lördag 7 januari 2023

Jag borde väl i alla fall bli lite mer liksidig??!!

Visst blev den här bilden lite kul??!!

Jag försöker ju att främst använda vänster hand och arm när det går, eftersom jag inte har riktigt lika ont på den sidan. Och när jag försöker anamma Hamingjas positiva "se möjligheterna-attityd" tänker jag att detta borde väl göra att jag blir liiiite mer liksidig tillslut?!! Om jag dessutom orkar fokusera endel på min sits så kanske jag t o m kan utveckla en GRYM sits i skritt i alla fall?!!

Igår var jag så väldigt förkyld och dessutom var det - 22 grader, så det blev varken ridning eller promenad för min del. Men i morse kände jag mig aningen bättre så jag åkte till stallet för lite mysig nära Hamingja-tid! Vi red upp till vänster bakom vägbommen och för att effektivisera min egen träning lät jag ganska snart Hamingja galoppera två korta sekvenser, för att få upp min puls på till minst 120 så snart som möjligt. Och skulle vi "känna lite" på någon gångart snabbare än skritt kändes det också bra att göra det innan jag hunnit bli så yr, så att min balans var så bra som möjligt. 

I o m galoppsekvenserna tog det 10 minuter att komma fram till vägen mot hygget (och i förlängningen mot Torrbergsvägen) där vi vände så med skritt hela vägen tillbaka blev den totala träningstiden 35 minuter. Fysioterapeutens ordination är ju fr o m denna vecka 20 minuter, fyra gånger per vecka så man kan kanske säga att jag idag kompenserade lite för att jag inte var i form för någon promenad igår?! Pulsklockan visar också att min puls under denna tid varierade mellan 97 och 142, med ett genomsnitt på 118 vilket är nära de ordinerade 120 slag/minut för bra konditionseffekt. 

Det har varit intressant med fysioterapeutens råd om hur jag ska jobba för min rehabilitering! Tidigare i livet har jag aldrig funderat över hur jag bäst bygger upp min egen kondition, den har jag fått "på köpet" tack vare all ridning. Och ridningen har jag planerat med fokus på hur jag ska träna upp hästens kondition och styrka på bästa sätt. Men nu har jag förstått att det i stor utsträckning fungerar på samma sätt - vilket ju inte är särskilt förvånande egentligen.

Den allra största bonusen som "åka häst" ger jämfört med promenader är ju förstås att jag får tillbringa tid med Hamingja! Dessutom skapar 20 minuter "åka häst" automatiskt en hel del steg i hanteringen inför och efteråt också som bonus. Så lyckas jag bara undvika att belasta nacke, axlar och armar är det ju verkligen en win-win!!! Och Hamingja får ju den mest grundliga igångsättning man kan tänka sig efter sin långa vila som ju i princip började redan i slutet av maj. (Och då efter en successiv nedtrappning under i alla fall ett år.) Att hon tycker det är roligt att pulsa i snö samtidigt som detta ger stora möjligheter för mig att bara "åka häst" men ändå ge henne viss träning av både kondition och muskler är ju också en stor win-win i sammanhanget! Hemma igen efter "ridningen" har jag dock mer förkylningssymptom igen, så vi får se hur det blir med ev träning i morgon - för både matte och häst!

Inga kommentarer: