fredag 30 juni 2017

Note to self!


Hamingja är redo för ett träningspass!

Det har varit oerhört mycket på jobbet de senaste veckorna och bara accelererat för varje dag som vi kommit närmare halvårsskiftet (den mest intensiva perioden under året för oss som jobbar med företagskunder.) 

För Hamingjas del har detta inneburit väldigt många fler vilodagar än vanligt, när matte behövt vila. Inte helt optimalt när det sammanfaller med att hästarna fått gå ut på grönbetet... men tur att hon var i bra form innan i alla fall, för då finns det ju lite större "utrymme" för gräsmage innan det blir allt för illa.

Inför dagens ridpass hade insektsprognoserna varit entydiga: mycket höga halter av broms! Och att detta stämde blev uppenbart redan när jag hämtade Hamingja på betet. Jag fick först leta efter hästarna en stund - ingen stans syntes de till och hur jag än ropade och visslade fick jag ingen respons... Jag antog att de stod gömda någonstans i buskarna, knäpp tysta för att inte avslöja sig.

Men de skulle snart avslöjas, av en av sina egna...! Carola hade ridit Dotla och när hon nu ÄNTLIGEN fick komma ut på betet igen kom hon farande som en oljad blixt, hela tiden högt gnäggande efter sina kompisar. Och då kunde ju inte de hålla tyst längre utan svarade henne och jag behövde ju bara följa Dotla för att hitta dem! 

Och jag hittade inte bara hästarna utan också den STORA svärm broms som höll dem sällskap... Delar av svärmen följde sedan mig och Hamingja upp till stallet, så gång på gång ville hon stanna för att vifta bort bromsar som bet henne. 

Mitt upplägg av ridpasset blev därför ungefär som när det är "styltsnö": kort och intensivt med så lite skritt som möjligt. 

Vi red bilvägen bort mot "världens ände" och tränade tölt. Eftersom jag ville minimera skritten krävde jag inte heller jättemycket samling i tölten, utan fokuserade på bra bärighet samt på min sits. Längden på de skrittpauser vi ändå tog fick avgöras av insektstrycket - när Hamingja blivit allt för irriterad på dem för att vilja skritta fick det bli en ny töltsekvens. Och som avslutning blev det en lååååång sträcka långsam tölt på långa tyglar innan vi skrittade den sista biten hem. 

Tillbaka i stallet hittade jag en flaska bromsblocker bland mina prylar. Note to  self: spraya Hamingja med bromsblocker även INNAN nästa ridtur!!!


Inga kommentarer: