lördag 10 april 2010

Från gödselhög till ler-dito...

När jag kom ut i hagen och ropade på Feykir idag kom ingen häst - men däremot en vandrande gödselhög... hm... Han hade rullat sig MYCKET grundligt på ett riktigt SKITIGT ställe, det var helt uppenbart! Det mesta var fortfarande fuktigt dessutom, så det var hopplöst att borsta bort... Fast efter ridturen syntes det inte lika mycket ändå - för då var en stor del av hästen täckt av lera!
Vems häst är det här - inte min i alla fall! För han är minsann svart och blank och ren och...


Red på ridbanan idag och repeterade övningar från onsdagens lektion. När vi skrittat igång och böjt mycket höger-vänster-höger-vänster gjorde vi samma sak på volt. Övergick sedan till att flytta ut bakdelen på volten. Snart kommer ju Atli och det är en övning man kan vara HELT säker på ingår i hans lektioner! Enligt honom är den så grundläggande att om man inte klarar den tillräckligt bra blir man kvar där på volten - lektion efter lektion, kurs efter kurs. Senaste kurserna har jag dock även fått rida längs spåret - men det gäller ju att underhålla så att man inte "ramlar tillbaka" igen!

Joggade igång lite i tölt och till att börja med kändes han ganska mjuk i kroppen. Men när jag succesivt började ställa högre krav på samling blev det genast mer "motstånd i hästen" - vilket jag löste upp genom att ställa höger-vänster-höger-vänster. Det är så effektivt!!! Varvade mellan att rida volter och öppna i tölt längs spåret.

Övergick till att träna halter och halvhalter i skritt - där lite vift med pisken hjälpte till att försöka få honom att trampa under sig mer i halt resp halvhalt. Oj, vad det är svårt! Jag borde verkligen ha varit MYCKET mer noga med detta för flera år sedan - nu har han så väl befäst ovanan att stanna med bakbenen bakom kroppen...

Red sedan mer tölt längs spåret då jag gjorde riktigt tydliga halvhalter, så att han nästan stannade, med massor av drivning och det gick faktiskt lite bättre att "rida ihop" honom i halvhalten i tölt än i skritt. Och efter varje lyckad halvhalt blev takten så mycket bättre!

Avslutningsvis jobbade vi med traven också - och jag ställde höger-vänter-höger-vänster för att även här få en mjuk häst. Jag märker att jag kan "provocera" mer och mer utan att han tappar traven och går över i tölt!

Också under avskrittningen använde jag "ställa höger-vänster-höger-vänster-knepet" och även här resulterade det i en häst som var trevligt lätt i handen! Detta måste jag utnämna till min absoluta favoritövning! Jag lyckas ta mig förbi problemet att Feykir är STARK och jag är svag... Den naturliga lösningen - mer drivning - funkar ju tyvärr inte för oss eftersom Feykir kommit på att bara han svarar genom att vräka sig ÄNNU mer i handen så kommer svaga matte inte ha en chans... Om hon inte rider på halvstången vill säga. Men genom ställandet höger-vänster-höger-vänster så blir han aldrig stark på samma sätt. Och därmed har jag en chans - även med vanligt, tredelat bett! Vi har ju bara jobbat med detta drygt en vecka, men jag märker redan att Feykir börjar "fatta vinken" så han lättar i handen snabbare och snabbare!

Nu får han lite kraftfoder efter ridningen igen, 1/2 skopa betfor och 1/4 skopa havre. Gissa om det är populärt??!! Detta ska jag trappa upp succesivt i takt med att han tappar sina överflödskilon.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag tycker det är såå intressant att läsa din blogg om hur ni rider och vad ni övar på! Ger mycket inspiration!:)

Anna sa...

TACK Sara - jättekul att höra! Och vilken vacker häst du har! Det är alltid något speciellt med skimmlar...