söndag 10 januari 2021

The Icelandic Horse - presented by God!

Om någon mot förmodan missat detta så kan det ju vara bra att det står på grimman!!! Denna hade Karin Åberg, Sadlar.se med sig när hon kom till Mariebäck i höstas med fullastad bil. (För er som inte sett hur mycket denna packningens mästare rymmer i en bil kan jag säga att om ni proppar varje skrymsle fullt - så lyckas nog Karin få in lika mycket till!)

Idag var det gränsfall att jag skulle orka rida, men jag ville så gärna "spinna vidare" på känslan från igår när vi mot slutet av ridpasset började vara hyfsat avslappnade, både Hamingja och jag! Gjorde dock misstaget att ta samma kläder som i går kväll eftersom termometern visade samma siffra, men dagens ISANDE vindar "hetsade minusgraderna att anfalla" på ett helt annat sätt än igår...! :-O

Valde ridbanan även idag men varierade uppvärmningen genom att rida på stora åttavolter och sidföra över diagonalerna - både i skritt och tölt. Jag har fortfarande stiglädren ett hål kortare än jag brukar med förhoppningen att det ska hjälpa mig att hitta ett bättre skänkelläge. (Det ska i alla fall inte ska vara fysiskt möjligt att fastna i EXAT samma läge som jag brukar.) Och det kändes i benmusklerna (och rumpan) idag att dessa fått jobba lite annorlunda igår mot vad de brukar!

Mitt mantra avseende sitsen var dock detsamma: avslappnade knän och hålla om lätt med underskänklarna, vinglas i händerna, ett "nyp" i musklerna mellan skulderbladen. Massor av halvhalter med sitsen fick Hamingja att sänka tempot tillräckligt för att kunna slappna av i tölten så att hon tillslut började frusta på samma sätt som igår. Och när jag sedan kompletterade med öppna i vänstervarvet och sluta i högervarvet kompletterades lösgjordheten med lite trevlig samling också! 

Försökte också komma ihåg instruktionen från Atli senast att inte göra eftergifterna FÖR stora så att jag släpper ut henne för långt. I o m att hon har så lätt för att sträcka ut framåt-nedåt i både skritt och tölt behöver hon istället träna på att komma upp med bogarna och vara lösgjord i en högre form. Men när vi hittat några sekvenser med trevlig töltkänsla i båda varven fick hon förståss avsluta med att "njuttölta" på långa tyglar! En MYCKET nöjd häst frustade och frustade med mulen nästan i marken! 

Efter denna vecka med hela fem riddagar (vilket var normalfallet för mig förr men numera är en rekordnivå) ska mattes muskler få vila från ridning - troligtvis både måndag och tisdag. Innan Hamingja fick gå tillbaka ut i hagen igen kollade jag hennes bakknän och nu tyckte jag att "svampigheten" var borta även runt det vänstra. Vilken enligt veterinären också borde vara fallet ifall hon fick tillräckligt mycket träning efter sprutbilstringen. 

Inga kommentarer: