tisdag 28 februari 2012

Lätt inför Atli-panik!




The Queen of Mariebäck njuter i hagen! 


Var tog den här vintern vägen??? Jag skulle ju hinna träna så mycket med Lára: bygga muskler, träna samlad skritt, och rida MASSOR av ökad tölt... hm...bygga muskler har vi i o f s gjort, men sedan?! Och nu är Atli här redan till helgen! :-O Det blir faktiskt en fyradagarskurs denna gång, istället för tre. Han måste åka så tidigt på söndag e m att vi bara hinner rida ett pass då. Men eftersom han kommer hit redan på torsdag kan vi starta med ett pass redan torsdag kväll.

Samlade skritten började jag ju "damma av" igår, till Láras stora förtret. Idag behövde jag fortsätta med den, samtidigt som jag i övrig ville förbereda oss så bra som möjligt inför kursen. Och dessutom testa hur vi ligger till med den ökade tölten.

Upplägget för dagens ridpass blev därför som följer: Igångskrittning följt av uppvärmning a´la Atli (trav på volt i lång, låg form resp skritt på volt där man flyttar ut bakdelen för att få längd på halsen.) Sedan "en rejäl omgång" samlad skritt. Smyga iväg i låååångsam tölt ur den samlade skritten, rida ut från banan och upp bakom bommen för att där träna ökat tempo tölt.

Så långt gick väl allt enligt plan, visserligen mycket protester och småstegringar i samlade skritten, men det hade jag ju räknat med. I ökade tölten hade vi varierad framgång... i början var det lite "stökigt", sedan fick vi till några sekvenser riktigt, riktigt snabbt med bibehållen takt! Men sedan blev det svårare igen... Konstaterade att jag behöver lära mig hur jag ska korrigera när det blir fel - ibland verkade jag göra rätt och fyrtakten kom tillbaka, men ibland fungerade det sämre...

Som avslutning red jag in på ridbanan igen för att jobba med "off-knappen", som Atli säger, d v s få henne att slappna av i trav på volt. Verkligen inte lätt när jag både använt pisken endel i samlade skritten och sedan dessutom gasat på ordentligt... ALLA hennes on-knappar var intryckta!!! Jag fick verkligen jobba med att ta ner tempot (och på Lára går det inte att lösa genom att minska volten - hon kan trava hur fort som helst på hur liten volt som helst...!) Så jag måste göra det Atli säger att man INTE ska göra, d v s bromsa med båda tyglarna. Självklart kan man aldrig få en avslappnad häst genom detta, men om jag bromsar tillräckligt så accepterar hon tillslut ett lägre tempo. Och då kan jag sedan ge lös innertygel och därmed få henne att slappna av på volten.


Inga kommentarer: