Här hade Lára täcke på sig - men matte visste inte bättre...
Nyligen har jag fått ta del av - för mig - ny kunskap om hästars behov av täcken, vilket har varit OERHÖRT intressant. Och dessutom omvälvande eftersom det inneburit att jag helt fått ompröva min syn på detta då den visade sig vara grundad på gammal och numera förlegad kunskap. När jag under slutet av 90-talet började rida regelbundet för en av de mer namnkunniga instruktörerna i landet fick jag lära mig att det var viktigt att bibehålla värmen i hästen efter ett träningspass så länge som möjligt. Ju långsammare avkylning desto bättre för hästens muskler. Därför skulle man SNABBT på med ett fleecetäcke eller liknande så snart man sadlat av och lika viktigt var att en svettig häst skulle skyddas mot nederbörd och stark kyla. Men nu fick jag alltså inse att vad som då ansågs vara vedertaget - och som jag sedan dess hållit för sanning - senare visat sig inte stämma alls!
Den huvudsakliga källan till min nya kunskap heter Per Michanek, veterinär sedan 40 år och uppfödare av fullblodsgaloppörer. Han har forskat inom detta område och har själv sina tävlande fullblod på lösdrift - utan täcke! Här är ett försök till sammanfattning om vad jag har fått lära mig om detta genom att läsa referat från föreläsningar han hållit, texter han skrivit samt genom kontakt direkt med honom.
Unghästflocken nov 2008, Hamingja (2:a från vänster) snart 2 år!
En häst med vinterpäls klarar sig utan problem ner till -25 grader. Vid kallare temperaturer än detta bör man istället för att använda täcke ge hästen mer grovfoder (hö eller halm). Genom att förbränna maten håller sig hästen varm. Och tack vare att man INTE lagt på något täcke producerar hästen det bruna fettet, vilket är en vävnad som producerar värme. Detta gäller även hästar som är delvis klippta. Om hästen är helklippt kan man däremot behöva kompensera med täcke eller mer mat även innan temperaturen passerat -25 grader.
När man undersökt nötkreatur med vinterpäls vid en utomhustemperatur på -25 grader har man funnit att temperaturen längst ut på hårstrået är -15 grader, men att den längst in vid hudytan är + 25 grader! Och det är rimligt att anta att detsamma gäller för hästar. Om ett täcke är positivt eller negativt för värmebalansen beror både på hästens päls och täckets egenskaper, men om man lägger ett tungt täcke som inte isolerar så bra på en häst med kraftig vinterpäls riskerar man att försämra den totala isoleringen genom att trycka ihop pälsen. :-O
Inte heller hård vind visade sig vara ett problem - vinden når aldrig hudytan utan tränger bara några m m ner i pälsen. Och när det gäller väta från regn eller snö gäller att pälsen fungerar som ett effektivt paraply: vattnet lägger sig längst ut i pälsen och stjäl ingen värme från hästen. Just detta hade jag inte så svårt att "köpa" för när det snöat kan ju hästarna stå med ett tjockt snölager på ryggen utan att detta smälter. Och rimfrost i pälsen vintertid är ett annat tydligt tecken - den börjar ju däremot smälta i samma stund som hästen kommer in i stallet även om där bara är någon enstaka plusgrad.
En svettig Hamingja i somras - 8 år gammal.
Men när man kommer till svettiga hästar blev det BETYDLIGT svårare för mig... Dels för att jag alltså fått lära mig om den stora betydelsen av att behålla hästen varm efter arbetet. Och dels för att det kändes så självklart att en päls som är blöt inifrån måste tappa sin isolerande förmåga. Men om man nu ska förmänskliga hästarna - som jag uppenbarligen gjort i detta avseende - borde jag i det senare fallet snarare ha tänkt på hur det är att svettas i ett underställ av ull än i ett av syntet - för den naturliga ullen ser ju till att du INTE blir kall, även om du är blöt!
Lára - The Queen of Mariebäck!
Kortklippta hästar som är svettiga kan man låta stå med fleecetäcke en stund innan man släpper ut dem. Då kondenserar svetten i täcket och när man sedan tar av det är hästen torr. Man kan visserligen göra samma sak på en häst med vinterpäls, men det är onödigt. Och man ska komma ihåg att anledningen till att hästen svettas är att den behöver bli av med värme - vilket man motverkar genom att använda täcke. Hästar klarar dessutom kyla betydligt mycket bättre än värme - så att "behålla värmen i musklerna! är inte alls prio 1 för en svettig häst utan tvärt om behövs den naturliga, avkylande processen!
Finaste Feykir myser med matte!
Men om hästen skakar - är inte det farligt?! Nej inte nödvändigtvis, förklarar Michanek, en häst skakar för att producera extra värme när kroppens temperaturregleringssystem anser att det behövs för att inte kroppstemperaturen ska sjunka. Precis som oss människor alltså. Om de har samma psykiska upplevelse som vi är däremot oklart. Vi får ju lära oss att det är farligt att frysa och upplever därför denna helt naturliga reglermekanism som mycket obehaglig. Små barn som ännu inte lärt sig att det är farligt att frysa kan man däremot se skaka utan att de bryr sig speciellt mycket.
För att anpassa sig till kyla genom att aktivera brun fettvävnad behöver man inte frysa, hästar som lever ute anpassar sig gradvis i takt med årstidernas växlingar och behöver inte skaka. För hästar som växlar mellan uteklimat och stall, klipps och täckas kanske anpassningen blir svårare.
Om man släpper ut hästen på lösdrift när det redan är rejält kallt så kommer den kanske att börja skaka, men det gör den alltså för att anpassa sig till lösdriften genom att producera brunt fett. När den producerat tillräckligt mycket brunt fett för att klara vädret (vilket kan ta flera veckor) slutar den också att skaka. Vad händer då om vi tycker synd om hästar som skakar och lägger på ett täcke? Jo, vi stoppar produktionen av brunt fett och gör det faktiskt ännu svårare för hästen att klara av kyla, nederbörd och vind...!!!
Istället bör vi hjälpa hästen att anpassa sig till lösdriften genom att inte lägga oss i dess naturliga process. Vi ska bara ge extra foder vid behov. På sin egen retoriska fråga "Behöver hästar täcken?" svarar Per: "Behöver fiskar snorkel?!" "Generellt kan man säga att väl utfodrade hästar med vinterpäls som fått bra möjligheter att anpassa sig klarar svensk vinter bra utan täcke."
.Med denna kunskap i bakhuvudet bör man sedan använda sitt sunda förnuft! "Givetvis är det skillnad på pälsarnas tjocklek, på stor och liten, gammal och ung... var lyhörd och håll koll på hästens vikt så ser du om den mår bra! I vissa fall kan täcken ändå behövas, men för hästens skull bör man i första hand ge mer grovfoder."
Edit: Texten ovan delvis uppdaterad 160112 efter värdefulla synpunkter från Per Michanek.
56 kommentarer:
spännande läsning
Som manniska som avskyr att frysa tycker jag detta ar en farlig generalisering. Hastar har utvecklats till manga varianter och en mangd faktorer som inte ar namnda. Den sista paragrafen ar det basta av hela artikeln/inlagget. Hoppas verkligen inte att man ska fa hora om skakande hastar ute i Sveriges hagar med argumentet att dom bygger brunt fett. Det vore ett steg bakat for svensk djurhallning enligt mig. Dock intresserad av att veta pa vilken beddgrad ovan namnda fullblodsgalopporer fanns/finns? Samt hur lagt temperaturen gick i detta omrade? Vore ocksa intressant att veta deras tavlingsresultat...
Veldig fin blogg hvor mye av det du skriver om er faktisk kunnskap og forskning. Noe som ikke kommer så ofte frem i en kommersiell hesteverden hvor mange skal tjene penger på uvitenhet hos mange hesteeiere. Veldig bra at du og flere får øynene opp for at kunnskap betyr at man kan være en bedre care-giver for sin hest👍😀 Bra Anna!
Veldig fin blogg hvor mye av det du skriver om er faktisk kunnskap og forskning. Noe som ikke kommer så ofte frem i en kommersiell hesteverden hvor mange skal tjene penger på uvitenhet hos mange hesteeiere. Veldig bra at du og flere får øynene opp for at kunnskap betyr at man kan være en bedre care-giver for sin hest👍😀 Bra Anna!
Sist jag kollade så har Michanek sina hästar i Skåne, dvs blåsigt och jävligt när det är minusgrader.. tävlingsresultat borde väl finnas mha Google? Mvh Anna
Per är en erfaren hästmänniska, inget snack om det! Du skriver att en häst som svettas, har normal temperatur! Det är stämmer inte. En häst som svettas har övertemperatur. Precis så som det funkar för oss människor. Termodynamiken gäller för alla varelser. Har man lite koll på den så fixar man det mesta. Däri ingår temperatur, vindens kylande effekt, fukt, solstrålning bl.a. Vi har foderstater och då slängs det inte ut några kilo extra bara för att det är dåligt väder. Svettiga hästar (gör sej av med övertemp) svalnar fortare om de är tränade. Jmf. tid tills pulsen börjar närma sej det normala. Så småningom börjar hästen producera värme och då kan man släppa ut dem. Fukten har då lämnat pälsen närmast skinnet. Men kondens ses på pälsytan, precis som du skriver. Borttransport av mjölksyra, från kroppens muskler, fungerar lika som för oss människor. Man simmar av sej, skrittar av o.s.v. Även efter transport av häst ska man promenera, med den ett tag. Den utför mycket muskelarbete, i transporten, genom att hålla balans, parera kurvor, acceleration, inbromsning på en onormalt liten golvyta. För övrigt tycker jag att du skriver bra!
Att hästar ska ha täcken i tid och otid handlar också om pengar. Tänk hur mycket täcken som säljs nuförtiden och alla reklamer, nog så övertygande, som välvilliga hästägare går på. Och så trycket från omgivningen, inte lätt att tänka sunt när man utpekas som dålig hästägare utan täcken. Jag har haft verksamhet och hästar i lösdrift i över 30 år och kan intyga att de klarar sig utmärkt utan täcken i vårt klimat, olika raser och i normalt arbete. Alltid fri tillgång på grovfoder och stora kuperade hagar med vindskydd dock!
En tanke dock som jag tycker folk ska ta till beaktning ... Efter 1 ridpass så kan hästen vara väldigt svettig på "onaturliga" lägen.
På det naturliga där kroppen svettas MER naturligt i arbete utan sadel o träns.
Onaturlig svettning o ofta avtvättning så förstörs naturliga oljor i pälsen. Så generalisering av sånt här bör man vara försiktig med då fler människor har erfarenhet o kunskap om just detta.
Har läst om denna forskning innan också och tycker det är skrämmande. Hästar är olika individer precis som vi människor. Min ena häst går utan täcke utan problem i minusgrader, min andra häst har för närvarande 100 grams täcke (och är oklippt). Har hon inte täcke skakar hon och är riktigt överjävligt sur. Det där med det bruna fettet.. Så borde det vara för oss också? Ska vi härda oss då genom att gå ut mitt i vintern utan jacka odyl.? Nä, låter man sin häst stå och skaka i hagen eller släpper ut svettig i -25 anser jag det som djurplågeri! Är mina hästar svettiga så får dom stå inne med fleece (eller nakna beroende på omständigheterna) tills dom torkat!
Enligt gammalt talesätt ska man (som människa) frysa in hösten och svettas in våren för att inte drabbas av lika mycket sjukdomar under vintern - och vad händer när man "fryser in hösten" - jo även människor bygger det bruna fettet...
Många gånger väljer vi att glömma gammal kunskap för att den inte är riktigt bekväm...
Jag bor ganska långt norrut, snö på marken, och måste jag ut en snabbis för att t ex koppla in motorvärmaren så springer jag fortfarande ut barfota - gjorde likadant när jag var tio (till mammas förskräckelse och samma nu vid 50 till gubbens förskräckelse - men jag har inte fler förkylningar än andra - snarare färre!
Om man kikar på gamla arbetshästar som arbetat i skogen och har paus både förr och nu, så ser man ALDRIG dessa med täcken på sig. Selen på, svettiga så det ångar men som SAMTIDIGT står och äter foder. Ovan resonemang bör ju stämma till viss det...
Som någon annan skriver, grovfoder, vindskydd och kuperad hage är nog ett måste.
Dock anser jag själv att vi idag täcker hästarna BETYDLIGT mer och förmodligen i onödan.
När jag hade häst på slutet av 80-talet-början 90-tal så var det mer vanligt med hästar i hagen med massor av päls än hästar i hage. I stallet som jag jobbade då (ridskola) så hade hästarna BARA täcke på sig utomhus om de på något sätt var "sjuka" inte så kuranta. I övrigt minns jag att när det var -25 och mer så var det ALLTID ute och att jag ökade högivan betydligt som ovan också skriver om. Dessa hästar hade jättepäls och gick ridlektioner utomhus, blev svettiga. Stod i och för sig på stall, men inte så varmt stall. Vid kallgrader frös vattnet på vattenhinkarna.
Så ja, jag tror att vi "klemar" bort djuren idag...gäller inte bara hästar.....
http://www.hastsverige.se/sida326.html
Är det skillnad mellan Islandshästar och vanliga rid hopp hästar hur de behöver täcken eller inte?
Mvh Anders
Är det skillnad mellan Islandshästar och vanliga rid hopp hästar hur de behöver täcken eller inte?
Mvh Anders
Unknown: JAG hoppas man får höra om skakande hästar som bygger brunt fett, då har ju uppenbarligen någon slutat förmänskliga hästarna och lyssnat på vetenskapen och på hästarnas behov. Är imponerad av hur du lyckades behålla din trångsynthet rakt genom artikeln. Hoppas du inte har eller skaffar häst, anonyn. Väldit ansvarsfult att inte stå för vem man är heller.
Tycker du borde ta till dig vetenskapen bakom, fröken Anonym, istället för att förmänskliga din häst. Klart som skjutton att den skakar. Vi människor saknar päls, men om du gör lite efterforskningar,s å får du veta att vi också anpassar oss efter klimat. Går du utan skor hårdnar din hud under dina fötter. Är du ute i sol blir din bud brun. Vi får också brunt fett, men inte i lika hög grad. Hästar och människor är olika sorters arter utvecklade för olika tyer av klimat... snälla, gör din research innan du kallar medmänniskor med bättre vetande för Djurplågare. och våga stå för dina åsikter, tack.
Per Michanek har fullblod. Samma gäller för alla hästar men islänningar är mycket tåligare. För dem skulle jag tro at kylan kan gå ner i alla fall till -30 innan dem får problem. -25 gäller för vanliga, friska varmblod oklippta eller delvis klippta.
http://flyinge.se/per-michanek/
Väldigt intressant läsning! Jag har sedan tre år en nordsvensk som alltid går täcklös i lösdrift. Han har underbart tjock och lurvig päls och har aldrig verkat frysa. Sedan ett par månader har dottern en delad foderponny som står i stall. Hon är helklippt och har alltid täcke, hästen alltså - jag är lite grön på täcken och hästar som är klippta, blev med min nordis i vuxen ålder, så jag har liksom bara hakat på min medfodervärd eftersom hon har koll. Hästen har antingen ett tunt täcke + regntäcke eller som nu ett 400 grams vintertäcke. Hon får absolut inte frysa, vilket innebär att hon har dubbla skrittäcken + ett tunt täcke över om vi rider ut. Under rykt har hon en filt som vi viker fram och tillbaka så att hon inte står helt bar. Jag har såklart noterat ytterligheterna men har bara sett det som olika skolor - tar man bort päls så får den kompenseras med konstgjord värme och det är så det funkar, punkt.
Åh, fick ju inte med min poäng - jag har tyckt att det är rätt krångligt och konstigt att den ena hästen tål vilket klimat som helst utan att bli sjuk medan den andra måste skyddas från kyla i varje stund, och här fick mina funderingar vetenskaplig grund att stå på. Tack Anna!
För mej är det självklart att ha hästar utan täcken på lösdrift. Men en bra artikel tycker jag.
Intressant läsning, MEN det är gammal forskning och med dagens framavlade sporthästar så tror jag, av egen erfarenhet att man ska ta det med en nypa salt. Vi har hästar i stallet där jag står som går på lösdrift utan täcke, med extra mat osv och de trivs super med det. Men jag vet samtidigt att min egen tävlingshäst förmodligen hade frusit ihjäl om han gått på lösdrift utan täcke. Han är "klen", skulle han skaka av köld ute är det bara att slopa den dagens ridpass pga ömma muskler och han avskyr att frysa. Forskningen är absolut intressant, MEN man måste individanpassa. Man kan inte slänga ut alla hästar i hage utan täcke i -25 för att forsknig på ett urval hästar säger så, man måste lyssna på sin egen häst och dess behov!
Bra inlägg! Jag håller helt med dig och tycker att det är hemskt att se hur människor förmänskligar djur hela tiden... Hästarna har länge levt ute dygnet runt utan täcken, självklart har deras värmesystem anpassat sig. Och även om man nu har avlat mycket på höstar så har ju fortfarande alla hästar päls, ifall vi inte har klippt bort den. Tjock vinterpäls isolerar bättre, men all päls har en invecklad och effektiv funktion för både värmning och kylning. Samma sak är det Rex med hundar. Det värsta man kan göra är ju att tvätta deras päls ofta och sätta på täcken i tid och otid, då kommer man förstöra den naturliga balansen och sedan behöver de ju täcken och kläder! På samma sätt som vi har förstört balansen i vårt eget hår med schampo osv, ju mer man använder desto mer behöver man använda eftersom balansen är störd. Så det är nog viktigt att tänka på att alla företag som marknadsför saker gör det för att tjäna pengar, inte för att det är den enda 'sanningen'!
Största problemen blir väl när folk envisas med att ha hästarna i stall istället för på lösdrift.
Går de ute hela tiden anpassar de sig efter klimatet på ett naturligt sätt och med fri tillgång på hö så kan de själva reglera tempen.
Men ur är det med t.ex. araberer som är framavlade för ökenklimat?
Förvisso fixar de kyla så länge de är torra, men hur är de rustade för kyla OCH väta?
Intressant är att många hästar har täcken men inget vatten.....
Visst kan jag ha mitt halvblod utan täcke på en lösdrift och med fri tillgång på foder men då fungerar han inte som vettig ridhäst längre.
Han blir fet och varm i sin tjocka päls vilket gör att han inte orkar prestera och dör av svett om vi går in i ett ridhus.
I Skåne kan man dessutom inte ha hästar utan täcke om man ska ha en fungerande vardag eftersom här är blött och geggigt och har hästen rullat sig så får man antingen vänta i timmar innan den är torr nog att borsta eller ha en nybadad och blöt häst. Inget av alternativen är vettiga.
Däremot har jag shettisen utan täcke och min gamla skogsmulle ägde inte ens täcke för det fungerade för deras användningsområde.
I öknen är det riktigt kallt på nätterna, så det klarar dom nog!! :-)
Om du ska springa 10 km med vetskapen om att du ska vistas utomhus i -25 grader efter det, skulle du:
a) springa hela 10 km och sedan blöt och svettig genast svepa in dig i en ullfilt
b) springa nästan hela sträckan och sedan promenera en god bit så att du inte längre är svettig och jättevarm när du kommer fram eller
c) springa hela 10 km och sedan genast ställa dig blöt och svettig i underställ i kylan.
Sunt förnuft hej hallå! Att säga jämföra två ytterligheter ger ingen sanning.
Förr i tiden arbetade hästarna hårt ,var långhåriga, blev svettiga, fick stå still längre stunder vid lastning av ex virke i skogen, man gav hästen mat vid stillastående så hästen värmde sig inifrån. Inte täcke.Va hästarna sjukare förr?
Har vi stora problem idag med hästarnas hälsa tack vare att dom går med täcken? Att vi klipper dom? Nä dom verkar klara sig lika bra som förr i tiden. Dom har hängt med i utvecklingen, acklimatiserat sig till modet klippning-täcken......
Tror inte alls på dessa kraftiga generaliseringar. varken alla hästar mår bra av att gå svettiga i 25 minus. Eller att alla hästar mår bra med 48 täcken. Tror på sunt förnuft!!! Vanligt jäkla hästvett. Vilket jag förvånas över saknas både här och där där Allt var inte bättre förr. Och allt är inte sämre nu. Ta de äldre kunskap och utveckla den!
Du jämför ju i stort sätt en människa som är ute i ur och skur i alla väder och temperaturer med en som alltid är inne och de få gångerna hen är ute är jättetjockt klädd. Det är ju självklart att en häst som aldrig behöver vara ute i kyla någon längre stund inte klarar det lika bra som en som alltid är ute oavsett väder. Man måste ju vänja sig under en längre tid. Tänk dig första kylan på hösten, -2 och det känns som om du kommer frysa ihjäl. Den kylan kommer kännas varm innan våren, desamma gäller för hästarna.
http://losatyglar.com/2010/02/16/hasthallning-enligt-veterinar-och-tranare-per-michanek/
2010 hade samma person oftast täcke på sina hästar eftersom det tydligen tog sådan tid att rykta.
Hade en ponny med återkommande förkylningar,väldigt långhårig och oklippt,var mer eller mindre förkyld mest hela vintrarna,fick rådet av veterinär att klippa och skaffa ett tjockt vintertäcke,och vips så försvann även förkylningarna....har i dagsläget 2 st otäckade och en täckad,man får se till individen.
Och ni var där då, på 50-60talet, eller kanske redan på 20-talet? Jag är på andra sidan 50 (gott och väl) och min släkt har arbetat med häst i skogen i generationer. Aldrig, att man ställer en genomsvettig häst utan att kasta en "hästfilt =yllefilt" över rygg,länder och kors, aldrig. Stackars Sverige, alltid likadant här, en människa gör sin vetenskapliga studie, och så ska alla följa. Den norska studien då, där hästarna själva lärt sig välja, ska vi strunta i den, i så fall varför? Är Per såååååå mycket trovärdigare? Tror inte det, inte för mig iallafall. Och jag har otäckade hästar i de flesta väder, dock aldrig de klippta tävlingshästarna. Däremot täcker jag allesammans vid regn,blåst och 0 gradigt . När hästarna är otäckta i sådant väder,står de stilla med rumpan mot vinden tätt tillsammans i det bäst skyddade hörnet i hagen, mot att när de är täckta går omkring, busar och äter vid foderhäcken. Lätt att se vilka hästar som mår bäst och sen är det upp till var och en.
PS
Ska bli kul och se vad som händer när P.M. gör en pudel. DS
Tack för att du tog dig tid och letade upp det jag visste att jag läst någonstans :-D
Det stämmer inte. Hästar var dyra och man visste hur mycket problem man skulle få om de blev sjuka. Därför var det sällan man INTE täckade dem i pausen när det var kallt med ulltäcke eller trasmatta på ryggen. Kollar man på bilder på arbetshästar i staden i kallt väder står de ofta med något över ryggen och näsan i en påse havre. Sen stod även hästarna i trånga spiltor i ett mörk stall förr i tiden under hela vintern tillsammans med korna. Ingen fri tillgång på hö och mycket sällan daglig utevistelse. inte klippta eller täckade som i dag då det blev varmt med kreaturens kroppsvärme i en delad ladugård(helt ensam i fäbod eller torp kunde man täcka). Sen fanns det de som var elaka vid sina hästar, precis som idag, och de var ofta de som fick sämre resultat i skogarna. Finns skrivet om när det hämtades skog från sverige efter 2VK då vår skog inte var splitterskadat där de märkte skillnad på hästhanteringen och resultat beroende på person.
Hej Anna!
Eftersom du hänvisar till mig i texten, har jag ett par kommentarer till det du skrivit,
1. Hästar som skakar fryser faktiskt. De skakar för att producera extra värme när kroppens temperaturregleringssystem anser att det behövs för att inte kroppstemperaturen skall sjunka. Precis som vi gör. Om de har samma psykiska upplevelse som vi är däremot oklart. Vi får ju lära oss att det är farligt att frysa och upplever därför denna helt naturliga reglermekanism som mycket obehaglig. Små barn som inte lärt sig att det är farligt att frysa kan man se skaka utan att bry sig speciellt mycket.
För att anpassa sig till kyla genom att aktivera brun fettväv behöver man inte frysa, hästar som lever ute anpassar sig gradvis i takt med årstidernas växlingar och behöver inte skaka. För hästar som växlar mellan uteklimat och stall, klipps och täckas kanske anpassningen blir svårare.
2. Siffrorna gällande pälsens yttemperatur kommer från forskning på nötkreatur, men det är sannolikt ungefär detsamma på hästar.
3. Om ett täcke är positivt eller negativt för värmebalansen beror både på hästens päls och täckets egenskaper, men om man lägger ett tungt täcke som inte isolerar så bra på en häst med kraftig vinterpäls kan man nog försämra den totala isoleringen genom att trycka ihop pälsen.
Hälsningar Per
En sak till - det här med olika gradtal, till exempel när en häst med vinterpäls börjar frysa, skall man inte fästa så mycket avseende vid. Det varierar mycket kraftigt, beroende på hur stor hästen är, hur bra päls den har, hur mycket foder den får och vilka möjligheter den har fått att anpassa sig. Generellt kan man säga att väl utfodrade hästar med vinterpäls som fått bra möjligheter att anpassa sig klarar svensk vinter bra utan täcke.
"När det är snö går de utan täcke." ...från artikeln i länken...
"När det är snö går de utan täcke." ...från artikeln i länken...
Tänkte mer på kombinationen kyla OCH väta.
Kylan är ju inget problem.
Hej Anna,
Önskade att jag hade haft tid att gå på Pers föreläsning. Läste sedan här på din blogg, mycket intressant! När jag skrev i min - ok om jag länkar till ditt inlägg, var mycket bra! Ok, med dig?
www.islandspallar.com
Mvh Marika
Läste denna artikel innan de ändrades och tycker nu att den är något bättre - o man kan ju även läsa i Per Michaneks kommentarer att den första artikeln inte var rättvisande!
Självklart fryser en häst som skakar! Att den i och med detta producerar mer brunt fett är ju sant. Vi kan ju också ge våra hästar mer grovfoder för att hålla värmen.
MEN vänta lite nu... OM hästen tvingas äta MER än den normalt vill o behöver för att hålla värmen betyder det ju att den står o fryser!!
Ska dessutom en häst behöva stå o frysa i veckor tills den lyckats producera tillräckligt med brunt fett? Är det meningen!? När man så lätt kan låta hästen slippa frysa genom ett täcke?
Vårt sätt att hålla hästar, den avel vi bedriver och också det sätt vi fodrar våra hästar gör att dagens hästar inte är anpassade till att klara samma yttre påfrestningar som förr (p.s arbetshästar förr fick oftast en jutesäck el dyl över korset när de stod stilla under arbete för att inte musklerna skulle stelna).
Om vi nu ändå ska dra en parallell med vildhästarna - som är så populärt när man tror att dagens hästar klarar allt - dessa hade BETYDLIGT MINDRE tillgång på mat den kalla årstiden dessutom med betydligt mindre näringsvärde vilket måste betyda att det INTE i huvudsak var ätande som hjälpte DEM att hålla värmen...
Vårt grovfoder idag ska innehålla extremt bra värden o vi ska ändå mosa i våra hästar MER av detta trots att de egentligen inte behöver. Är det egentligen bättre för dem än att trycka i mängder av kraftfoder? Vilket nog alla vet idag att man ska undvika.
Hästarnas päls utsätts ju också för mer slitage nu för tiden via borstning o alla medel som används vilket också kan försämra isoleringsförmåga samt vattentäthet mm då fettet i pälsen försvinner.
Som någon tidigare skrev så står även mina unghästarhästar (ponnier 1,5 år som gått ute hela tiden utan täcke med fri tillgång på hö o är i bättre hull än de flesta i denna ålder) på ett skyddat ställe i hagen med baken mot blåsten och kurar ihop sig tillsammans med bakänden under sig så gott de kan - de står INTE i höbalen och äter avslappnat trots att de har fri tillgång! De står heller INTE i vindskyddet.
Vi hade en period med extra mycket blåst, regn o snö. Prövade då att lägga regntäcke på dem o genast blev de piggare gladare, busade o åt avslappnat precis som de gör vid varmare väder... Jag är benägen att säga att mina unghästar trivs bättre MED täcke när det är dåligt väder.
Det här är MIN egen forskning med mina egna hästar. Jag ser ingen anledning till att de ska TVINGAS frysa och inte heller att de ska TVINGAS äta mer än de egentligen vill eller behöver när jag kan skydda dem från detta obehag så lätt...
Varje individ är olik den andra, men jag tror inte för ett ögonblick att en täckad häst som aldrig behöver frysa mår SÄMRE än en häst som tvingas stå och frysa, trots att den då får äta mer.
Vill även påpeka om snö på hästens rygg som man tog upp att den inte smälter ute - det gör den. Borstar man av en häst ute som haft ett snölager på ryggen en längre tid så är det is under snön. Man påstod att om man istället har ett täcke på så tynger det ner o kyler - det gör snön också, mer än ett täcke, då blötsnön på ryggen o isen under är betydligt tyngre än ett täcke! Ett isolerat täcke på 100g o uppåt behöver mer tyngd än så för att bli platt o därmed kyla. Ett riktigt genomblött regntäcke utan foder däremot blir väldigt tungt o tynger ner o kyler.
I dag finns hästar som fryser väldigt lätt o andra som tål väldigt mycket - i stället för att generalisera o säga att ALLA tål att gå ute utan täcke bör man lära sig se skillnad på o avläsa olika behov hos hästarna och vara noga med att poängtera att alla har olika behov!
Angelika Hederud - jag tycker du missar några viktiga poänger! Dels när du skriver "om hästen tvingas äta mer än den normalt vill och behöver för att hålla värmen så betyder det ju att den står och fryser." Dels fryser den inte - den håller sig varm just genom att äta! Hade varit väldigt praktiskt om vi människor fungerade på samma sätt - bara att ta sig en macka när man kände sig frusen så var man varm igen..! Och att använda uttrycket "tvingas" för en helt naturlig funktion - att hästen äter det den behöver just nu. Det går väl ö h t inte att TVINGA en häst att äta?! Det finns ju t o m ett gammalt talesätt: "Du kan leda en häst till vatten men du kan inte tvinga den att dricka!" En av mina hästar är svårfödd, trots att hon är högst i rang, eftersom hon helt enkelt fort blir mätt och därmed slutar äta och lämnar maten till övriga. Även med kraftfoder gör hon så - äter sig mätt och lämnar resten i krubban om hon tycker att hon fått "för mycket". Hur skulle jag kunna tvinga henne att äta mer menar du? Samtidigt som hon ju är en oerhört ovanlig häst när det gäller mat. Om jag minns rätt är hästarna "programmerade" för att äta 16 timmar per dygn - det är naturligt för dem och deras matsmältningssystem är anpassat därefter bl a genom avsaknaden av gallblåsa. De allra flesta hästar i Sverige idag kommer inte i närheten av den ättiden. Så att ge dem möjlighet att äta mer när det är riktigt kallt innebär bara att erbjuda dem möjligheten till ett mer naturligt liv. Vilket de allra flesta tar mycket tacksamt emot och äter med god aptit! Och förutsatt att de får precis lagom mycket mat i vanliga fall (överutfodring är annars en mycket vanligt problem) så innebär stark kyla ett normalt ökat foderbehov - precis som ökad träning gör det!
Dessutom tycker jag du missar den viktiga avslutningen: att man självklart SKA se till individen. MEN det jag velat bidra till att göra är att vända perspektivet så att utgångspunkten blir att de flesta hästar klarar sig utan täcke, bara de får utfodring anpassad efter sina förutsättningar. Inte som den rådande uppfattningen hos många verkar vara att de flesta behöver täcke - med vissa undantag. Du nämner också att vi påverkar pälsens skyddande och isolerande förmåga genom rykt m m - men det är ju bara en anledning till att anpassa pälsvården till årstiden. För det ska ju ändå handla om att VÅRDA hästens päls - inte att försämra den i onödan!
Och jag kan garantera dig att snön på våra hästars rygg INTE smälter ute. Borstar vi av dem ute i hagen eller så snart de kommit in är de helt torra i pälsen. Isiga blir de bara om det är plusgrader när det snöar och därför blöt snö - inte torr kallsnö. Men så undviker vi också "pälsvård" som kan skada pälsens isolerande förmåga vintertid.
Hur tänker du, Per Michanek, om Darwin, evolutionsteorin och survival of the fittest. Hur ser de inhemska raserna ut här i norden, hur såg de raser ut som nu är utrotade, men som levde här en gång. Var härstammar dagens löphästar ifrån? Iallafall inte ifrån nordliga breddgrader. Darwin smäller lite högre än dig, Per, i mina ögon.
Hur tänker du, Per Michanek, om Darwin, evolutionsteorin och survival of the fittest. Hur ser de inhemska raserna ut här i norden, hur såg de raser ut som nu är utrotade, men som levde här en gång. Var härstammar dagens löphästar ifrån? Iallafall inte ifrån nordliga breddgrader. Darwin smäller lite högre än dig, Per, i mina ögon.
Så står det ja, men det står även att de vid snö går utan täcke:)
Marika Björk Carlberg - självklart får du gärna länka!!!
För det första ni kan inte jämföra människan idag med att gå naken utan kläder, på den tiden människan levde så hade människan mer hår på sin kropp.
Hästen har fortfarande sin päls och sina förmågor, det säger väl sig själv att skulle man ta av sin häst täcket och ställa ut den i -25 grader så ja den skulle frysa! Skulle man däremot släppa ut den i mars och vänja den successivt med vintern skulle den klara det utmärkt!
Många gånger är anledningen till att hästar har täcke på sig att dess ägare är lat! De tyar inte rykta och håll efter sin häst om den som ju är naturligt för hästar, rullar sig i lera. Nej, då är det bekvämare att slänga ett täcke över den.
Men har man inte tid och lust att rykta sina hästar och låta hästarna få vara utan täcke i sina hagar, då ska man kanske fundera över om man överhuvudtaget ska ha häst?
Märkligt att det funkar för tävlande varmblodstravare att stå otäckade på lösdrift med i stort sett bara grovfoder och likväl prestera bra på tävling. Det är väl ridhuset som är skillnaden, då.
Märkligt att det funkar för tävlande varmblodstravare att stå otäckade på lösdrift med i stort sett bara grovfoder och likväl prestera bra på tävling. Det är väl ridhuset som är skillnaden, då.
Anonym,,,djurplågeri?? hårda ord tycker jag... Jag har bott på Island och där täcker man inte i tid o otid (finns säkert några som gör det med) :).och där lovar jag dig att det blåser småspik o regnar o snöar från tvären, kallt även på vintern..... Har haft alla varianter med täcke hit o tid men dom sista 15 åren alltid lösdrift, utan täcke inget rakat..... Men man gör väl som man själv tycker är bäst utan att klanka ner på andra, vill man spendera pengar på täcken gör det eller så kan man spendera på kurser,,, det är valfritt vad man väljer :) ha en fin dag i solen
Vi människor kan också i viss mån hålla oss varma genom att äta. Fastar vi fryser vi t ex mer. Men hästen som har päls som isolerar och äter grovfoder som blir till föda för en hel massa bakterier i grovtarmen fulländar detta så mycket mer. Det är inte bara hästens egen ämnesomsättning som gör den varm när den äter - bakterierna producerar också värme (jämför en gödselstack eller djupströbädd som "brinner". När hästen äter eldar den s a s i sin egen inre värmepanna och pälsen isolerar kroppshyddan, "huset" som bakterierna bor i. Därtill kommer kroppens egna värmereglering med svettningar och skakningar. Men hästen har ett stort element i magen så länge den kan äta grovfoder.
Hittade detta inlägg via Hippson då jag googlade på svettiga hästar och kyla. Igår velade mellan täcke eller inte täcke innan jag släppte ut min svettiga häst i hagen. Efter att ha läst detta är jag glad att han fick gå utan täcke!
Ett mycket bra inlägg. Får jag länka till detta inlägg från min blogg, jag känner att fler borde läsa detta?
Skicka en kommentar