lördag 6 oktober 2018

Lördagsnöjet!

Med vem vill man tillbringa lördagskvällen om inte denna fröken?!!

Jag skulle kvällsfodra i kväll och förutom att det var mörkt var det ganska hårdfruset i backen, så jag bestämde mig för att rida på ridbanan där underlaget inte var lika stumt som längs bilvägen. Lilla Hamingja fick först en nära döden-upplevelse när hon upptäckte en älg i ena hörnet, strax utanför området som lystes upp av belysningen... Som tur var visade det sig sedan bara vara Annelies (fina) Fina som stod där i skuggorna! Nästa varv stod Fina inte kvar där längre och då blev DET läskigt... men sedan lyckades min fröken samla ihop sig och börja fokusera på matte istället!

Jag satsade på ett klassiskt Atli-upplägg med uppvärmning på volt i skritt, tölt resp trav - självklart dessutom "kryddat" med en pisk som nuddade bakdelen i tid och otid. (Mest otid om ni frågar Hamingja...men där är inte lika jättedramatiskt längre i alla fall...!) Efter detta övergick jag till att träna samling från marken och då var inte pisken dramatisk alls i vänster varv men däremot i höger...

Efter en omsadlingspaus satt jag upp igen och fick känna på några riktigt trevliga sekvenser samlad skritt resp tölt i vänster varv! Och egentligen kan man säga detsamma om högervarvet också. Visserligen inte riktigt samma bärighet i tölten i detta varv - men med tanke på hur hon tidigare alltid lagt sig i handen och skjutit ut högerbogen för att komma undan arbetet var det riktigt positivt när jag nu kunde hålla högerbogen på plats och bibehålla en mjukt kontakt i högertygeln! 

Förutom mitt fokus på att INTE ge henne något att "hänga i" genom att själv bli stum i höger hand så kom jag ihåg Atli-knepet att ta kontroll över högerbogen genom att - f f a i hörnen - föra högerhanden åt vänster. Och tölten blev ju så mycket trevligare när hon istället rundade sig runt innerskänkeln i hörnen! Tänk så bra det kan bli "bara" man kommer ihåg att göra som man blivit tillsagd...!!!

När vi avrundat genom att varva ner i tölt, trav resp skritt hade Hamingja fått ett rejält träningspass! Hon fick därför stå med Back on Track på rygg och runt haser medan jag fixade i stallet och förberedde kvällsfodringen. Det är förresten inte bara Hamingja som använder Back on Track, jag började faktiskt med att använda det till mig själv. F f a brukar jag sova i en långärmad tröja för BoT-effekt till nacke, axlar, rygg och armar. Här om året investerade jag även i ett par ridhanskar från BoT, för mina onda händer. De har dock aldrig blivit några favoriter, för med sitt dubbla tyg känns de lite för klumpiga... Så numera använder jag dem som "stallhandskar" istället - d v s före och efter ridningen där det inte krävs samma finmotorik som när man hanterar tyglar och pisk. 

Inga kommentarer: