söndag 29 juli 2007

Töltträning - och lite galopp!

Jag hade precis parkerat bilen utanför Josefshallen i Mariebäck när himlen öppnade sig och regnet började vräka ner. Som tur var hade jag min ridregnrock i Josefshallen så jag sprang dit och hämtade den innan jag gick ner till stallet. Fia hade just kommit tillbaka från en ridtur och när jag suttit och pratat med henne en stund hade regnet upphört igen lika hastigt som det kom. Jag tog ändå regnrocken för säkerhets skull när jag gick ner för att hämta Feykir i hagen - det tar ca 20 minuter att gå fram och tillbaka dit och skulle det komma en likadan regnskur igen skulle jag hinna bli genomblöt på betydligt kortare tid!

Feykir kom till mig i hagen idag! Men sedan slutade det roliga... när han fått grimman på sig ville han inte alls lämna kompisarna, eller vad det nu var... Gång på gång tvärstannade han, grävde ner hovarna i backen och jag fick säga till på skarpen för att han skulle följa med mig igen. En gång när han tvärstannade och slängde upp huvudet var det något som smällde till - det var spännet i hans fina grimma som gick sönder... Nåja, jag brukar klaga över att det är så tråkigt att jag aldrig behöver några nya hästprylar - när jag halverat mitt hästinnehav känns det som att alla prylar jag redan har kommer att räcka i evighet. Och det är ju så KUL att köpa hästgrejor!!! Har säkert någon fler grimma liggande, men ett nytt inköp närmar sig i alla fall i o m detta!

Red på ridbanan med boots och tränade tölt idag. Det duggregnade bara när jag började och p g a värmden tog jag inte ridregnrocken utan red i en långärmad skjorta - skulle det bli ett riktigt häftigt skyfall hade jag ju nära hem! Men jag hade hyfsad tur med vädret - det kom bara några småskurar medan vi red. Jobbade med tölten, som sagt. Bl a på volt. I vänster varv brukar han vilja ställa sig utåt och rusa iväg från volten när det blir för jobbigt. Nu kunde jag hålla honom på volten hela tiden genom en hela tiden mjukt fjädrande innerhand samt att jag så snart jag kände att han började spänna sig minsta lilla i innersidan såg till att flytta ut bakdelen något steg. Då mjuknade han direkt i innersidan igen och det hann aldrig bli någon dragkamp.

Red åttor över hela ridbanan med ökningar på diagonalerna. När vi "böjt igenom" vänstersidan och sedan ska öka måste jag vara väldigt stadig med skänklarna för att han inte ska börja vingla. Sedan måste jag rida ut på spåret igen ganska långt från hörnet så att jag har tid att både ta ner tempot och böja igenom i högersidan - han vill så väldigt gärna gena i kurvan just där! Red lite tempoväxlingar längs spåret också. Oj, vad vi behöver träna för att behålla takten när vi ökar!

Kunde inte låta bli att galoppera lite också! Högergaloppen kändes jättehärlig så vi red bara tre kortare sträckor med trav mellan innan han fick en skrittpaus som belöning. I vänster varv går första halvan av varvet bra, sedan blir han spänd i innersidan även om jag vid senaste galoppträningen lyckades hålla galoppen ren hela varvet runt. Nu red jag bara halva varvet vänster galopp med målsättningen att kunna rida trav med mjuk innersidan genom kurva nr 2. När vi gick över till trav i god tid innan kurvan så fungerade det! Efter två riktigt bra övergångar från vänster galopp till avslappnad trav var jag mycket nöjd med min häst när vi avslutade ridpasset!

Inga kommentarer: