söndag 26 februari 2012

Assimileringsprocessen påbörjad


Jag ute på Gråsjälsfjärden - Bergnäsbron samt Södra hamnen skymtar i bakgrunden.


Som nyligen återinvandrade till Sverige jobbar vi hårt på att assimilera oss i Sverige och Norrbotten - och idag gjorde vi det med besked! Det mest luleåboiska man kan göra är definitivt att befinna sig ute i skärgården -  oavsett årstid. Därför tog vi en promenad ute på isen längs den vandrings-/skridsko-/skidled som Luleå kommun håller öppen i innerskärgården. Den firar faktiskt 10 årsjubiléum i år. Tyvärr dock med det sämsta isläget någonsin... Den milda hösten gjorde att det inte blev is på innerfjärdarna förrän väldigt sent och när isen väl lagt så kom det snö nästan direkt. I o m att snön isolerar så bra slutar isen nästan att växa till då när den täcks av ett snölager. Först i slutet av januari kunde man ge sig ut med maskiner för att ploga fram isen och vattna, båda åtgärderna för att den skulle bli tjockare. Därför är isbanan mer begränsad än vanligt - den går bara mellan Norra och Södra hamn.




Fler än vi ville besöka ön Gråsjälören denna dag - trots att riktig isväg saknades.


I vanliga fall brukar det alltid vara anlagd isväg ut till ön Gråsjälören också - men inte i år. Vi tog oss ändå dit genom att bl a följa skoterspår. Detta blev på sätt och vis även en fortsättning av vår vandringstradition från Nya Zeeland (och i viss mån även Australien.) Till skillnad från Australien behövde vi varken oroa oss för Funnel Web (världens farligaste spindel - du dör inom 15 min om du blir biten), Cassovaryn (världens farligaste fågel - sparkar lätt ihjäl en människa) eller ens krokodiler. Men helt strapatslös var ändå inte dagens vandring - vi blev blöta om fötterna några gånger, när vi trampade igenom det översta islagret. Detta hände på väg till och från Gråsjälören - och det blev med ens VÄLDIGT tydligt vilken fördel det är om man istället har en av kommunen preparerad led att följa!




Korvgrillning på Gråsjälören. Lions har vintercafé där och säljer korv, våfflor, kaffe och varm chocklad. Men det finns också ganska många grillplatser där den som vill kan grilla sin egen korv. Samt ännu fler vindskydd och sittplatser.

Det var verkligen MASSOR med människor (och hundar) ute på isen idag. Alla ville förståss njuta av det härligt soliga vädret! Ett antal gånger har vi i Midur ridit ut till Gråsjälören också. Det har varit jättetrevligt! Men en sådan aktivitet är förståss väldigt väderberoende och det blir ju ett lotteri eftersom det måste planeras ganska långt i förväg när det ska vara en "klubbaktivitet".






Utsikt över Gråsjälsfjärden, från Södra hamn.

Inga kommentarer: