torsdag 11 oktober 2018

Hur jag väljer häst!

Hur gör ni andra när ni väljer vilken häst ni ska rida? Jag går helt enkelt ut i hagen och tar den allra, allra vackraste jag kan hitta - det är därför jag alltid rider Hamingja!!! Dagens träningspass kan man säga blev en repris på tisdagens - för även idag red jag på ridbanan och "tjatade" med pisken. Jag nyttjade också upptäckten från i tisdags att det faktiskt är bättre att börja arbetet med samling i tölten i det svårare högervarvet och det gav lika bra resultat idag!

Dessutom kompletterade jag med ett "Láraknep" - att vända in med ytterhjälperna - vilket f f a i vänster varv är ett VÄLDIGT bra sätt att även få Hamingja mellan hand och skänkel och därmed öka bärigheten i tölten! Det blev ett svettigt pass för Hami i brittsommarvärmen och när hon fick börja varva ner i tölt på volten gick det lååååångsamt... Fast när jag sedan gav travsignal gick energin som vanligt direkt tillbaka på max så att hon nästan travade mig ur sadeln!

Det har varit ganska intensiva träningspass för oss den senaste tiden eftersom hon verkligen tänder till när jag "utsätter" henne för pisken. Så nu ska fröken få lite välförtjänt vila - ifall det varit i mesta laget för henne. Hon behöver ju anstränga sig för att bygga upp styrkan i de muskler som ska stabilisera hennes bakknän - men det får ju inte bli så mycket att hon blir överansträngd. En svår avvägning när jag inte kan fråga henne hur det känns...

Dessutom behöver vi verkligen komma till rätta med hennes "piskfobi" - något som bara är möjligt genom att använda pisken riktigt riktigt mycket ÄVEN om det gör att hon går igång på alla cylindrar. Så den senaste tiden har jag mer sällan ridit flera dagar i rad - för att musklerna ska få en chans att återhämta sig mellan ridpassen.

Det är ju för hästar som för människor att för att musklerna först "bryts ner" lite vid ansträning och när de sedan "läkt ihop" igen så har de blivit starkare - så vilan som låter musklerna återhämta sig är alltså lika viktig för muskeluppbyggnaden som själva träningen. Därför brukar människor som tränar tung styrketräning aldrig träna samma muskelgrupper två dagar i rad. Jag hoppas att den senaste tidens "varannandagsträning" varit effektiv men samtidigt ändå skonsam. Och att lite extra vila inför nästa kurs för Atli om två veckor inte kan skada!

Inga kommentarer: