lördag 9 juni 2018

Förbereda sommarhagarna

Hästarnas paradis: Höbäcken! (Bild från förra sommaren)


Idag har vi byggt sommarhagar t i Höbäcken - där våra hästar även i år kommer att få njuta av sommarbete. Precis som tidigare blir det två hagar; en för valackerna och en för stoflocken. Förutom de stora, härliga ängarna finns precis som namnet antyder även en ganska stor bäck. Den rinner längs med båda hagarna och garanterar friskt vatten till hästarna hela sommaren. Bättre kan det ju inte bli!

Ännu dröjer det dock lite innan det är dags att flytta över hästarna - deras magar behöver ner tid att successivt vänja sig vid gräset. Hästar är nämligen väldigt känsliga för foderbyten. Vi har oftast brukat släppa dem på bete inför midsommarhelgen, först då brukar det ha hunnit bli tillräckligt med gräs på betet. I år trodde man ju länge att rekordmängden snö skulle innebära att man fick vara glad om det var snöfritt till midsommar... men istället blev det tidernas snabbaste snösmältning!

Att snön hann komma så tidigt i höstas, innan det hunnit frysa till ordentligt i backen, innebar dessutom att det aldrig blev någon tjäle. Så när snösmältningen kom igång kunde smältvattnet rinna rakt ner i marken istället för att samlas i stora sjöar. Och när värmen sedan kom redan i början av maj var det så pass blött i marken att grönskan närmast exploderade! Så istället för snö till midsommar har vi så gott om bete att vi hade kunnat släppa dem på bete redan nu - två veckor tidigare än vanligt!

Men ännu behöver alltså hästarnas magar lite mer tid för att anpassa sig till att äta gräs. För min del väntar jag dessutom både på att massör-Tomas ska komma upp från Umeå för att kolla Hamingja och dessutom på ett besök av hovslagaren. Och i båda fallen är det ju lite enklare ifall Hamingja är kvar i Mariebäck och inte behöver transporteras mellan. 

Inga kommentarer: