söndag 14 februari 2021

MAGISKT!!!

Det UNDERBARA vädret fortsätter - det känns som att den härliga vårvintern kommit en månad tidigare i år än vanligt och det tackar vi för!!! I fredags red ju jag och Hamingja förbi det nya kalhygget strax innan korsningen vid sjön och då var avverkningen fortfarande i full gång så vi fick lite nyttig "social träning". Igår när Sylvia, Olivia och Alice kom dit var det färdigavverkat och de kunde sedan rapportera att det nu fanns fina spår att galoppera i! 

Mitt mål med denna härligt soliga dag blev därför att rida dit och testa! Jag hade dock inga större förväntningar på att det skulle funka för lilla fröken att galoppera redan vid första försöket, för det kunde ju antas finnas alldeles för mycket spännande hon behövde titta närmare på först... och när hon under vägen dit visade tydliga tecken på överskottsenergi genom att se spöken både här och där sjönk ju förväntningarna ytterligare...

Därför var det desto roligare när det visade sig att galopp uppför tidigare okänt kalhygge inte alls var något problem! Längst ner närmast vägen hade skogsmaskiner kört kors och tvärs, men ute längs den vänstra kanten såg jag ett maskinspår som verkade gå ganska rakt upp mot toppen på hygget. Jag hade fortfarande tänkt att vi skulle hålla oss till trav, men Hamingja visade ganska snart att det gick alldeles utmärkt att galoppera så då lät jag henne göra det!


Uppe på höjden fick man en bättre överblick och jag kunde se flera maskinspår som också såg ut att löpa ganska rakt uppför hygget. Jag valde ett av dem och började skritta tillbaka ner till dess spåren började gå kors och tvärs igen. Då vände jag och galopperade tillbaka upp längs samma spår som vi ridit ner. Uppe på höjden valde jag sedan ännu ett nytt spår för att skritta ner och sedan galoppera tillbaka upp - och sedan samma sak i ett fjärde spår. 

Jättekul att helt plötsligt ha så många nya bra ridvägar - särskilt som plogkanterna nu blivit så höga att vi i övrigt är ganska "instängda" längs bilvägen...! Galopp i uppförslut är ju mycket bra muskelträning - precis som terrängskritten på vägen ner igen! Galopp är ju också lösgörande i sig och när hästen dessutom hela tiden behöver korta och länga sprången utifrån ojämnheter i underlaget blir ju den lösgörande effekten ÄNNU större! Dessutom fanns det ju hur många ställen som helst att använda som naturlig "uppsittningspall" för Hamingjas stela matte efter att hon suttit av och sadlat om inför hemvägen...!

När vi sedan red hemåt igen längs bilvägen bjöd Hamingja på helt MAGISK tölt!!! Det var sedan matte i samlad skritt fått vänster bak på plats i en högersluta genom ett lätt pet med pisken, innan övergången till tölt. Och sedan fokuserat på förhållningar genom att agera "joystick" med kroppen. När Hamingja efter en stund började skicka ut högerbogen igen samtidigt som bakdelen åkte iväg åt vänster kom jag dessutom på den goda idén att FÖRST "ta tag i" bakdelen med vänsterskänkeln och SEDAN ställa henne åt höger för att få högerbogen på plats. Och jag tror det var tack vare det som vi så lätt hittade tillbaka till en härlig bärighet i tölten! (Annars brukar jag ha gjort tvärt om: först ställa höger för att få högerbogen på plats men sedan har det varit svårt att "få tag" i vänster bak... så denna gång hade jag uppenbarligen tur när jag tänkte!!!)

Så underbart att få avrunda helgen med en så HÄRLIG tölt!!! Och sedan fick jag även uppleva en nedvarvningstölt som antagligen skulle ha gjort Atli smått lyrisk ifall vi lyckats åstadkomma den som inledning till ett ridpass: när Hamingja sträckte ut på längre tyglar med bibehållen aktivitet i överlinjen SAMTIDIGT som matte faktiskt lyckades hitta en ganska bra position i sadeln! Det kan möjligen låta som ett litet steg för mänskligheten... men skulle ha inneburit ett STORT steg för Anna och Hamingja!!!

Inga kommentarer: