör nog min arbetsvilliga Hamingja också!
lördag 18 september 2021
Early in the morning!
fredag 17 september 2021
Älgjakten ställer till det lite...
I våras använde jag ofta backen från bäcken upp till kyrkan för uppvärmande och lösgörande galoppintervaller i början av våra ridpass. Under sommaren har "kyrkbacken" ingått i några av beteshagarna men nu är dessa nedtagna igen så att det åter är fritt fram för ridning. Och när jag kom på det kändes det som en klockren inledning på dagens träning!
För säkerhets skull skrittade jag först från kyrkan ner till bäcken för att med egna ögon se att det inte var avstängt med eltråd någonstans. Det behövdes ju inte allt för livlig fantasi för att tänka sig ett scenario av typen "Då svängde/tvärstannade Hamingja men inte Anna...!" ifall Hamingja i full racergalopp plötsligt skulle befinna sig öga mot öga med en eltråd...! :-O
Men vi kunde båda två konstatera att "kusten var klar" och avverkade sedan fyra vändor uppför backen, två i vardera galoppen. Och dessa galoppsekvenser genomförde vi faktiskt under oväntat "ordnade former" trots att Hamingja har vilat mer än en vecka p g a skröpplig matte.
När jag sedan sadlat om var ju frågan var vi skulle ta vägen härnäst...?! Valet föll på skogsvägen till vänster bakom vägbommen för töltträning. Först samlad skritt i högersluta, där pisken fick dutta till på höger bak titt som tätt medan jag tog stöd med halsringen för vänsterhanden och försökte komma ihåg att "lätta i stigbyglarna". Samt massor av förhållningar med sätet för att hålla samling och bärighet samtidigt som pisken också fick fortsätta att "dutta" på höger bak.
Det är ju inte alls lika traumatiskt för Hamingja med pisken numera - ett litet pet BEHÖVER inte betyda att det är nu hon ska dö...! För minska traumat ytterligare fungerar det bäst att börja "peta" med den redan i skritten och sedan fortsätta hela vägen genom övergången upp i tölt - då fungerar pisken precis som den ska, d v s som en förlängning av skänkeln. (Låter jag henne däremot tölta "i fred" en liten stund innan jag petar till med den kan det dock fortfarande innebära en nära döden-upplevelse...!)
När vi hunnit ungefär halvvägs upp till vändplanen fick jag se en (möjlig jägar-)bil parkerad längre fram så det kändes säkrast att vända tillbaka hemåt igen. Då bytte jag till vänstersluta och pisken i vänster hand - och det gick faktiskt oväntat bra att hålla nere tempot genom förhållningar med sätet trots att vi ju faktiskt var på hemväg! Även här tycker jag att vi hittade en trevlig känsla i tölten! Och jag bestämde mig för att anse att dagens töltträning handlade om kvalitet istället för kvantitet och nöja mig så när vi skrittade sista biten tillbaka hem.
Lyckades också imponera på mig själv genom att faktiskt komma ihåg att stretcha vänsterbogen enligt Ingebjörns instruktioner. Ibland är glimtar jag till! Glimta till är nog också vad Hamingja tyckte att jag gjorde när hon TILLSLUT fick några äpplen som belöning för dagens arbete!!!
onsdag 15 september 2021
Hästen med stort H!!!
söndag 12 september 2021
Midurs hösttävling!
onsdag 8 september 2021
Outside rein - stupid!!!
Även idag blev det träning på ridbanan för att repetera övningarna från Atlikursen, fast jag skojade till uppvärmningen lite genom att först rida skänkelvikning i skritt över diagonalerna och även trava på volt innan vi började med tölten. Här gällde det verkligen att fokusera på alla "kom ihåg" från i helgen: många pet med pisken på inner bak, ta hjälp av halsringen för en stilla hand samt att jag ska komma ihåg att göra förhållningarna främst med vikt och överskänklar, "lätta i stigbyglarna" för en bättre skänkelposition, o s v, o s v, o s v...!
I dag fick samlingen i tölt Hamingja att börja jaga upp sig och bli stressad, så jag fick lägga in några längre sekvenser med skritt på hellånga tyglar för att hon skulle "tagga ner" igen. När det gäller bärigheten i tölten så har det fungerat bäst för oss i höger varv - för där har jag sedan tidigare kommit på att några steg högersluta gör susen! Men i vänster varv har jag inte hittat något lika bra knep... förrän idag!
När jag provat mig fram en stund kom jag plötsligt ihåg vilken aha-upplevelse jag fick i somras när jag började jobba med min handställning (då i skritt) och upptäckte hur Hamingja på volten till vänster kom in mellan hand och skänkel direkt jag vinklade om min ytterhand rätt och därmed också höll den stadigare. "Kom ihåg stödet på yttertygeln!!!" har man väl bara hört instruktörer säga några miljoner gånger... och redan 100 år senare får jag plötsligt för mig att faktiskt göra det också...!
Denna lilla detalj, när jag vinklade om högerhanden så att jag ramade in högerbogen och tog stöd av halsringen för att hålla handen stabil, visade sig vara MINST lika revolutionerande i tölt som i skritt! Och bärigheten kändes plötsligt lika trevlig som vid slutan i höger varv! Vid det laget hade jag VERKLIGEN kommit åt Hamingjas "on-knapp" och jag kände att vi började närma oss gränsen då min superambitiösa häst går från energisk över mot uppjagad/stressad... Så jag styrde in på volten för att hon skulle få börja varva ner.
När vi gjorde en övergång till trav fick jag verkligen besked om att jag lyckats aktivera hennes bakdel extra bra denna dag, för det var ett GRYMT tryck från bakbenen!!! Jag passade på att styra ut på spåret igen och fick då uppleva en riktigt, riktigt häftig trav - känslan var att hon lyfte någon halvmeter från backen i varje steg! Det kändes faktiskt som när Sylvia haft henne på träning!!! Jag hade kunnat rida den traven i evigheter - om det inte vore för mjölksyran som snart började "bita" i benen när jag gjorde mitt bästa för att hänga med i hennes rörelser...!
Nu ska jag fortsätta att gå igenom Johans foton från i söndags - med 3000 bilder från den sista ridlektionen och 500 från stallet så finns det MYCKET att välja på till bloggen framöver!!!
tisdag 7 september 2021
Tölttisdag!!!
Jag försökte få till ett ridpass som var så likt den sista lektionen på kursen som möjligt. Kvicka reaktioner i skritt på volt där jag växlade mellan att flytta ut bakdelen resp rida utåtställd och flytta in framdelen samtidigt som jag vaktade så att hon inte blev för låg i formen. Och när det sedan var dags för tölt gick vi ut på spåret där jag först samlade i skritten och sedan gick över till tölt där jag använde jättemånga små "piskpet" för att först skapa och sedan bibehålla aktiviteten i bakdelen.
Halsringen hjälpte mig att komma ihåg förhållningar med HELA kroppen och när jag lättade i stigbyglarna kunde jag använda säte och skänklar på ett bättre sätt för att också bibehålla energi och bärighet. Enligt Atlis instruktioner varvade jag hela tiden med sekvenser i skritt på hellånga tyglar, för att stämma av att användandet av pisken inte gjorde Hamingja spänd.
När jag successivt höjde graden av samling i tölten hade jag i höger varv mycket god hjälp av högersluta för att bibehålla och återställa bärigheten. Detta var svårare att uppnå i vänster varv... men så här efteråt tänker jag att jag ska testa med öppna nästa gång och se om jag får motsvarande effekt. Det var så ROLIGT att rida igen!!! Och efteråt var jag så nöjd att jag även kom ihåg att stretcha vänsterbogen också utifrån Ingebjörns instruktioner!
söndag 5 september 2021
Hamingja-hög!!!
lördag 4 september 2021
Atlikurslördag ger riktig aha-upplevelse!!!
fredag 3 september 2021
My Brownie!!!
I helgen är det Atli-kurs igen! Och jag hade valt att rida en privatlektion idag, men planen är sedan två lektioner tillsammans med ett annat ekipage både lördag och söndag. Atli inleder ju gärna lektionerna med ett litet teoripass och idag pratade han om hur vi ska lära hästen att lyssna på våra signaler. "Börja ALLTID med en liten signal, den som du skulle önska att hästen skulle reagera på, men om hästen inte svarar direkt ska du ge en STOR signal, då lär sig hästen att bli mer lyhörd så att den tillslut kommer att lyssna på den första, lilla signalen!"
Han brukar nästan alltid nämna att när man rider samlad skritt så lär man sig själv och hästen de signaler som man behöver för att rida en bra tölt. Men denna gång var han ännu lite mer tydlig: "När du ger en signal ska du värdera den reaktion du får, från A-F, där A är perfekt och F är riktigt dåligt. Och för att få ett acceptabelt betyg i tölten måste du ha ett betydligt bättre betyg i skritten!"
Och sedan - det jag ALLTID behöver höra - att jag själv behöver bli mycket kvickare i mina signaler. För om jag inte är tillräckligt kvick i mina signaler så kommer hästen aldrig att bli tillräckligt kvick i sina reaktioner för att uppnå den lätthet man vill se i hästens rörelser. I Hamingjas fall är det en extra svår balansgång eftersom jag behövt jobba så mycket på att hon INTE ska (över-)reagera på många saker, som t ex att jag stryker med pisken över hennes bakdel. Och jag har därför så lätt att fasta i den där "lugna ner-ridningen" som jag fått ägna så oerhört mycket tid på under åren... "Du ska alltid tänka på kvickheten direkt när du kommit upp i sadeln så att du därmed genast sätter tonen för det kommande ridpasset!" kändes verkligen som något jag behöver få höra igen och igen och igen...!
Efter alla dessa visdomsord fick jag inleda i skritt på volt där jag varvade mellan att flytta undan för innerskänkeln och vända in för ytterhjälperna. "Här är hon väldigt lydig och avslappnad!" berömde Atli, "Men eftersom hon själv gärna går i en väldigt låg form behöver du rida henne lite högre i formen och se till att hon är lika avslappnad där!" Från det läget fick jag sedan börja förbereda för tölt med skänklar och säte medan tyglarna bara påminde om formen blev för låg eller för hög.
Saaaakta gick vi över i tölt där jag m h a massor av halvhalter med sätet fick arbeta för att bibehålla aktiviteten i bakdelen, något Atli konstaterade gav en betydligt bättre takt i tölten redan från start än när vi börjat i lång och låg form. Därför fick jag ganska snart sidföra ut på spåret och fortsätta med den aktiva ridningen medan Hamingja fick "jogga igång" lite - och Atli hela tiden påminde om att jag i min tur skulle påminna Hamingja om formen.
Efter denna inledning fick vi börja arbeta med samlad skritt och övergångar till tölt. Där påminde Atli om något jag inser att jag brukat glömma: att när Hamingja svarar på mina signaler på det sätt jag önskar ska jag inte bara belöna med STORA eftergifter på tyglarna utan även ett ögonblick med ett "passivt säte" så att det blir ännu mer tydligt för henne när hon gör rätt.
Vi red sedan massor av sådana övergångar, där jag fick träna på att bibehålla den nödvändiga samlingen och aktiviteten i bakdelen men samtidigt hålla nere tempot och en bra längd på halsen. Och jag konstaterade (för vilken gång i ordningen??!!) att jag måste vara mycket mer aktiv i ridningen direkt efter töltövergången. Jag får bara ett kort, kort ögonblick belöna med ett passivt säte, men sedan vara snabb att rida aktivt för att bibehålla den kvalitet i tölten som vi har med oss från övergången. För hinner jag "tappa ut" för mycket av samling, energi och tempo klarar jag inte av att hitta tillbaka utan att börja om från skritt.
Mellan alla instruktioner från Atli försökte jag också komma ihåg att "lätta i stigbyglarna" - självklart mycket svårare i tölt än i skritt - men under de sekvenser när jag lyckades kände jag tydligt hur mina skänklar både fick en mycket bättre position och samtdigt var mer avslappnade, något som självklart gav positiv respons även från Hamingja! Oj, vad jag är peppad inför resten av helgen!!!
I samband med kursen har jag också flyttat "Kyrkbyns ridsportbutik" till Mariebäck där jag gjort en "pop up-butik" i Josefshallen. Det känns alltid bra när sådant som inte kommer till användning hos mig får bli till glädje för någon annan! Och dessutom: säljer man något så får man köpa något nytt! Det står ju i reglerna...!!! ;-)