tisdag 6 juni 2017

In på volten och hämta höger bakben!

Nationaldagens förmiddag firades tillsammans med Hamingja, andra generationens invandrare.

Blev det verkligen bara två riddagar för mig förra veckan...?! Det låter så extremt lite för att vara jag - men så var jag också så OERHÖRT trött efter senaste smärtbehandlingen så det var tillräckligt tufft bara att orka med jobbet... men i helgen sov jag rejält både på nätterna samt en stund under dagarna så i morse vaknade jag av mig själv redan kl 7 - och då inte av några svårare smärtor utan helt enkelt för att jag började piggna till! Plötsligt händer det!!!

Den här veckan kommer jag av olika anledningar inte att hinna rida så mycket som jag brukar, så därför kändes det självklart att satsa på kvalitet när jag bestämde upplägget för dagens träningspass. Ett ridpass på ridbanan för att verkligen fokusera på min töltsits samt samlingen i tölt. 

Vi började med "Atliuppvärmning" - skritt på volt och flytta ut bakdelen så hon korsar bakbenen och därmed länger överlinjen. Hon känns verkligen smidigare i musklerna uppe i korset numera - så det blir VÄLDIGT spännande att höra vad massör-Thomas säger nästa gång, om han också märker skillnad?! 

Fortsatte med trav på volt och trots att vi började i vänster varv höll hon volten riktigt fint - annars brukar hennes högerbog gärna "glida iväg" utåt... För att bibehålla henne mellan hand och skänkel såg jag till att lägga volten en bra bit innanför spåret. Det är ju i regel så att hästarna vill dra ut mot spåret - som om det var en magnet som suger dem till sig. Men precis som med riktiga magneter är denna kraft starkast när avståndet är litet. Så ju närmare spåret du rider desto mer riskerar du att hästen drar utåt - och tvärt om! 

Även under uppvärmningen i tölt höll sig högerbogen på plats ovanligt bra i vänstervarvet - Hamingja verkade ha vilat sig i form! Efter uppvärmningen med låååång hals fick Hamingja även "jogga på" i en lite högre töltform en stund innan jag tycker vi var redo att träna samling. 

Började - som vanligt - med samlingen i vänster varv och Hamingja var genast med på noterna! Ryggade med eftergift och lösa tyglar,t rampade riktigt bra i den samlade skritten och bjöd sedan på ganska mycket samling redan i den första töltsekvensen. Efter vår första micropaus i skritt förstärkte jag mina hjälper genom att smacka ett par gånger i den samlade skritten och då blev hon ju förståss ARG! 

Första smackningen fick henne att kasta sig iväg lite framåt, men ändå inte värre än att jag kunde sitta kvar i sadeln och bromsa upp henne med sitsen. Efterföljande smackningar gav sedan successivt allt mer önskvärda reaktioner från lilla fröken och när jag kunde låta henne smyga iväg i tölt utan tygelkontakt var resultatet en tölt där hon kom upp med bogarna på ett helt annat sätt än tidigare! Varvade mikropaus i skritt med samlad tölt ett par gånger till innan det var dags att byta varv.

Men innan vi tog oss an samlad tölt i höger varv ville jag mildra den ilska jag triggat igång genom att smacka. För i höger varv är vi ännu inte på en nivå där lite "rök ur öronen" hjälper utan snarare tvärt om... Därför satt jag av och sadlade om. Och idag blev det EXTRA tydligt hur oerhört effektfull "off-knapp" detta är för Hamingja! För hon lät direkt mulen sjunka nästan ända ner till marken och kopplade verkligen av totalt!

I höger varv har vi alltså inte kommit lika långt när det gäller samlingen i tölt... För Hamingja tycker det är jobbigare att trampa under sig med höger bak och vill ogärna ta stöd på vänstertygeln. Därför gör hon sitt bästa för att få mig att "fastna" i högertygeln - och det är bara att konstatera att hon fortfarande lyckas alldeles för bra med det... I vänster varv kan jag bibehålla och öka samlingen m h a några steg öppna. 

Men i höger varv behövs fortfarande lite mer rejäla åtgärder... det var först när jag istället tog till Atlis andra "verktyg" för denna situation: att rida in på en volt och "hämta höger bak" genom att flytta undan för innerskänkeln som vi kom ifrån situationen med både Hamingja och mig hängande i den där högertygeln...! Och när vi tillslut hittade känslan med (ganska) samlad tölt med helt lös nacke och inget i handen var jag nöjd och lät henne sträcka ut och varva ner på volt i både tölt och trav. 

Inga kommentarer: