tisdag 4 december 2007

Tips för kallt väder

Var på en föreläsning med Ola Skinnarmo - ni vet han som bl a skidat till Sydpolen. Han var väldigt underhållande och sa en hel del tänkvärt. Som t ex: "Både den som säger - jag klarar det - och den som säger - jag klarar det inte - kommer att få rätt." (Detta var dock inte hans egna ord utan Henry Fords, men ändå.) Han hade många exempel på hur viktig ens egen inställning är för om man ska lyckas eller inte. Hans gode vän Göran Kropp var tydligen en expert inom området - både när det gällde att själv ha en positiv inställning i alla lägen och genom att hjälpa andra till samma sak.





Skinnarmo hade även endel tips på hur man ska klä sig för att klara kyla. (I hans fall handlade det om ner till -72 grader så han visste ju vad han pratade om!) När det gällde fötterna sa han att det viktigaste är att hålla skorna - och tjocksockarna - torra. Och det gäller att hålla dem torra innifrån. Alltså hade han först ett par tunna syntetsockar på fötterna, sedan en plastpåse och utanpå den tjocksockar. På detta sätt påverkades aldrig tjocksockarnas eller skornas värmehållande förmåga av fukten som avsöndras från fötterna när man anstränger sig.





Ett problem när det gäller att klä sig för ridning/stallarbete på vintern är ju att man växelvis svettas och blir kall. Läste t ex en test av olika sport-bh i en hästtidning där man kunde konstatera att de flesta var gjorda för att man skulle svettas kraftigt i dem under en begränsad tid, som man gör på ett gym t ex, för att sedan snabbt byta om och duscha. Men så funkar det ju inte när man håller på med hästar! Man är oftast många timmar i stallet, blir svettig när man rider och gör tyngre stallsysslor men där emellan blir man lätt kall. Då är det viktigt att plaggen närmast kroppen är riktigt tunna, så att de torkar fort innan man börjar frysa. Skinnarmos fot-tips borde också funka! Även om det som tur är inte brukar handla om några temperaturer i närheten av -72 grader här i Sverige så kan det ju vara värt att testa! Jag tänker i alla fall göra det - återkommer efter första rejäla köldknäppen och rapporterar om det fungerar!



Ett eget vintertips jag har är att använda lädergrimma. Vi har inte grimmor på hästarna i hagen och när ska ta på grimman för att ta in hästen är det väldigt mycket lättare att ta på en lädergrimma - särsklit när man har tjocka handskar på sig! På islandshästarna kan det behövas en storlek större grimma på vintern också - för att passa på deras lurviga "mammuthuvuden"!

Inga kommentarer: