lördag 19 augusti 2023

EN NY BRO ÖVER HÖBÄCKEN!!!

Idag hade Hamingja än en gång uppdrag som terapihäst och det var med stor entusiasm hon tog sig an uppdraget att "valla runt" matte ute i skogen! Vi fortsatte att "pricka av" ridvägar längs bilvägen mot Avan och idag höll vi oss i terrängen till vänster om bilvägen. När vi ridit uppför den lilla backen följde vi skoterleden in till vänster, vilken går mellan sandvägen och slänten ner mot sjön, som jag tack vare kartan i träningsappen lärt mig heter Nottjärn. Från grillplatsen ovanför sjön följde vi sedan en stig som först går längs sjön och sedan parallellt med bäcken, som samma app idag lärt mig är början på Höbäcken! Längre fram har man kunnat se resterna av en gammal bro som en gång i tiden gick över bäcken...

 
Men nu möts vi istället av denna syn - och självklart började ALLA Hamingjas varningsklockor genast att ringa!!! För vad skulle kunna vara anledningen att bygga en ny bro om inte för att lura stackars, försvarslösa hästar tillräckligt nära bäcken för att BÄCKMONSTRET skulle kunna gå till attack??!! Nästan skrattretande var att man dessutom försökte invagga nämnda häst i falsk trygghet genom att låta vattnet porla... men SÅ lätta finter lurar förstås inte en så erfaren häst som Hamingja!!! Men matte var förstås lika lättlurad som vanligt och gav sig inte förrän den stackars hästen stod alldeles nere vid bron... Där visade det sig dock att man fick KARAMELLER - MÅNGA!!! Vilken TUR att Hamingja inte är den som tvekar inför att ta risker - en feg häst hade ju kunnat gå miste om det godiset!!! ;-)

Typiskt gömställe för BÄCKMONSTER - "i de lugnaste vatten"...!!!

Nu är ju matte en sådan vekling som inte orkar några längre strapatser så hon tyckte det var dags att vända tillbaka hemåt igen. Men hon mumlade något om att "skicka Eva och Hamingja över bron så snart ett lämpligt tillfälle uppstår, för att se hur långt den gamla vägen/stigen tar dem...! Innan Nottjärnen heter f ö bäcken (som jag hittills alltid kallat "Mariebäckbäcken" eftersom den går förbi där) i själva verket "Nordströmsbäcken" - man kan lära sig mycket av en träningsapp har det visat sig! (Vem Nordström är/var förtäljer dock inte historien.)

Den gula "pluppen" högst upp på kartan är gården i Höbäcken där hästarna går på sommarbete - och idag var vi ju ungefär halvvägs dit fågelvägen! 

Igår hade Hamingja ledig dag, matte var för trött efter första jobbveckan och behövde vila sig i form. Men i torsdags hade Hamingja det desto roligare när Lisa red - och de roade sig i fyra olika gångarter! Och när en MYCKET nöjd Hamingja kom tillbaka till stallet efter ridturen fick hon lite härlig massage också! Lisa har vi minsann valt med omsorg!!!

Inga kommentarer: