onsdag 29 februari 2012

Reseminnen...!



Några små bubblor i vattnet är väl inget att oroa sig för.....














....eller också är bör man oroa sig i allra högsta grad! :-O Det kan vara "Rex - the Crocodile" 5 meter lång och 500 kg tung som ligger där under ytan... Och han kan hålla andan upp till 3 timmar, så det kanske inte ens är några bubblor...








Hoppas ni kan läsa texten! 


Vill ni se fler bilder och/eller läsa om vår FANTASTISKA resa kan ni göra det här: Resdagboken (Vi har inte markerat alla våra resor på kartan som ni kan se, men ganska många.)

Edit: Nej, jag har INTE manipulerat texten i serierutan - det stod faktiskt precis så där! :-D

tisdag 28 februari 2012

Lätt inför Atli-panik!




The Queen of Mariebäck njuter i hagen! 


Var tog den här vintern vägen??? Jag skulle ju hinna träna så mycket med Lára: bygga muskler, träna samlad skritt, och rida MASSOR av ökad tölt... hm...bygga muskler har vi i o f s gjort, men sedan?! Och nu är Atli här redan till helgen! :-O Det blir faktiskt en fyradagarskurs denna gång, istället för tre. Han måste åka så tidigt på söndag e m att vi bara hinner rida ett pass då. Men eftersom han kommer hit redan på torsdag kan vi starta med ett pass redan torsdag kväll.

Samlade skritten började jag ju "damma av" igår, till Láras stora förtret. Idag behövde jag fortsätta med den, samtidigt som jag i övrig ville förbereda oss så bra som möjligt inför kursen. Och dessutom testa hur vi ligger till med den ökade tölten.

Upplägget för dagens ridpass blev därför som följer: Igångskrittning följt av uppvärmning a´la Atli (trav på volt i lång, låg form resp skritt på volt där man flyttar ut bakdelen för att få längd på halsen.) Sedan "en rejäl omgång" samlad skritt. Smyga iväg i låååångsam tölt ur den samlade skritten, rida ut från banan och upp bakom bommen för att där träna ökat tempo tölt.

Så långt gick väl allt enligt plan, visserligen mycket protester och småstegringar i samlade skritten, men det hade jag ju räknat med. I ökade tölten hade vi varierad framgång... i början var det lite "stökigt", sedan fick vi till några sekvenser riktigt, riktigt snabbt med bibehållen takt! Men sedan blev det svårare igen... Konstaterade att jag behöver lära mig hur jag ska korrigera när det blir fel - ibland verkade jag göra rätt och fyrtakten kom tillbaka, men ibland fungerade det sämre...

Som avslutning red jag in på ridbanan igen för att jobba med "off-knappen", som Atli säger, d v s få henne att slappna av i trav på volt. Verkligen inte lätt när jag både använt pisken endel i samlade skritten och sedan dessutom gasat på ordentligt... ALLA hennes on-knappar var intryckta!!! Jag fick verkligen jobba med att ta ner tempot (och på Lára går det inte att lösa genom att minska volten - hon kan trava hur fort som helst på hur liten volt som helst...!) Så jag måste göra det Atli säger att man INTE ska göra, d v s bromsa med båda tyglarna. Självklart kan man aldrig få en avslappnad häst genom detta, men om jag bromsar tillräckligt så accepterar hon tillslut ett lägre tempo. Och då kan jag sedan ge lös innertygel och därmed få henne att slappna av på volten.


måndag 27 februari 2012

Pre Atli

Fortsatte min "pre Atli-träning" på ridbanan idag, med till största delen samma övningar som igår: sidföra i skritt på volt - ett steg i taget, rygga runt ridbanan, lååångsam tölt med massor av små volter - omväxlande höger och vänster. Samt under skrittpauserna träna på att korta och länga tyglarna utan att hon börjar springa. Det mesta kändes rätt bra! F f a när jag lyckades fokusera och vara riktigt noggrann - hon avslöjar mig ju direkt när jag slarvar minsta lilla.

Sedan insåg jag att vi inte tränat samlad skritt sedan jag kom hem från semestern - verkligen hög tid att ta tag i saken innan helgens kurs!!! Ja, det var vad jag tyckte alltså. Lára tyckte - inte helt oväntat - däremot att det var HELT onödigt... och hon gjorde sitt bästa för att övertyga mig om saken... Men matte gav sig inte så lätt och på slutet gick det lite bättre. Men det är tur att vi har morgondagen på oss också - så vi hinner friska upp minnet lite mer!

Härligt att vi så snabbt går mot allt ljusare tider! Idag hade det faktiskt inte börjat skymma när jag släppte Lára i hagen igen för att åka hem. Men sedan gick det i o f s fort - när jag bytt om och satte mig i bilen tyckte jag det fanns anledning att använda helljuset.


söndag 26 februari 2012

Mindfulness på högsta nivå!

Jag brukar hävda att hästar är världens bästa lärare i mindfulness - för man MÅSTE fokusera helt på här och nu när man rider. Men Lára har, precis som med mycket annat, dragit detta till ytterligare en nivå. Men henne gäller det totalt fokus här och nu så snart man är inom "bithåll" - alltså minst lika mycket från marken! Förutom de vanliga utfallen i samband med borstning och sadling försökte hon idag bita mig när jag skulle tränsa också - det brukar hon inte i vanliga fall... Men hon skulle väl se till att jag höll mig på allerten...!

Det blev ytterligare ett "pre-Atli-pass" på ridbanan idag. Redan igångskrittningen gick faktiskt mycket bättre idag - hon SKRITTADE och vilade i stegen, istället för att jäkta iväg i överilat tempo.

Första övningen för dagen blev att sidföra i skritt på volt - ett steg i taget. Varvade höger och vänster varv och idag började övningen faktiskt ha önskvärd effekt: att hon slappnade av och längde överlinjen! Det är lustigt hur det som ena dagen verkar HELT omöjligt redan någon dag senare kan verka hur lätt som helst för henne!

Nästa övning var ytterligare en "repris" från lektionen i torsdags; nämligen att rygga runt ridbanan. När Sylvia var på en clinic med en riktig ryttar-guru (minns nu inte namnet...) hade han berättat om en toppryttare som brukade rygga 8 varv runt ridbanan med sina hästar. Anledningen till detta är att man genom att rygga bygger upp precis de muskler som hästen behöver för ökad samling. Några 8 varv tog jag inte idag, men drygt 1,5. Hade egentligen tänkt nöja mig redan vid 1 varv, men just då fick Lára ett litet "psykbryt" och plötsligt var hon, precis som Prins Daniels känslor efter förlossningen, "all over the place". Så jag fick styra upp det hela innan vi kunde avbryta.

När även jag tyckte att vi ryggat färdigt fick Lára smyga iväg i långsam tölt. Och till mattes stora glädje gjorde hon inte den minsta ansats att dra upp tempot! Precis som igår red vi fem små volter längs varje långsida och en på varje kortsida, och bytte hela tiden mellan vänster och höger volt. Tack vare gårdagens totalfokus på ytterhjälperna (idag var ridbanan nyplogad, så jag hade ingen spårsnö som hjälp) tyckte jag att jag lyckades ovanligt bra med att faktiskt komma ihåg dessa! Och gör man det går det ju så mycket bättre! Idag hade Lára en trevlig längd på halsen i tölten från start! Och om jag bara kom ihåg att hålla tillräckligt mycket drivning när vi bytte riktning så bibehåll hon den trevliga formen!

Inte heller i den avslutande traven försökte hon rusa idag, utan accepterade mitt val av tempo. Så jag kunde ganska snart ge henne lite mer tygel så att hon fick sträcka ut ordentligt framåt-nedåt. Försökte också tänka på att sitta rak i ryggen i traven. Det är annars extra lätt att hamna lite i framvikt i den gångarten, tycker jag, och när jag ville att hon skulle trava sakta vore det ju väldigt dumt om min placering av kroppsvikten samtidigt uppmanade henne att öka tempot!

Under alla skrittpauser och även vid avskrittningen passade jag på att träna på då och då korta tyglarna utan att hon skulle börja springa. Ju noggrannare jag var med att lägga vikten bakåt, desto bättre gick det! Det är så ROLIGT att rida Lára, för jag lär mig så mycket hela tiden! Hon är en VÄLDIGT "avslöjande" häst. Så snart jag slarvar med minsta lilla detalj eller inte har 100 %-igt fokus på vad jag gör så barkar det iväg totalt - MYCKET lärorikt! 

Assimileringsprocessen påbörjad


Jag ute på Gråsjälsfjärden - Bergnäsbron samt Södra hamnen skymtar i bakgrunden.


Som nyligen återinvandrade till Sverige jobbar vi hårt på att assimilera oss i Sverige och Norrbotten - och idag gjorde vi det med besked! Det mest luleåboiska man kan göra är definitivt att befinna sig ute i skärgården -  oavsett årstid. Därför tog vi en promenad ute på isen längs den vandrings-/skridsko-/skidled som Luleå kommun håller öppen i innerskärgården. Den firar faktiskt 10 årsjubiléum i år. Tyvärr dock med det sämsta isläget någonsin... Den milda hösten gjorde att det inte blev is på innerfjärdarna förrän väldigt sent och när isen väl lagt så kom det snö nästan direkt. I o m att snön isolerar så bra slutar isen nästan att växa till då när den täcks av ett snölager. Först i slutet av januari kunde man ge sig ut med maskiner för att ploga fram isen och vattna, båda åtgärderna för att den skulle bli tjockare. Därför är isbanan mer begränsad än vanligt - den går bara mellan Norra och Södra hamn.




Fler än vi ville besöka ön Gråsjälören denna dag - trots att riktig isväg saknades.


I vanliga fall brukar det alltid vara anlagd isväg ut till ön Gråsjälören också - men inte i år. Vi tog oss ändå dit genom att bl a följa skoterspår. Detta blev på sätt och vis även en fortsättning av vår vandringstradition från Nya Zeeland (och i viss mån även Australien.) Till skillnad från Australien behövde vi varken oroa oss för Funnel Web (världens farligaste spindel - du dör inom 15 min om du blir biten), Cassovaryn (världens farligaste fågel - sparkar lätt ihjäl en människa) eller ens krokodiler. Men helt strapatslös var ändå inte dagens vandring - vi blev blöta om fötterna några gånger, när vi trampade igenom det översta islagret. Detta hände på väg till och från Gråsjälören - och det blev med ens VÄLDIGT tydligt vilken fördel det är om man istället har en av kommunen preparerad led att följa!




Korvgrillning på Gråsjälören. Lions har vintercafé där och säljer korv, våfflor, kaffe och varm chocklad. Men det finns också ganska många grillplatser där den som vill kan grilla sin egen korv. Samt ännu fler vindskydd och sittplatser.

Det var verkligen MASSOR med människor (och hundar) ute på isen idag. Alla ville förståss njuta av det härligt soliga vädret! Ett antal gånger har vi i Midur ridit ut till Gråsjälören också. Det har varit jättetrevligt! Men en sådan aktivitet är förståss väldigt väderberoende och det blir ju ett lotteri eftersom det måste planeras ganska långt i förväg när det ska vara en "klubbaktivitet".






Utsikt över Gråsjälsfjärden, från Södra hamn.

lördag 25 februari 2012

Midur-jackan!



Här är min nya Midurjacka som jag hämtade ut igår. Visst är den snygg?!
Att fota sig själv är dock inte alldeles enkelt...





SNYGGA Midur-loggan på ryggen! Extra snyggt blev det ju i o m att färgen på trycket går igen i jackans grå detaljer! Jackan invigdes med dagens ridpass - och den var inte bara varm och skön utan dessutom mycket bekväm att rida i! 

Så duktiga vi var idag!!!



Hade morgonfodringen idag och effekten av tidsomställningen visade sig i att jag vaknade mer än en timme innan väckarklockan skulle ringa. I vanliga fall brukar jag ta med mig frukost till Mariebäck och äta i Josefshallen när jag fodrat hästarna. Men nu hade jag ju så gott om tid på mig så det blev frukost hemma innan jag åkte.

Redan när jag parkerade bilen i Mariebäck såg jag Lára stå borta vid grinden och skrapa uppfodrande med framhovarna. Innebörden "Sno på med käket!!!" var uppenbar! Damen fick också en större hög hö än de andra stona, till skillnad från övriga ska hon definitivt inte gå ner mer i vikt. Och en fördel med att hon är högst i rang i flocken är ju att hon kan få en sådan extragiva i hagen utan att de andra får för mycket.

När hästarna var utfodrade hade jag tänkt sätta mig i Josefshallen för att dricka te och lyssna på ljudbok i mobilen medan hästarna åt. Men mobilen visade sig ligga kvar hemma i hallen... Alltså hade jag plötsligt ingen som helst ursäkt för att inte röja bland mina kläder i Josefshallen. (Vet att i alla fall Fia håller med mig om att detta är något man undviker i det längsta. Det är som om motivationen för att röja avtar exponentiellt med det fysiska avståndet från stallet. I sadelkammaren är det helt OK att röja. I förrådet också ganska OK. Men i Josefshallen, som ligger längst från stallet, är det så TRÅÅÅÅÅKIGT!) Men en knapp timme senare, när jag gått igenom både garderoben och lådorna med extra-/sommarkläder var jag VÄLDIGT nöjd med mig själv!

Nu hade även Lára ätit upp sitt frukosthö så jag kunde göra henne klar för ett ridpass på banan. Det hade kommit en knapp dm nysnö sedan Janne skottade i torsdags em, men i Láras fall är det bara tacksamt med allt som hjälper till att bromsa upp tempot - om så bara med någon promille! Och efter torsdagens lektion var det ju alldeles uppenbart att det skulle handla mycket om att bromsa idag också.

Som alltid med Lára gäller det att ställa kraven DIREKT från första stegen, så att hon aldrig får något utrymme att bestämma tempot själv. När vi började skritta igång längs spåret hade jag bestämt mig för att fortsätta till dess JAG bestämde tempot. Så det blev ganska många varv... Men tillslut hittade vi ett läge där hon slappnade av och där lite drivning från min sida resulterade i att hon längde både halsen och steget. Istället för att ta jättesnabba, korta steg.

Nästa uppgift för dagen var att sidföra på volt i skritt - och att kunna göra det ett steg i taget. Från våra uppvisningar i racer-sidförande i torsdags kändes ju steget rätt långt... Men jag började i det lättare högervarvet och förvånansvärt snabbt fick jag henne att börja lyssna även på mina mothållande hjälper. (Intressant situation att faktiskt behöva jobba mest med ytterhjälperna när uppgiften är att flytta undan för innerskänkeln!) När vi kunde klara ett steg i taget började jag variera antalet steg innan jag bromsade upp henne. Det var svårare - men gick också över förväntan. I vänstervarvet blev det förståss svårare att klara ett steg i taget - men efter idogt nötande så gick även det ganska bra! Duktiga, duktiga Lára!!!

I tölten valde jag samma övning som i torsdags: att rida längs spåret och göra massor av volter (fem på varje långsida och en på varje kortsida). Varannan volt åt resp håll. Tanken med övningen är att man succesivt ska få hästen att länga halsen. Men efter våra uppvisning i ökat tempo-voltridning i torsdags sa Sylvia att jag bara skulle fokusera på ytterhjälperna samt att jag kontrollerade tempot. En extra svårighet när det gällde tempot var att varje gång vi bytte riktning tog Lára chansen att rusa iväg.

Jag är generellt alldeles för slarvig med mina ytterhjälper... Men nu hade jag god hjälp av att vi red i "spårsnö". Bestämde mig helt enkelt för att vi varje varv skulle hålla oss i samma voltspår - och varje avvikelse skulle ju snabbt avslöja sig. När jag gjorde som Sylvia sagt: fokuserade på tempo och ytterhjälper, så visade det sig att ju bättre koll jag fick på dessa desto trevligare längd fick Lára på halsen! Och när jag tillslut var nöjd med vår prestation för dagen kunde jag stolt konstatera att det var fem jättesnygga voltspår längs varje långsida och två på varje kortsida! Önskade SÅ att jag haft mobilen med så att jag hade kunnat ha ett bildbevis!

Avslutade med trav längs spåret i båda varven, där jag också såg till att redan från start bestämma tempot. I högervarvet gick det allra bäst - där kunde jag snart börja länga tyglarna och låta henne sträcka ut framåt-nedåt utan att hon ökade tempot. I vänstervarvet var det svårare, men blev tillslut också OK.

När det var dags för avskrittning tränade vi på att omväxlande korta och länga tyglarna UTAN att hon får börja takta. Ju noggrannare jag är med att lägga vikten bakåt innan jag börja korta upp tyglarna desto bättre går det! Det var en MYCKET nöjd matte som satt av och än en gång konstaterade att hon har en sådan DUKTIG häst!!! Det gäller "bara" att vara tillräckligt bestämd och noggrann - för ger man henne lillfingret tar hon raskt hela handen. Och armen...!

Innan jag åkte hem igen kom Sussie, Fia och Madde ut för att rida. (Fortfarande hästlösa Sussie skulle få låna Gabriel.) Så jag fick säga till dem att de måste gå och kolla på våra snygga voltspår på ridbanan. Kändes ju bra att få några vittnen när jag nu inte kunde ordna bildbevis!


fredag 24 februari 2012

Föryngring i vallackflocken!



Gandur och Hektor


I vinter har det bara varit fyra hästar i vallackflocken... tidigare år har väl 14 hästar varit mer normalt. Men nu har skaran utökats med 50 % - och kolla in vilka sötnosar! Kanske inte så svårt att gissa att Gandur har Démantur som pappa?! Hektor är Sylvias sista avkomma undan Hamradis. Och han håller sig ju helt inom normen för Sylvias uppfödning: "fyra nyanser av brunt"! ;-)  Hremsa (också u Hamradis) är visserligen fux, men hon är väl undantaget som bekräftar regeln?!

Idag har jag gett Eva tillåtelse att "tjuvrida" Lára. Själv hade jag nämligen en tid med rehabteamet på vårdcentralen efter jobbet. Men vid lunchtid ringde de och bokade om den tiden till nästa vecka, så jag hade alltså lovat bort ridningen "i onödan". Men Eva jobbar i Gällivare hela nästa vecka så det blir länge innan hon kan rida nästa gång.

Har varit på Häst & Fritid och hämtat ut min Midurjacka. Den är jättesnygg!!! Om Johan hinner hem innan det blir mörkt kommer det en bild på den redan i kväll. Annars får ni vänta till i morgon.

Nu ska jag göra en STOR kopp Earl Grey-te för att fira lilla prinsessan Estelle - jag är ju i det närmaste född royalist! (När gamla kungen dog var jag bara 6 år, men helt på egen initiativ tog jag på mig min finaste klänning och satt hela dagen framför TV:n och tittade på direktsändningen från begravningståget. Allt medan solen sken och mina kompisar lekte ute. Mina föräldrar var nog liiiite oroliga över sin dotter då...)

torsdag 23 februari 2012

Ridlektion!



Idag var vi ääääntligen igång med våra ridlektioner igen! Och eftersom vi inte ridit lektion sedan förra året (minns inte om den sista var i slutet av november eller börjar på december) så hade jag räknat med att det skulle vara välbehövligt. Det antagandet stämde! Som vi fick jobba - både Lára och jag!

Man skulle kunna sammanfatta hela dagens lektion med: "kontroll av tempo". Eller kanske "försök till kontroll av tempo" vore mer rättvisande... Redan när vi skrittade igång fick jag jobba med att hålla ett långsamt tempo. När vi skulle sidföra på volt i skritt satsade Lára på en racerversion av saken - så jag fick göra massor av halter för att hon skulle börja invänta mina signaler och inte bara kasta sig iväg runt. Intressant nog var det denna skänkel som behövde vara mest aktiv i denna övning - trots att vi alltså skulle flytta UT bakdelen på volten! Men jag behövde hela tiden parera med ytterskänkeln för att hon inte skulle ramla iväg utåt i en väldig fart...

När vi sedan skulle övergå till att tölta på volt - och uppmuntra en utsträckning av överlinjen - blev ju inte problemen med tempot mindre direkt... men när jag väl lyckades kontrollera detta så började hon få en allt trevligare längd på halsen. Men då fick jag uppmaningen att tölta längs spåret och göra fyra volter på varje långsida och en på varje kortsida. Volterna skulle dessutom vara varannan gång åt vardera hållet. Då tyckte Lára att varje gång vi bytte om volt var ett alldeles utmärkt tillfälle att sätta upp huvudet och dra på i ett högre tempo. Jag fick verkligen förbereda varje "voltbyte" genom att luta mig bakåt, hålla om med skänklarna och bromsa upp henne ordentligt. Samt fokusera på ytterhjälperna. Samtidigt som jag skulle komma ihåg att "ta tag i" det nya inner bak med innerskänkeln varje gång vi bytte volt. När Lára slappnar av och länger halsen vill jag gärna ge stor eftergift på BÅDA tyglarna, men där ska jag tänka på att behålla stödet på yttertygeln hela tiden.

Sylvia tyckte att jag ska rida med tungfrihetsbettet den närmaste tiden, istället för det vanliga tredelade jag hade på lektionen och som vi oftast använder. Detta för att hon lägger tungan över bettet när jag ökar pressen på henne. Dessutom tyckte hon att jag skulle jobba mycket med den senaste övningen: att tölta på volt och hela tiden byta håll.

Även i den avslutande traven fick jag bromsa mycket för att tillslut få ett avslappnat tempo. Man kan verkligen säga att vi behövde den här lektionen!

Nästa torsdag blir det antagligen ingen lektion för Sylvia, utan istället "tjuvstartar" vi den helgens Atlikurs med ett första ridpass. Det blir garanterat minst lika nyttigt som denna lektion!

Edit: glömde skriva att vi fick rygga idag också. Och då inte bara några steg, som man oftast gör, utan långa sträckor. I höstas var Sylvia på en clinic med en ridsportsguru som berättade om hoppryttaren som brukade rygga 8 varv runt ridbanan. Anledningen till detta är att hästen när den ryggar använder samma muskler som när den samlar sig - så det är ett bra sätt att bygga bra muskler!



onsdag 22 februari 2012

Ja, se det snöar...



Mysla, Tildra och Lára i dagens snöväder. 

Oj, så trött jag varit idag - har känts som om någon tryckt "reset" på min hjärna så den blivit alldeles tom... Men i kväll ska jag få komplettera sömntabletten med melatonin, så är det förhoppningsvis bättre i morgon. Satsade i alla fall på att rida efter jobbet även idag - det bästa för min kropp på sikt är ju lätt träning helst varje dag. 

Även idag blev det ridbanan och vi värmde upp med trav på minivolt. Lára gjorde ett litet test i båda varven att byta till tölt, men när jag fortsatte att böja henne lika mycket så bytte hon snabbt tillbaka. 

Red skritt på volt då vi flyttade ut bakdelen - Atlis favoritövning alltså. Och sedan slutor på åttvolt. Det hade kommit ett par cm snö på ridbanan, så tack vare det såg man precis var vi ridit. Väldigt avslöjande och nyttigt att fokusera på att båda "öglorna" i åttan skulle vara lika stora! 

Tölten red vi först på volt och flyttade ut bakdelen för att få längd på halsen. Sedan även tölt längs spåret med skänkelvikning på diagonalerna. Tycker faktiskt vi var riktigt duktiga! När vi varvat ner med trav i lång, låg form tränade vi skritt med varierad längd på tyglarna. Jag fokuserade på att luta mig bakåt när jag  skulle korta upp tyglarna, så att inte min kropp skulle signalera "fortare". Och efter en stund gick det faktiskt riktigt, riktigt bra! Bara jag inte flyttade vikten framåt så fortsatte Lára skritta även när jag kortade tyglarna. Duktiga båda två!

I morgon ska jag rida årets första lektion för Sylvia - det ser jag fram emot!!!

tisdag 21 februari 2012

Lára öppnar stenhårt - för att sedan öka!



Första arbetsdagen efter drygt tre veckors semester. (Var dessutom sjuk dagarna innan vi åkte, så det kändes verkligen läääänge sedan jag var på jobbet senast!) Enligt en kollega tar varje timme i tidsomställning en dag för kroppen. Vi avverkade visserligen två timmars tidsomställning redan i Sydney, men det innebär ändå tio dagars anpassning kvar fr o m igår. Inte så konstigt då att jag fortfarande känner mig rätt groggy...!

Lára gick verkligen ut stenhårt idag: hon kom direkt till mig när jag ropade på henne i hagen!!! Vilken TUR att jag råkade ha ett megastort äpple med mig! Hon är föresten rolig när hon äter äpple... Om man gav Feykir ett äpple så tog han genast hela i munnen - och så brukar väl hästar göra. Men Lára biter bara en mindre tugga i taget och förväntar sig att man ska fortsätta att hålla äpplet åt henne. Men är man The Queen så förväntar man sig förståss att alla undersåtar fjäskar för en! ;-)

Och efter en stenhård öppning så ÖKADE Lára bara - d v s hon var så fantastiskt rolig att rida också!!! Tala om att jobba hårt för sitt "pluskonto"!!! Jag red på ridbanan - nu gäller det ju att vi kommer i form inför årets första Atlikurs, vilken bara är en dryg vecka bort! Och vi inledde direkt med något riktigt, riktigt svårt: skritt i lugnt tempo. Det krävdes väl så där en miljon förhållningar... Men den stora skillnaden mot gårdagen var att hon åter var sitt vanliga jag - helt lätt i handen och svarade på varje förhållning. Men också sitt vanliga att man måste påminna henne om det lägre tempot OFTA.

Nästa steg var uppvärmning i trav på volt. LITEN volt. Alldeles FÖR liten, tyckte Lára och töltade istället. Har fått lära mig av Sylvia att det då bara är att göra volten ÄNNU mindre och jobba henne i tölten till dess hon accepterar att det verkligen är trav som gäller. Som tur var behövde vi inte snurra allt för länge innan hon sa "OK!" och travade. Tur - för jag som alltså är rätt groggy efter resan hann ändå bli ganska yr! Och när hon väl accepterat traven så var den direkt hur trevlig som helst: lugnt tempo, liten volt och trevlig längd på halsen i båda varven!

Efter detta var tölten tillslut tillåten. Då handlade det också om lågt tempo, samtidigt som vi flyttade ut bakdelen på volten, för att verkligen aktivera inner bak. Jag tycker absolut att man känner att hon blir allt starkare, så att hon orkar bära sig bättre!

Töltade sedan längs spåret och gjorde två Atlivändningar/långsida. I början ville hon springa sig igenom vändningen till höger. Men när jag var riktigt noga med att inte falla framåt i vändningen (tänkte att jag skulle luta mig bakåt, så förhoppningsvis satt jag rak i ryggen!), hålla nere tempot samt tänka "bakdelen före" i vändningen så blev det mycket bättre!

När vi skulle avsluta med trav på volt fick jag bromsa upp tempot en hel del i början, innan hon accepterade att hon inte skulle springa fort. Och sedan gav vi oss på det allra, allra svåraste som finns: att kunna variera längden på tyglarna i skritt UTAN att man börjar springa så snart de kortas lite. (Som ni märker har Láras matte helt extrema krav - Lára har verkligen ett tufft jobb att förklara för henne att fortare ALLTID är bättre...!!!)

Det blev bara 35 minuters ridning idag, men min tanke är att sakta, sakta trappa upp ridningen fram till Atlikursen så att min skröppel-kropp får chans att anpassa sig till påfrestningen. Jag har ju haft ett uppehåll i ridningen och dessutom har kroppen både en LÅÅÅÅÅNG flygresa och en "klimatomställning" att hantera. I går kväll hade jag VÅLDSAMT ont i armar, axlar, nacke m m - men så blev ju gårdagens ridtur verkligen inte optimal i o m att jag behövde bromsa henne så mycket hela tiden. Efter dagens ridtur känns det betydligt bättre i kroppen - och alldeles fantastiskt i själen!!!

måndag 20 februari 2012

"Back in the saddle!" - ääääääntligen!!!



Det har kommit endel snö medan vi varit bortresta...! Som ni ser syns vårt garage knappt över plogkanten! :-O  När vi landade på Kallax igår var det snöoväder, så vi undrade om vi verkligen gjort rätt som åkt hem istället för att stanna i värmen i Sydney... Men när denna dag istället bjöd på en strålande sol som t o m fick det att droppa från taken, så kändes det BRA att vara hemma!

Jag lyckades sova till 05.30 i morse, men då vaknade jag och var VRÅLHUNGRIG! I Sydney var ju klockan då 15.30 på eftermiddagen - och kroppen hade ju missat både frukost och lunch! Innan jag åkte till stallet, strax efter 10, hade jag faktiskt hunnit äta lunch också! Även mobilen var fortfarande kvar på Sydneytid, så kl 09 på morgonen började den larma om att det var hög tid att ta kvällens sömntablett...! Mobilen trodde ju att klockan var 19.

När jag kom till stallet höll Sylvia just på att plocka in sina hästar för att rida. Så jag och Lára fick sällskap ut av henne och Démantur. Det var helt underbart att vara tillbaka på hästryggen igen - och dessutom i det här UNDERBARA vädret! Jag berättade för Sylvia om hästen jag ridit på NZ, som hade hur mycket lyftkraft som helst i sina rörelser, men knappt någon framåtbjudning. När vi skulle galoppera fick jag driva på honom så mycket att jag snart flåsade som värsta blåsbälgen! :-O (Johan hade en häst med passanlag så jag ville få upp tempot för att hjälpa honom att få renare galopp.)

Mitt prat om bristande framåtbjudning hörde uppenbarligen Lára, och eftersom framåtbjudning är hennes bästa gren tyckte hon väl att jag skulle få rejält av den varan som "välkommen hem-present"...!   För när Sylvia började träna tempoväxlingar på Démantur, växlade mellan microtölt och aaaaningen snabbare tölt, så satte Lára av i galopp varje gång de ökade lite...! Jag fick verkligen jobba med förhållningar och halter, för svarta damen låtsades inte alls förstå det där med broms...

När vi kom till korsningen vid sjön fick hästarna en skrittpaus. Démantur var redan ganska svettig, medan Lára verkade helt oberörd. Vi skrittade in mot byn och när vi närmade oss "galoppbacken" började Lára takta. Jag höll just på att berätta något från resan för Sylvia, när jag på ren reflex tog lite i tyglarna för att bromsa ner till skritt igen. Då EXPLODERADE det under sadeln och Lára drog iväg i kapplöpningsgalopp uppför backen med spetsade öron! Och jag kunde bara konstatera att hon gör det med sådan enorm glädje att det är svårt att bli arg...!

När vi vände hemåt krävdes förståss ännu mer förhållningar och halter för att hålla någon slags kontroll på tempot. Och när Sylvia gjorde ännu en liten ökning av tempot i tölten satsade Lára på en repa galopp till. Jag hörde Sylvias skratt bakom mig när vi drog iväg och ropade "tack för ditt stöd!" till henne över axeln. Det var verkligen som att Lára bestämt sig för att matte på en gång skulle "sättas på plats" när hon kommit hem igen, och lära sig vem det är som bestämmer tempot!





Lára njuter i solen efter dagens ridtur. Och jag lyckades få med mig själv på bilden också! 

Tillbaka i stallet dröp Démantur av svett, medan Lára mest var blöt på huvudet. Hon har verkligen kondition som en häst! Men det här med bromsen behöver vi uppenbarligen jobba på... Det är inte ens två veckor till årets första Atli-kurs, så nu gäller det verkligen att vara seriös fram till dess! Vi börjar med lektionerna för Sylvia denna vecka också. Jag frågade henne hur många lektioner jag kan få rida nu på torsdag! ;-) Känner mig helt ringrostig efter mitt långa riduppehåll, så det hade inte skadat med en intensivkurs innan kursen!

Innan jag släppte ut Lára i hagen igen mätte jag henne med viktmåttbandet. Sylvia hade påpekat att vi måste hålla lite koll ifall hon kanske snart behöver få extra hö för att inte falla ur. (Nu har de inte fri tillgång i hagen längre.) Och mycket riktigt kunde jag konstatera att viktmåttbandet bara visade 290 kg. (Som mest var det 320 kg - någon gång i nov/dec.) Hon är ju visserligen väldigt nätt byggd, men nog borde hon ändå ligga runt 300 kg med rejäl vinterpäls. (Till skillnad från några andra hästar i stallet har hon inte börjat släppa päls ö h t ännu.)

Utdrag ur Láras dagbok

26/1

Mattes flyg hinner inte ens lyfta från Kallax innan medryttaren sitter i sadeln. Hon går ut hårt! Vi är på en härlig långtur, drygt 1,5 timme. (Det är bara för att jag inte hittat något hov-vänligt tangentbord som jag inte tagit över mattes blogg medan hon är på semester, utan får vara så här hopplöst omodern med dagbok...)

28/1

Matte har just kommit fram till NZ och Eva är redan här tredje gången... Idag red vi till vänster i korsningen vid sjön och passerade Petnäsvägen innan det bar av hemåt igen. (River av sträckan på 1 timme och 15 minuter. Men det hade förståss gått snabbare om jag fått välja hastighet själv!)

31/1

Såg fram emot att träffa favorithovslagaren idag och kolla in vinterns skosortiment. Men tyvärr var han sjuk...

1/2

Trots att vi inte setts på två dagar verkar Eva mest intresserad av att småprata med Sylvia medan hon smörjer mina mungipor med vaselin. Jag passar på att ge henne ett ordentligt nyp i pekfingret så att blodvite uppstår. En bra påminnelse om att det är MIG hon ska ha fokus på! Alltid ska man behöva uppfostra dessa människor...!

19/2

I eftermiddag landar matte i Luleå igen. Medryttaren fjäskar och pysslar lite extra efter ridturen, hon är väl orolig att vi inte får ses lika ofta nu när matte kommer hem. Med min dragningskraft, charm och strålande personlighet är jag ju lätt beroendeframkallande!

/ Världens bästa Lára


söndag 19 februari 2012

Back from NZ!



Ursäkta att det varit "tyst" här i några veckor, men nu är jag tillbaka efter en riktig drömresa: till Nya Zeeland! Vi har varit bortresta i tre veckor, en vecka vardera på NZ:s nord- resp sydö och som avslutning en vecka hos vänner i Sydney. Hade MKT höga förväntningar på Nya Zeeland, men blev ändå inte besviken! (P g a alla villainbrott i Luleå senaste halvåret har jag inte velat skriva om resan här förrän vi kom hem igen.) På bilden ovan ser ni "Peters pool" vid Franz Joseph´s glacier på sydön.

Enda "felet" med Nya Zeeland är väl att det ligger så avsides... resan dit tog sammanlagt 48 timmar... men i nya Airbus 380 åker man riktigt bekvämt, så det var MYCKET lindrigare än vad vi räknat med. Tidsskillnaden är stor också, 12 timmar mellan Sverige och NZ. Nu är vi ännu på Sydneytid, vilket innebär att vår "klocka" är 02.50 när den är 16.50 här i Sverige. Blir intressant att se hur det ska funka med tidsomställningen...

Återkommer med utförligare rapport samt bilder! (Johans kamera har INTE haft semester...!!!)

När jag kom hem upptäckte jag till min glädje att Lára skrivit dagbok medan jag varit borta! Eva, som varit "Lárajour", hade varit bussig och lämnat dagboken i bilen så att jag skulle kunna ta del av hur min häst haft det dessa veckor. Eva har  "passat" min bil också när vi varit borta. Hon konstaterade att det är bättre förmåner som min medryttare än på hennes jobb - där har hon minsann inte tjänstebil! (Fast å andra sidan har hon ju lön från Luftfartsverket...) Tack vare dagboken kommer det rapporter från Lára här också inom kort. 

torsdag 2 februari 2012

BE-kortet är mitt!!!



YES!!! Och det var både enklare och billigare än jag trodde!!!

Bara en liten detalj... 



Det är tyvärr bara mitt internationella körkort som även innefattar BE-behörigheten. Ännu i alla fall. Jag hade skojat innan om att jag skulle försöka lura till mig BE-behörigheten på något sätt, när det internationella körkortet skulle utfärdas. Och så visade det sig att jag inte behövde luras alls - B i Sverige motsvarar tydligen BE utomlands. Men det är ju riktigt nesligt att det inte gäller i Sverige också - särskilt som det bara handlar om ynka 20 kg som jag skulle behöva utöka min tillåtna totalvikt!