lördag 2 juni 2018

Sommarpalatset i Peking resp Kyrkbyn

Sommarpalatset i Peking - bild från vår Kinaresa 2004. 

Precis som de kinesiska kejsarfamiljerna en gång i tiden vill förstås också KyrkbyChicksen ha ett sommarställe att kunna dra sig undan till under årets varmaste månader - ett sommarpalats helt enkelt! I Kina ligger sommarpalatset i utkanten av Peking vid Kunmingsjön, här i Kyrkbyn ligger det i vårt trädgårdsland med orangeriet som närmsta granne. F ö med en placering som på 1700-talet skulle ha inneburit direkt strandläge - ungefär som i Peking alltså!

Sommarpalatset här i Kyrkbyn har, precis som sin förlaga, förändrats och byggts ut under åren/århundradena. Inför förra sommaren gjorde vi en stor satsning när vi köpte en trädgårdspaviljong på 3x6 meter som vi nätade in till hönsgård - man kan se lite av konstruktionen på bilden ovan. Tanken var ju att denna skulle hålla i många år framöver. Men vi missade tyvärr att ta ner nättaket inför vintern och med de rekordmängder med snö vi sedan fick knycklades stommen ihop så att den inte gick att återställa... 

Alltså fick vi än en gång bygga nytt inför denna sommar. Nu satsade vi på en trästomme istället, där nättaket monterades för att vara lätt att ta ner till hösten. Och som tur var hade vi precis hunnit bli klara med detta när det visade sig att de nya maranerna behövde ett eget boende till att börja med. Men jag hade ju inte hunnit förbereda Chicksen på att de redan skulle flytta ut till sommarpalatset... Att locka dit dem var förstås inget problem, jag bara ropar på dem så kommer de springade efter mig. Men när det sedan började bli dags att flyga upp och sätta sig på pinnen för natten var det ett gäng MYCKET upprörda damer som "skällde" på mig från sommarpalatset när de inte fick gå tillbaka och sova i vinterhönshuset som de själva hade tänkt...!!!

Inga kommentarer: