tisdag 5 juli 2016

Hamingja får "travhästbehandling"

Sköööööönt när spänningarna och smärtan i korset släpper!!!

Idag fick Hamingja en genomgång av vår massör - något som stått högst upp på min önskelista sedan hennes besvär kom tillbaka. Han är ju både oerhört kunnig inom sitt område och dessutom har han ju behandlat henne flera gånger tidigare så att han verkligen har något att jämföra med samt vet hur hon brukar reagera i olika lägen. Men han är inte bara oerhört populär, han har dessutom flyttat från Norrbotten, så det var inte helt lätt att hitta ett tillfälle när han kunde dyka upp i Mariebäck. Men så öppnade sig en möjlighet idag kl 12 och tack vare att Sylvia kunde åka och hämta Hamingja från betet så att hon torkat upp och var redo för behandling gick det att lösa med att jag jobbade förmiddagen och sedan "ilade" till stallet för att vara med.

Tyvärr blev Tomas ganska bekymrad när han undersökte Hamingja... Dels var hon rejält spänd och öm uppe på korsets vänstra sida "ovanför virveln" - alltså samma område som hon haft problemen i tidigare. Och dessutom visade värmekameran oönskat mycket utslag från hennes vänstra has... Detta dessutom trots att hon var inne på åttonde dagen av Metacambehandlingen.

Besvären har ju dessutom kommit tillbaka så snabbt, trots den mycket omsorgsfulla rehab hon fick under våren (Då hon också fick Metacam - dock bara 10 dagar den gången.) Hon visar dessutom en tydlig ovilja mot att lyfta bakbenen - så Tomas var alldeles enig med mig och Sylvia i övertygelsen att problemen kommer från bakdelen och att andra reaktioner, som den ömhet kring halskotpelaren som veterinären noterade, snarast är sekundära reaktioner.

"Nu ska hon få en riktig travhästbehandling!" sa Tomas och syftade då på den djupvågsbehandling som tydligen är VÄLDIGT efterfrågad inom travsporten. Tävlingskarensen för denna typ av behandlingar är tre dagar, så tre dagar innan alla större lopp är Tomas fullbokad med travhästar som ska behandlas. Även vår stora världsstjärna inom hoppningen: Rolf-Göran Bengtsson är en stor anhängare av denna typ av behandling. I hans fall började det visst att han tog hjälp av den i sin egen rehabilitering och den visade sig så effektiv att sedan 2015 får alla hans hästar djupvågsbehandling regelbundet.

Behandlingen sker med en maskin som vid första anblicken fick mig att associera till en liten slipmaskin som marknadsfördes i TV-reklamen för en massa år sedan, med vars hjälp man kunde komma åt att slipa i de mest trånga och svåråtkomliga utrymmen. Men istället för att slipa skapar denna manick vågrörelser/vibrationer som sprids via kedjor av bindvävsstrukturer genom hela hästens kropp. Vibrationerna ger en djupt avslappnande inverkan och ökar dessutom flödet i kroppen vilket sammantaget både ger ökad mjukhet/rörlighet och smärtlindring.

Till att börja med visade Hamingja tydlig irritation när området uppe i korset på vänster sida behandlades - det var förstås som med vanlig massage att det kan göra ont i början. Men allt eftersom behandlingen började ge effekt var det uppenbart att det blev mer och mer behagligt och tillslut stod hon bara och njöt! Tomas såg även till att ge extra uppmärksamhet till de områden där sekundärreaktioner från kors-problemen kunde riskeras.

Efteråt fick jag instruktioner om hur jag ska massera området uppe på korsets vänstra sida, samt runt hasen. Vi diskuterade även behandling av hasen med liniment men slutligen ordinerade han istället ett hasskydd från Back on Track, vilket han sett mycket goda resultat av på travhästar med hasproblem. Hamingja ska också få fortsätta vila, precis som veterinären ordinerat, men när hon sedan ska sättas igång igen tyckte han att jag skulle vara ÄNNU mer försiktig än i vintras/våras. Korta pass ofta är bra för att hon inte ska tappa muskler i onödan. Men de ska vara just korta och även om jag får rida alla gångarter så ska allt utom skritt bara ske i kortare intervaller. Inga böjda spår, ingen samling ("ingel lektionsridning") och vi ska undvika att rida i backar...

Så här direkt efter behandlingen var det dessutom viktigt att hennes rygg hölls torr och varm. Och eftersom det regnade och förväntades göra så det närmaste dygnet fick det bli regntäcke på när jag sedan skjutsade henne tillbaka till de andra på sommarbetet. Allt medan jag klamrade mig fast vid Tomas avslutande ord: "I den bästa av världar beror problemen i hasen på muskelspänningar i xxx (minns inte vilket latinskt namn han använde) och kommer att försvinna om vi bara lyckas lösa upp dessa spänningar." Så nu är det bara att ni hjälper mig att hålla alla tummar som finns...!!!

Inga kommentarer: