fredag 13 juli 2012

Skärgårdsblogg


Jag sitter i en liten stuga på ön Brändöskär, längst ute i Luleå skärgård och skriver detta. Stugan är från 1724 och har varken el eller rinnande vatten. Av de öar i Luleå skärgård som Johan och jag haft förmånen att besöka, är Brändöskär vår favorit. Det är verkligen något magiskt med att se ut över öppet hav, att se himmel och hav mötas vid en avlägsen horisont. Och här i Luleå förutsätter detta att man kommer till någon av de yttersta öarna om horisonten inte ska skymmas av andra öar.


Vi har varit här ute många gånger och det är andra året i rad vi har förmånen att låna den här lilla mysiga stugan. Vi fick skjuts ut igår, med Sveriges snabbaste trålare (se ovan - och om ni klickar på bilden så den blir större kan ni också se en mkt nöjd Anna ute på däck!) Detta var förståss en upplevelse i sig (jag är uppväxt med att det är fest när man får åka båt!) Väl på plats kunde vi konstatera att allt var sig härligt likt! T o m den "tama" jättesiken (Siksten?!) simmade runt bryggan som vanligt och i år har han dessutom sällskap av flera nästan lika stora kompisar. tur för dem alla att just sik är den enda fisk jag inte tycker om att äta (av dem jag har smakat hittills) och att Johan är fiskallergiker!


Den gamla fiskestugan är ihopbyggd med sin sjöbod och takförsedda brygga, så när man sitter utanför har man bokstavligen havet för sina fötter! Igår hann vi avnjuta både lunch och middag så där "på randen till havet". (Och det stod alltså inte sik på menyn...!)

Tidigt i morse vaknade vi av åskknallar och att regnet öste ner. Sedan dess har det fortsatt regna med bara några kortare uppehåll, så dagen har bäst lämpat sig till att sitta inne, elda i öppna spisen, lyssna på (batteri-)radio och dricka te. Det sistnämnda dock med viss återhållsamhet då utedasset ligger en bra bit upp i skogen... här finns förståss inget internet, så detta skrivs i anteckningsprogrammet på vår Ipad. Och om du läser detta så är det ett bevis på att jag lyckats kopiera över till bloggen vid hemkomsten!

Vi har nyss lyssnat på Jenny Jäderfäldts utmärkta sommarprogram och ska nu passa på att ta en promenad innan det börjar regna igen. Radions väderprognos varnade för regnmängder upp till 50 mm idag... I morgon förhoppningsvis uppehåll, men istället kuling 17...det blir att hålla i hatten! Men efter extremintensiva jobbveckor innan semestern och sedan en väl hektisk inledning av semestern är nog detta precis vad vi behöver! Här finns ju inte så mycket annat att göra än att koppla av. Intensivavkoppling på högsta nivå m a o!!!


"Vår" stuga ligger skyddat inne i viken som en gång i tiden var sundet mellan Brändöskär och Uddskär, innan landhöjningen band ihop dessa till en enda ö. Men direkt bakom stugan han man denna vackra vy ut mot öppet hav!

Men allt är inte helt odramatiskt ens i denna idyll... I går kom jag precis ut från dasset uppe i skogen när jag hör någon vråla:"gå in på dasset igen, vi spränger här, gå in på dasset!!!" Snabbt retirerade jag och några sekunder senare kom en kraftig explosion. Jag vågade mig inte ut igen förrän de ropade att det var fritt fram. Det visade sig vara innehavarna av grannstugan som försökte spränga bort en stor sten och det skulle krävas fem ordentliga detonationer till innan de tillslut lyckats. Men i fortsättningen såg jag till att hålla mig på behörigt avstånd!

Nu när jag tänker på saken konstaterar jag att händelsen kanske skulle platsa i den bok jag någon gång ska skriva om mina upplevelser på mer eller mindre offentliga toaletter runt om i världen. Jag har nämligen varit med om en hel del absurda situationer... Men de övriga får ni läsa om när boken kommer!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fin blogg du har om Brändöskär; hälsningar Mikael och Gunilla rakt över viken.

Unknown sa...

Fina bilder från Brändöskär du har i din blogg grannarna rakt över viken.
Mikael o Gunilla Ullenius

Anna sa...

Hej!

KUL att ni hittat till bloggen! Så roligt att vi fick en visning av er stuga i somras! Vi hoppas att vi får möjlighet att låna stugan igen till sommaren, så kanske ses vi då!

De riktigt fina Brändöskärbilderna är dock från sommaren 2011, då vi hade betydligt bättre "fotoväder". Ni kan se dem här:http://teamannaofeykir.blogspot.se/2011/07/brandoskaruddskar.html

Tyvärr blev det något formateringsfel, så det är stora, tomma mellanrum i inlägget som inte går att ta bort... Men är det inte er båt som är med där på ett hörn?!