måndag 5 juni 2017

Riktigt hönsliv!

En lycklig höna sandbadar!!!

Älskar verkligen denna bild - som Johan fotat förståss - på en i det första gänget hönor som vi hyrde. Det är 6 eller 7 år sedan och det var hönor som suttit i numera förbjudna burar där de inte kunnat utveckla några av hönsens naturliga beteenden. Hur grym den "hanteringen" var blev VÄLDIGT tydligt när dessa hönor (som knappt hade en fjäder på kroppen när de kom) trots att de inte hade några "riktiga" hönor att lära av ändå upptäckte sina naturliga instinkter en efter en...! 

Som att "sandbada" t ex - hönsens naturliga sätt att hålla fjäderdräkten ren. När första hönan en dag plötsligt kom på vad det var meningen att de skulle ha sandbadet i hönsgården till höll hon aldrig på att kliva upp därifrån... Nästa dag var hon tillbaka igen och snart kom först en och sedan två andra och försökte klämma sig ner tillsammans med henne...!

På samma sätt var det med att äta gräs t ex. Det tog ett par veckor men sedan var det en av dem som smakade snabbt tog de andra efter! Eller att gräva i jorden för att sedan backa undan och spana efter mask och andra smaskiga småkryp... o s v, o s v. Inte har hönsen det särskilt kul i äggfabrikerna nu för tiden heller... men det är i alla fall BETYDLIGT mer hönsvänligt än vad det var så länge burarna var tillåtna!

Om jag någon gång behöver köpa ägg (och inte får tag i gårdsägg) väljer jag alltid ekologiska - för de hönsen har den minst onaturliga miljön. Och numera behöver man som norrbottning inte längre välja mellan ekologiska och närproducerade eftersom Klöverbergsgården även börjat med eko-ägg. Men det är verkligen STOR skillnad på hur gårdsägg från lyckliga hönor smakar jämfört med alla industriägg (eko eller ej). Så har du möjlighet att köpa gårdsägg ska du ta chansen - oavsett priset - eftersom smaken helt enkelt är outstanding!!!

Inga kommentarer: