måndag 20 februari 2012

"Back in the saddle!" - ääääääntligen!!!



Det har kommit endel snö medan vi varit bortresta...! Som ni ser syns vårt garage knappt över plogkanten! :-O  När vi landade på Kallax igår var det snöoväder, så vi undrade om vi verkligen gjort rätt som åkt hem istället för att stanna i värmen i Sydney... Men när denna dag istället bjöd på en strålande sol som t o m fick det att droppa från taken, så kändes det BRA att vara hemma!

Jag lyckades sova till 05.30 i morse, men då vaknade jag och var VRÅLHUNGRIG! I Sydney var ju klockan då 15.30 på eftermiddagen - och kroppen hade ju missat både frukost och lunch! Innan jag åkte till stallet, strax efter 10, hade jag faktiskt hunnit äta lunch också! Även mobilen var fortfarande kvar på Sydneytid, så kl 09 på morgonen började den larma om att det var hög tid att ta kvällens sömntablett...! Mobilen trodde ju att klockan var 19.

När jag kom till stallet höll Sylvia just på att plocka in sina hästar för att rida. Så jag och Lára fick sällskap ut av henne och Démantur. Det var helt underbart att vara tillbaka på hästryggen igen - och dessutom i det här UNDERBARA vädret! Jag berättade för Sylvia om hästen jag ridit på NZ, som hade hur mycket lyftkraft som helst i sina rörelser, men knappt någon framåtbjudning. När vi skulle galoppera fick jag driva på honom så mycket att jag snart flåsade som värsta blåsbälgen! :-O (Johan hade en häst med passanlag så jag ville få upp tempot för att hjälpa honom att få renare galopp.)

Mitt prat om bristande framåtbjudning hörde uppenbarligen Lára, och eftersom framåtbjudning är hennes bästa gren tyckte hon väl att jag skulle få rejält av den varan som "välkommen hem-present"...!   För när Sylvia började träna tempoväxlingar på Démantur, växlade mellan microtölt och aaaaningen snabbare tölt, så satte Lára av i galopp varje gång de ökade lite...! Jag fick verkligen jobba med förhållningar och halter, för svarta damen låtsades inte alls förstå det där med broms...

När vi kom till korsningen vid sjön fick hästarna en skrittpaus. Démantur var redan ganska svettig, medan Lára verkade helt oberörd. Vi skrittade in mot byn och när vi närmade oss "galoppbacken" började Lára takta. Jag höll just på att berätta något från resan för Sylvia, när jag på ren reflex tog lite i tyglarna för att bromsa ner till skritt igen. Då EXPLODERADE det under sadeln och Lára drog iväg i kapplöpningsgalopp uppför backen med spetsade öron! Och jag kunde bara konstatera att hon gör det med sådan enorm glädje att det är svårt att bli arg...!

När vi vände hemåt krävdes förståss ännu mer förhållningar och halter för att hålla någon slags kontroll på tempot. Och när Sylvia gjorde ännu en liten ökning av tempot i tölten satsade Lára på en repa galopp till. Jag hörde Sylvias skratt bakom mig när vi drog iväg och ropade "tack för ditt stöd!" till henne över axeln. Det var verkligen som att Lára bestämt sig för att matte på en gång skulle "sättas på plats" när hon kommit hem igen, och lära sig vem det är som bestämmer tempot!





Lára njuter i solen efter dagens ridtur. Och jag lyckades få med mig själv på bilden också! 

Tillbaka i stallet dröp Démantur av svett, medan Lára mest var blöt på huvudet. Hon har verkligen kondition som en häst! Men det här med bromsen behöver vi uppenbarligen jobba på... Det är inte ens två veckor till årets första Atli-kurs, så nu gäller det verkligen att vara seriös fram till dess! Vi börjar med lektionerna för Sylvia denna vecka också. Jag frågade henne hur många lektioner jag kan få rida nu på torsdag! ;-) Känner mig helt ringrostig efter mitt långa riduppehåll, så det hade inte skadat med en intensivkurs innan kursen!

Innan jag släppte ut Lára i hagen igen mätte jag henne med viktmåttbandet. Sylvia hade påpekat att vi måste hålla lite koll ifall hon kanske snart behöver få extra hö för att inte falla ur. (Nu har de inte fri tillgång i hagen längre.) Och mycket riktigt kunde jag konstatera att viktmåttbandet bara visade 290 kg. (Som mest var det 320 kg - någon gång i nov/dec.) Hon är ju visserligen väldigt nätt byggd, men nog borde hon ändå ligga runt 300 kg med rejäl vinterpäls. (Till skillnad från några andra hästar i stallet har hon inte börjat släppa päls ö h t ännu.)

Inga kommentarer: