torsdag 6 januari 2022

En rejäl blåsning!

Till jultåget i Avan - när Hamingja och jag skulle föreställa pepparkakor - hade jag krusade, vita presentsnören som kristyr i man och svans. Men idag hade naturen fixat en egen, betydligt vackrare variant!!! 

När jag idag skulle hämta Hamingja i hagen missade jag tidernas film, när Hamingja, Litlamin och lilla Hedda galopperade runt och busade! Dessutom med en vackert blekrosa himmel som fond! När jag klev in i hagen kom Hamingja galopperande mot mig, men innan jag hunnit få upp mobilen hade både hon och Litlamin stannat och stod stilla medan lilla Hedda gått till mamma Hremsa för att dia. Uppenbarligen var leken över... Hamingja kom sedan gående fram till mig - och det är ju alltid trevligt - men särskilt filmmässigt var det ju inte...!

Det är ganska ovanligt att ston leker, men nyligen fick jag upp ett Facebookminne från förra året, där jag filmat Hamingja som sprang och busade med "lill-Hjalmar" (Heddas bror som blir två år i år). Det verkar alltså vara så här års Hamingja blir busig! Min väderapp visade -16 grader i morse, men det vara bara -10 hemma och i Mariebäck, där det oftast brukar vara ett par grader kallare, bara -7 grader så jag tyckte det var riktigt skönt ute när jag hämtade Hamingja i hagen. Men när jag en stund senare satt upp för att rida iväg hade det börjat blåsa och var ISKALLT!!! :-O 

Eftersom Hamingja fick pulsa i djup snö så mycket igår och dessutom verkligen ta i och bära upp sig i galoppen antog jag att hon kunde vara lite och/eller ha lite träningsvärk så min plan hade varit att rida längs den plogade bilvägen för lite lösgörande arbete. Men med denna iskalla vind ville jag definitivt hålla mig så mycket i lä som möjligt, så det fick bli några lösgörande galoppsekvenser längs vänstra skogsvägen. 

Jag ville förstås försöka upprepa galoppfattningarna som gav den trevliga vänstergaloppen igår. Och vid de två första försöken funkade det lika bra som då (efter att jag först samlat skritten i en högersluta)! Båda gångerna fick jag den där känslan av att jag lutade mig bakår och båda gångerna kom hon upp med bogarna i en jättetrevlig, bärig vänstergalopp! Jag hade redan innan bestämt att jag bara skulle rida korta galoppsekvenser och var extra nöjd med att jag båda gångerna hann be henne sakta av innan galoppen hade börjat bli sämre! 

Vid tredje försöket hamnade jag tillbaka i ett "framstupa sidoläge" och då valde Hamingja höger galopp istället... Jag gjorde nytt försök då jag åter fick till "luta bakåt-känslan" och insåg att den kom sig av att jag inte bara tittade åt höger utan verkligen drog bak höger axel. Nu blev galoppen både rätt och trevlig igen! Sedan jag belönat genom att vara passiv i sadeln under några galoppsprång saktade jag av och vände hemåt. Gjorde en sista galoppfattning med fokus på axeln, åter med mycket gott resultat! Efter en kort sträcka saktade vi av och skrittade tillbaka hem. 

Nu är det "bara" att fortsätta nöta in den rätta känslan! Jo, jag ska rida höger galopp också - men eftersom vi haft en period när hon oftast fattat höger galopp (för att matte slarvat) tycker jag vi kan vara lite ensidiga åt andra hållet ett tag utan att det är någon fara för liksidigheten! 

Hittills hade jag fått stå ut med isande vindar som hetsade minusgraderna att anfalla. Och när jag sedan körde hemåt fick jag uppleva ytterligare ett vindfenomen - en tromb! Jag kom körandes längs bilvägen när jag ser hur det en bit längre fram ut från skogen på vänster sida av vägen kommer ett moln av snö, ända nerifrån marken och upp till trädtopparna och blåser över vägen. Molnet blev tjockare och tjockare så att det tillslut såg ut som brandrök, innan det upplöstes lika plötsligt som det kommit. När jag kommit fram till platsen blev jag tvungen att spana in i skogen för att se om det verkligen inte brann, men det gjorde det inte. Inte heller denna gång hann jag med att filma - så jag blev faktiskt blåst på TVÅ filmtillfällen denna dag...!

Inga kommentarer: