tisdag 17 juli 2012

Kan det bli bättre?!




Vad säger ni om följande upplägg för morgonen och förmiddagen?!

  1. Vakna lite allmänt mörbultad i kroppen, ta på baddräkten, gå ut på gräsmattan och krypa ner i SPA-badets 40-gradiga vatten för att låta kroppen vakna i lugn och ro.
  2. Softa en stund i sköna "enmanshamocken" på altanen.
  3. Äggröra på egna ägg + gravad lax och Earl Grey-te till frukost, i solskenet på altanen.
  4. Åka till stallet och rida lycko-Lára.
  5. Lunch i solen på altanen.


Går det ö h t att optimera mer?! Jag tycker i alla fall att sista semesterveckans andra dag började bra!!! Var inte ens säker att jag skulle rida idag, men Lára-abstinensen var så svår att jag inte klarade mig särskilt länge... redan 9.30 var jag i stallet. Och idag kom Lára när jag ropade på henne! Hon och hovdamen stod i skuggan inne i ladan i deras hage, medan "pöbeln" (Hremsa, Ljúfa och Kippy fick hålla till godo med vindskyddet där solen f n lyste in.

Inne i stallet konstaterade jag att det kändes VÄLDIGT ovant att Lára faktiskt tyckte det var SKÖNT att bli borstad - över hela kroppen! (Att hon bara tyckt att det var aningen obehagligt hade ju annars varit ett tillräckligt framsteg...) Men det måste ju vara värmen och insekterna som gör att det kliar lite överallt och är skönt när jag hjälper henne att "klia tillbaka". Sadlingen var dock lika stor källa till ilska som vanligt, så jag behövde inte oroa mig för att någon bytt ut min häst!

Började med att rida på banan och låtsades att Atli stod där och instruerade mig. Var ju väldigt nöjd efter gårdagens ridpass, men när jag analyserade det hela efteråt kunde jag förståss konstatera att Atli ändå skulle ha haft synpunkter på både det ena och det andra... så idag försökte jag åtgärda dessa områden så gott jag kunde. Passade på att trava riktigt mycket på volt för att utnyttja att Atli nyligen jobbat igenom detta med henne. Och det märktes fortfarande! Varv på varv i obstinat tölt var det ö h t inte tal om idag.

Däremot testade hon förståss olika varianter på att öka voltens storlek i smyg, nu när det "bara" var matte som red. Och hon är verkligen oändligt kreativ när det gäller sådant - åren på ridskolan har verkligen lärt henne både det ena och det andra... En riktigt lurig variant när man travar på riktigt liten volt är att slappna av i innersidan, länga halsen och runda sig fint runt innerskänkeln - för att i samma stund nästan omärkligt "glida iväg" med ytterbogen och därmed öka volten. Ofta lyckas det - för att den där första, positiva reaktionen att hon rundar sig så trevligt runt innerskänkeln kamouflerar den mindre positiva "utflytningen" så effektivt... Men Atli har ju avslöjat för mig vad hon gör - så numera lyckas hon inte riktigt alltid lura mig i alla fall.

Medan vi jobbade med samlad skritt och dito tölt kom Fia och Ljúfa och gjorde oss sällskap på ridbanan. Fia har varit nere på SM för att bl a se Sylvia tävla Démantur och var förståss helt uppfylld av alla fina ekipage hon hade sett där. Bl a hade hon sett Ljúfas (och Hremsas, Myslas, Sleipnirs m fl) pappa Berserkur bli svensk mästare i fyrgång.

När jag föreslog att vi skulle avsluta ridpasset med att rida upp bakom bommen och gasa på i tölten hakade de på - trevligt! På vägen bort till vändplanen hann vi med flera sekvenser ökad tölt, med riktigt trevliga nedtagningar där emellan. I ökade tempot får jag fortfarande jobba med att hon spänner sig och blir hög i formen. Men idag var det väldigt tydligt att det var högerbogen som måste hållas på plats - och när jag lyckades med det gick det mycket bättre!

På hemvägen höll jag ett betydligt lägre tempo - och Lára kändes verkligen jättetrevlig! Hon var avslappnad, men ändå med ordentlig energi. Hade en stadig form med trevlig längd på halsen och helt lätt i handen. Jag hade kunnat tölta så i evigheter!!!

Tillbaka i stallet var hästarna förståss rejält svettiga. Lára fick duscha i spolspiltan idag också - och nu passade jag även på att schamponera man och svans. När hon sedan torkat lite blev det ny omgång med det klådstillande medlet för det verkade fortfarande klia på ena sidan av svansroten. Hoppas nu att det lugnar sig innan hon börjar nöta bort tagel...!!!










Inga kommentarer: