lördag 1 december 2007

Sidförande i galopp och terränghoppning

Sylvia är på Globen i helgen (och jag är inte alls avis...jo, det är jag förståss!!!) så jag skulle lunchfodra idag. Red först en dryg timme. Eftersom vi styrketränade med låångsam, samlad tölt igår satsade jag på att lösgöra med trav och galopp längs bilvägen och några skogsstigar idag. Sedan Atli-kursen i augusti kan vi inte ha ridit många meter rakt fram... det har varit sidföra, sidföra, sidföra hela tiden. Ja, inte i galopp förståss - men i de andra gångarterna. Fast idag satsade Feykir på endel sidförande i galoppen också - när han fick syn på misstänkta monster i skogskanten.

Sedan höjde han svårighetsgraden ytterligare! När vi kom galopperande uppför en liten backe kastar han sig plötsligt från ena dikeskanten till den andra för att sedan direkt göra övergång från galopp till halt. Det visade sig att någon parkerat en bil på en liten väg som gick in i skogen och just när vi närmade oss passade människan på att starta motorn och börja skrapa rutorna! Feykir vet dessutom sedan tidigare att det gäller att vara extra uppmärksam just där, för tidigare har någon placerat ut något som ser ut som en huggkubbe vid vägkanten! Uppenbarligen tänker folk inte alls på att försvarslösa hästar ska kunna passera också!!! ;- )

Varvade trav och galopp längs en skogsstig som jag kallar "travslinga 2" och som leder upp på en höjd. Skrittade ner till vägen igen där vi svängde in på "travslinga 1" för mer trav och galopp. Denna slinga kallar jag ibland lite kaxigt för vår terränghoppningsbana - för det finns faktiskt tre små stockar att skutta över! Även denna slinga leder upp på höjden och när vi skrittat ner blev det ytterligare ett varv på "terränghoppningsbanan" innan vi vände hemåt.

Efter lite samlande övningar red vi lite tölt och jag testade att låta honom höja tempot lite - samtidigt som jag fortsatte att sidföra fram och tillbaka över vägen. Det gick riktigt bra! Fast riktigt som den ökade tölten man fick se från Globen igår var det ju inte förståss... Ni får ge oss några år till! ;- )

Det är föresten inte klokt att vi ska göra det så svårt för oss när vi ska tävla islandshäst! Ställa sådana krav på lösgjordhet och samling (korrekt arbetstempo tölt motsvarar samlingen i piaff eller passage) samtidigt som vi rider långa sträckor rakt fram. Hur svårt som helst ju! I "vanlig" dressyr ser de minsann till att variera ridvägarna hela tiden, vilket gör det mycket lättare att behålla både lösgjordhet och samling. Mycket smartare!

Inga kommentarer: