söndag 24 juli 2016

Brändöskär!


 Än en gång har Johan och jag haft förmånen att tillbringa några dygn i den gamla stugan ute på Brändöskär/Uddskär!


I år hade dessutom en makalös tur med vädret: strålande sol och högsommarvärme hela tiden! En härlig kontrast till förra årets ihärdiga regnande och kyla... Den höga temperaturen var extra exeptionell med tanke på att vi faktiskt befann oss allra längst ut i Luleå skärgård (vilken totalt består av 1312 öar) med Finland som närmaste granne till öster!


Stugan vi lånar är väldigt gammal, äldsta delen är daterad 1779, och den enda bekvämlighet som finns är en gasolspis. Eftersom vi inte har annan kylmöjlighet än medhavd kylväska med kylklampar brukar mathållningen därför av naturliga skäl gå allt mer mot konserver för varje dag som går. Men tack vare ett mycket trevligt par som vi lärt känna där ute kunde vi i år ta oss till nya kulinariska höjder tack vare att vi låna frysta kylklampar av dem medan våra egna som hunnit tina fick återfrysa i deras gasolfrys.

Under vägen ut till Brändöskär fick vi dessutom göra ett strandhugg på en annan ö där vi plockade gula kantareller i mängder! Tidigare har jag aldrig hittat mer än 5-6 kantareller i taget, så de här berättelserna om kantarellställen där det är alldeles gult på marken har jag närmast tagit som skrönor... till nu när jag själv fick uppleva precis det!!!

 Jag hittade även ganska mycket åkerbär - så det blev både rött och gult guld i min hink!!!

 En av våra två hinkar med kantareller - den andra var lika full! 

 De första dagarna ute på Brändöskär ägnade vi därför åt att rensa kantareller - sittande i solen utanför sjöboden. Och sämre kan man ju definitivt ha det!!!Normalt visar man ju aldrig sina kantarellställen för någon - det var bara tack vare att vi inte har någon egen båt som vi fick denna ynnest, eftersom det inte finns någon risk att vi tar oss dit på egen hand för att plocka. Att vara båtlös kan alltså ha sina fördelar - ÄVEN om man är lulebor!


I år råkade Johans födelsedag infalla under vistelsen på Brändöskär, så han fick prova på att fira födelsedag i skärgården. Naturligtvis blev det kantarelltoast som förrätt till födelsedagsmiddagen, vilken intogs tillsammans med trevliga familjen Ullenius! Och tack vare att Johans fru köpt med en chokladtårta, vilken hon fått inkvartera i vännernas gasolkyl, så avlöpte födelsedagen friktionsfritt!

Utsikten från gästhamnen in i viken där "vår" sjöboda kan skymtas längst in. Under hela skärgårds-vistelsen fick Johan dessutom mycket tid att roa sig med sin kamerautrustning - som vanligt med mycket gott resultat! Det har verkligen INTE varit lätt att välja ut bilderna till detta blogginlägg - jag hade lätt kunnat ta med dubbelt så många och ändå inte fått med alla de finaste!

Kvällspromenad "in till byn" med Gunilla och Micke Ullenius. 
Vistelsen på Brändöskär avslutades på bästa vis: med fika hos Ingela och Johan Björklund. 


Dags att åka hem... vi hoppas på ett snart återseende!!!

Inga kommentarer: