fredag 19 februari 2010

Istölt och SM i Yokigassen

I helgen smäller det i Luleå! Då avgörs nämligen SM i den japanska sporten Yokigassen - eller snöbollskrig som det heter på svenska. Det var 1988 som några invånare i det japanska samhället Sobetsu kom på att man kunde tävla i snöbollskrig - som ett sätt att locka turister. Sporten har blivit stor i Japan, med tusentals lag på de stora tävlingarna vilka t o m direktsänds i TV! Den utövas också i Norge, Finland, Ryssland, USA, Canada och t o m Australien!



I Sverige är det däremot en relativt ny sport, den introducerades först 2009 och de flesta utövare har ännu så länge koppling till Luleå tekniska universitet.



Frågan man ställer sig är förståss hur det ska gå att göra snöbollar vid det väntas bli 22-28 minusgrader i helgen... Svaret är att en speciell snöbollsmaskin, som står i ett tält med högre temperatur än utomhus, fixar snöbollarna. Så deltagarna behöver bara fokusera på taktiken och att kasta.



Vill du läsa mer om Yukigassen hittar du info här



"närmare 60 islandshästekipage visar upp sig och sina imponerande gångarter..." I flygande pass och ökad tölt kommer de broddförsedda hästarna att visa vilken kraftfullhet och snabbhet de besitter, trots sin ringa storlek."



Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från Vallentuna kommun ang istölt 20:e februari. Jag tycker det var var en väldigt härlig beskrivning av våra fantastiska hästar!

Inga kommentarer: