söndag 3 juli 2016

Vad är det nu då...?!

Hamingja smaskar på saltstenen!

När Sylvia kollade till hästarna på betet i går kväll upptäckte hon att Hamingja hade fått en knöl/svullnad på vänstra kinden, en bit ovanför mungipan. (Man ser svullnaden ganska tydligt på bilden ovan.) Sylvia kunde dock varken upptäcka något sår på utsidan eller insidan av kinden och Hami verkade helt OK i övrigt så vi kom fram till att det knappast var något akut.

Idag på förmiddagen kunde jag konstatera att svullnaden fanns kvar och att den tydligen var öm för hon visade tydligt obehag både när jag kände på den från utsidan och insidan av kinden. Efter att ha kollat tempen (38,1) och konfererat med Sylvia ringde jag Agrias telefonveterinär. Vår främsta fundering var om detta kunde vara en reaktion på/biverkan av Metacam-behandlingen och om denna i så fall borde avbrytas, men på den punkten kunde veterinären direkt lugna mig. 

De kända biverkningarna av Metacam har alla med magen att göra. Han bedömde istället att den mest troliga orsaken var att hon blivit biten av något, även om man inte kan känna eller se något tydligt bett på huden. "Och om det t ex skulle vara ett ormbett - vilket i o f s borde vara betydligt mer svullet - så är det just Metacam man behandlar med!" Eftersom hon verkar helt OK i övrigt och äter som hon ska så tyckte han att vi bara kunde avvakta, men självklart fortsätta hålla henne under uppsikt. Sylvia lovade att åka ut till betet igen i kväll och då ta tempen en gång till för säkerhets skull. Jo, Sylvia är BÄST!!!


Inga kommentarer: