lördag 11 juni 2022

Tömkörning

Hamingja stretchar!

I kväll blev det ett pass med tömkörning på ridbanan innan jag skulle kvällsfodra. Stod inne på volten och tänkte börja med att styra henne ut på spåret. Men det visade sig lättare sagt än gjort... så det slutade med att jag avbröt och ledde henne ut på spåret för att sedan starta tömkörningen därifrån. Då gick det bra - i några meter - sedan började Hamingja vända in mot mig igen... jag kortade först upp yttertömmen för att hon skulle svänga utåt, men behövde också skaka ORDENTLIGT med innertömmen mot bogen för att hon skulle flytta sig tillbaka ut på spåret. 

Strax innan nästa hörn började hon "gena" inåt igen men då var jag beredd och hann agera i ett tidigare skede så det behövdes inte lika stora signaler för att uppnå önskat resultat. Vi fortsatte i skritt längs spåret en god stund och successivt räckte det med allt mindre signaler för att hålla innerbogen kvar på spåret. 

Styrde sedan in på volt och växla mellan skritt och trav. Här trillade faktiskt en polett ner när jag insåg att om innertömmen började kännas lite för lång så att det "glappade" i kontakten skulle jag INTE korta upp den utan istället smacka och skaka innertömmen lite. För orsaken till att innertömmen blev för lång var ju att hon "ramlade" inåt på volten, så jag behövde flytta ut innerbogen igen så att hon åter rundade sig i innersidan. 

Efter många övergångar mellan skritt och trav på volten gjorde jag ett nytt försök att tömköra ut på spåret. Nu fungerade det BETYDLIGT bättre! Efter en stund styrde jag in på volt igen för mer övergångar mellan skritt och trav. Och när det sedan ytterligare en gång fungerade bra att styra ut på spåret tyckte jag vi var redo för att byta varv - till det svårare högervarvet. 

Inledde ute på spåret och fick inledningsvis använda stora signaler med både ytter- och innertöm för att hålla henne kvar på spåret. Men ganska snart började det successivt räcka med allt mindre signaler även i detta varv! Växlade några gånger mellan travövergångar på volten och skritt längs spåret. Under sista sekvensen på volt kom jag TILLSLUT ihåg att Anette sagt att man INTE ska titta på hästen när man tömkör utan hålla blicken en bit längre fram, i den riktning man vill att den ska förflytta sig. För när man bara ser hästen i ögonvrån är det faktisk lättare att att snabbt uppfatta när man behöver korrigera något! 

När jag sedan avslutade för i kväll konstaterade jag att det definitivt vore en bra idé att tömköra snart igen. Till veckan kommer förhoppningsvis lädertömmarna jag beställt också och då lär jag ju bli ÄNNU mer motiverad. För under båda tömkörningslektionerna har jag ju kunnat konstatera att det är STOR skillnad med en lädertöm -  så jag ser verkligen fram emot att få inviga dem!

Inga kommentarer: