lördag 3 augusti 2024

Hur Hamingja-hög kan man bli på en skala??!!

 
Bild från en Atlikurs i september 2020.

Åh, så ROLIGT det är att ÄNTLIGEN kunna vara med på ridkurs igen!!! Jag var faktiskt så förväntansfull inför gårdagen att jag nästan undrade om jag skulle kunna sova på natten! Samtidigt kände jag mig verkligen oerhört "ringrostig"... Hur var det nu man gjorde man när man rider kurs? Hur långt innan lektionen ska man sadla...? o s v, o s v...! Så jag gjorde faktiskt ett litet "körschema" i mobilen där jag försökte uppskatta hur lång tid de olika momenten skulle ta. Så när min stresshjärna började ta över behövde jag bara kasta en snabb blick i mobilen för att konstatera att jag följde tidplanen och därmed skulle bli klar i tid. Det var VÄLDIGT skönt! Och min uppskattning av tidsåtgången visade sig också stämma väldigt bra så när jag fått veta vilken tid jag skulle rida idag var det ju lätt att bara anpassa schemat!

I planeringen ingick förstås att travlongera 5+5 minuten som uppvärmning så när dagens lektion började fick vi direkt börja arbeta! Jag fick börja skritta på volt i vänster varv och flytta Hamingja i en öppna ut på spåret genom att upprepade gånger trampa i yttersidans stigbygel och med yttertygeln fånga upp högerbogen genom sidförande tygeltag medan jag behöll henne ställd i nacken. "Hon ska ha rak hals och böja sig i bålen!" sa Atli. Detta gjorde att vi "landade" ute på spåret med bakdelen medan framdelen stannade innanför och jag kunde sedan fortsätta framåt längs spåret i vänsteröppna. 

Igår tipsade Atli om att när man ser en skicklig ryttare vars häst bara "flyter" genom hörnpasseringarna i trav resp tölt till synes utan att ryttaren gör något alls så kan man ofta, om man tittar riktigt noga, se att de lägger in ett par steg öppna precis innan hörnet - så att hästen redan är balanserad i böjningen när den kommer in i hörnet. Jag testade detta idag och det var häftigt hur jag bara genom att trampa några gånger i den yttre stigbygeln fick Hamingja att runda sig så fint i sidan vid hörnpasseringen! "Det är i sidan hästen ska vara böjd, inte i halsen och det blir resultatet när du på detta sätt använder säte och skänklar för att böja henne istället för att använda tyglarna!"

När jag red öppna längs spåret i höger varv slappnade hon av och längde halsen och då fick jag som belöning räta upp henne och fortsätta framåt med henne bara ställd till höger i nacken. När skritten kändes avslappnad var det dags att förbereda övergången till tölt och det räckte med en mycket försiktig smackning för att hon skulle samla sig ordentligt på bakbenen och komma upp med bogarna! Jag fortsatte rida öppna så att hon åter längde halsen och därifrån gled vi sedan över i en tölt med MAGISK känsla!!! 

Nu är hon RIKTIGT FIN!!! sa Atli! Jag fick växla vänsteröppnan med några steg högeröppna för att behålla den härliga känslan i tölten medan vi "rullade på" runt ridbanan. Jag blev väldigt nöjd med mig själv att jag faktiskt lyckades behålla en aktiv ridning trots att jag egentligen bara ville sitta helt stilla och hålla andan för att inte förstöra något (vilket definitivt snabbt skulle ha förstört allt...been there, done that, got the t-shirt...!) Men ivrigt påhejad av Atli lyckades jag alltså "ta risken" och behålla aktiviteten i ridningen! Kanske går det faktiskt att lära gamla Annor sitta??!!

Efter en skrittpaus fick vi byta varv för att förbereda tölt igen. När vi gjort töltövergången där fick Hamingja väldigt bråttom och när jag försökte bromsa upp genom att rida vänsteröppna blev hon spänd och gick emot bettet. "Du tappar högerbogen" sa Atli och instruerade mig att trampa i vänsterskänkeln så att hon gick in på en vänstervolt samtidigt som jag ställde henne utåt och m h a sidförande tygeltag tog med högerbogen inåt. Vips kom hon in mellan hand och skänkel och blev åter helt lätt och fjädrande från bakbenen kom upp med bogarna och var åter helt lätt i handen! "Helt lös innertygel som belöning"! ropade Atli. Sedan sa han att jag ska lägga in en sådan volt varje gång hon får bråttom och går emot bettet för då återtar jag kontrollen över ytterbogen och "vänder upp henne på bakdelen" igen. 

Sedan fick jag rida på en stor åtta där jag varvade att vända in på detta sätt i höger resp vänster varv med henne rakställd en stund på diagonalen. Då blev töltkänslan verkligen MAGISK!!! Jag hade gärna fortsatt med detta resten av dagen! Men nu var det dags att avrunda så jag lät henne först sträcka ut med allt längre tyglar i tölten som vi brukar, fast när hon efter en stund började få mer och mer bråttom tyckte Atli att jag istället skulle skritta med långa tyglar på volt en stund så att hon fick varva ner där istället. 

Jag kände mig "hög som ett hus" när jag lämnade ridbanan med min UNDERBARA häst!!! Hamingja hade blivit väldigt svettig och när  hon fick en välförtjänt dusch i spolspiltan stod hon verkligen och njöt! Och när hon sedan fick komma ut till flocken i hagen igen var det någon som rullade sig MYCKET omsorgsfullt! Och i morgon får jag rida kurs på min FINA häst igen!!!

Inga kommentarer: