fredag 2 augusti 2024

Jag drömde om en Atlikurs - och den blev verklighet!!!

Jag och Hamingja på Atlikurs i september 2014.

Efter mer än 2 års påtvingat uppehåll p g a min pacemakeroperation var det idag närmast en historisk dag: JAG RIDER ATLIKURS!!! Innan operationen hade jag under nästan 20 års tid haft möjlighet att träna för denne Mästare inom islandshäst 5-6 gånger per år, så det har känts VÄLDIGT konstigt att inte kunnat vara med... Vägen tillbaka efter operationen har varit så oerhört mycket längre än jag kunde föreställa mig och bakslagen har varit många... men nu verkar jag tillslut vara på god väg! På Atlis kurser kan man dessutom inför varje dag välja om man vill rida en privatlektion eller två lektioner där man rider samtidigt som ett annat ekipage. Och den här kursen kommer jag att "mjukstarta" med att rida en privatlektion alla tre dagarna 

För att ytterligare spara på mina krafter gjorde jag som jag brukat under sommaren och travlongerade 10 minuter som uppvärmning innan lektionen så att jag skulle kunna "lägga krutet" på att rida tölt. Atli började lektionen med att säga att vi skulle jobba med öppna och sluta på ett lite annat sätt än vi gjort tidigare. Jag fick börja i skritt på volt och öka volten genom att trampa till i utsidans stigbygel och m h a sidförande tygeltag "ta med" bogarna och fortsätta till dess vi kom ut på spåret med bakdelen men behålla bogarna innanför spåret och fortsätta framåt i öppna för att sedan räta upp henne längs spåret. "Istället för det klassiska att flytta framdelen in från spåret för att rida öppna ska du alltså flytta ut bakdelen! Då är det m h a sitsen du skapar böjningen i hästen, inte med tyglarna och det har väldigt bra effekt på lösgjordhet och bärighet!" 

När jag på detta sätt ridit öppna längs spåret fick jag ställa om utåt, trampa i innersidans stigbygel för att flytta bakdelen inåt och "ta med" bogarna med sidförande tygeltag. När jag ridit i sicksack fram och tillbaka på detta sätt kändes hon helt lätt fram och då var det dags att - fortfarande i öppna - göra övergång till tölt. "I tölten ska du rida med den tvärning som behövs för att kontrollera tempot. Sidförande är det bästa sättet att bromsa upp tempot, men rider man för mycket sidförande kan hästen tappa framåtbjudningen så man ska använda övningen med måtta!" förklarade Atli. 

Jag fick jobba på detta sätt i båda varven och fick uppleva några riktigt trevliga sekvenser i tölt på lösgjord häst! "Böjning är mycket bra för takten i tölt - i en öppna är det omöjligt för hästen att gå i grisepass." sa Atli som avrundning på vårt ridpass. Efteråt skrittade Hamingja och jag upp bakom vägbommen så att hon fick 10 minuters nedvarvning. Sammantaget blev det 50 minuter i sadeln för mig och Hamingja hade ju dessutom travat 10 minuter som uppvärmning. Nu är jag JÄTTETRÖTT men JÄTTEGLAD för att jag klarar av att rida kurs igen!!! Nu finns det verkligen hopp om livet!!!

En sådan här milstolpe måste förstås firas ordentligt - med kräftor!!!


Inga kommentarer: