söndag 30 augusti 2020

Hamingjas after work!!!

 

Bästa "aw:n" om ni frågar Hamingja!!!

Fr o m denna vecka går hästarna i vinterhagarna och vi har börjat utfodra med hö igen. För min del drog fodringssäsongen igång med lunchfodringen idag. Men innan dess hade jag hunnit rida en sväng på en HÄRLIGT pigg och positiv Hamingja! 

Carola, Anneli, Monica och Maja var så lyriska när de kom tillbaka från sin ridtur förbi gamla soptippen och bort till galoppbacken dit turridningarna på sin tid brukade gå. Jag har inte ridit dit på flera år, sedan skogsmaskiner tyvärr förstörde vägen jättemycket i samband med avverkningar (fick bäcken att gräva sig en ny fåra i själva vägen...) Men nu fungerade den tydligen bra att rida på igen! Just idag behövde jag dock spara på krafterna och därmed bara rida en kortare sväng, men jag ser fram emot att göra det någon annan dag snart!!!

När jag tog in Hamingja från hagen tyckte jag att det "plingade" lite oroväckande varje gång hon satte ner vänster bakhov... och mycket riktigt visade det sig också att den skon glappade... men med hjälp av Sylvias nittång lyckades jag åtgärda problemet och nu håller jag tummarna att den därmed ska sitta kvar till dess hon ska skos nästa gång!

I o m att jag bara skulle rida ett kortare pass och fortfarande helst vill undvika det hårda underlaget på bilvägen fick det även idag bli en sväng längs den vänstra skogsvägen bakom vägbommen. I våras fick jag rådet av Sylvia att rida på mer i friskt tempo i galoppen för att Hamingja skulle börja "tänka mer framåt". Sedan dess har jag försökt göra så och de senaste dagarna har detta verkligen börjat ge effekt! För nu tar hon i ORDENTLIGT med bakbenen och vi kan galoppera på under längre sträckor - även på plan mark - utan att hon tappar energin och blir flack. Och hon "tål" också att jag lägger till lite drivning i galoppen utan att hon går över i spänd passtakt!

Så när vi idag "rivstartade" ridpasset med vänster galopp höll hon i den hela vägen bort till vändplanen (hon t o m ökade tempot på slutet!) Efter en stunds voltarbete i skritt tänkte jag att vi skulle rida höger galopp på hemvägen, men där var vi inte riktigt överens till att börja med... det var först vid den fjärde galoppfattningen som vi enades - men då var det sedan "full sula" ända till dess jag visslade, strax innan vi var tillbaka vid vägbommen. 

Efter att ha suttit av och sadlat om vände jag tillbaka mot vändplanen och som vanligt hade Hamingja inget att invända - hon är verkligen härligt arbetsvillig!!! Jag fortsatte att träna tölt på samma sätt som igår och kände även idag att förhållningar och eftergifter fungerar allt bättre men att jag har fortsatt väldigt mycket kvar att jobba med när det gäller skänkelläget... Men kanske måste jag inte sakta av till skritt och börja om varje gång jag börjar tappa kontakten med underskänklarna utan ibland lyckas åtgärda problemet genom att ta tag i framvalvet och dra mig lite framåt i sadeln...?! 

När Hamingja var tillbaka i flocken och jag lunchfodrat hästarna fick min fina Hrimnirnosgrimma i Sunset rosé följa med hem. Jag "råkade" nämligen beställa ett nytt träns från Karin Åberg/Sadlar.se här om dagen TROTS att jag sedan länge har utfärdat köpstopp för mig själv när det gäller träns (hm... BLAND ANNAT när det gäller träns...!) Men jag lyckades då övertyga mig själv om att det fanns ett litet "kryphål" - då jag som kompensation kan sälja Hrimnirnosgrimman i stället. I båda fallen har de nämligen "bling" som matchar mina fina schabrak från Equestrian Stockholm i färgerna Purple resp Burgundy så därför blir det just den nosgrimman som "ryker" trots att jag tycker den är väldigt fin och läderkvaliteten är SUPER...! Fast jag kanske inte ska "ropa hej" redan nu - det finns ju alltid en möjlighet att jag "råkar" övertyga mig själv om att jag faktiskt behöver TVÅ nosgrimmor i liknande färg...! :-O Men när jag nu skrivit om det här är ju chansen större att jag står fast vid beslutet!

Inga kommentarer: