onsdag 7 juli 2021

Lite Hamingjatid trots värmen!

Med temperaturer runt 30 grader i skuggan sedan jag gick på semester har det känts för varmt för att rida. Men idag gjorde värmen en liten "halvhalt" - när jag vaknade var det "bara" 24 grader i skuggan - så jag bestämde mig snabbt för att åtgärda ridabstinensen! Jag hade ju ännu inte hunnit repetera övningarna från den suveräna lektionen för Sylvia förra veckan så det var verkligen hög tid innan jag hunnit glömma alldeles för mycket!

Efter uppsittningen kom jag ihåg vår "läxa" från Ingebjörn: att rida på microvolter runt uppsittningspallen. Och som bonus blev det ju också nyttigt fokus på att ytterskänkeln verkligen var med! När jag övergick till skritt på "vanlig volt" kom Hamingja ihåg att det var låååång hals som gällde ÄVEN när jag gav signal för att flytta bakdelen och/eller framdelen åt något håll, så det var bara vid ett par tillfällen jag behövde bli jobbig och påminna genom att öka drivningen med skänklarna. Och jag tyckte också att det var bra aktivitet i bakdelen redan från start. När jag sedan övergick till tölt med utåtställd häst på volt i höger varv kändes det ändå lite passtaktigt till att börja med. Men när jag nästan direkt petade till med pisken, först på högerbogen och sedan på höger bak,  kom hon direkt in mellan hand och skänkel och det kändes som om bogarna kom upp någon dm samtidigt som takten blev SÅ mycket bättre!!!

Vilken häftig känsla - och så ROLIGT att vi faktiskt kunde hitta tillbaka till den även på egen hand! Precis som under Sylvialektionen lämnade jag snabbt volten och började istället rida "åt alla möjliga håll" på ridbanan för att hela tiden skapa aktivitet i bakdelen. Sedan fortsatte vi i tölt längs ena långsidan för att i hörnet göra en volt tillbaka och rida åt andra hållet innan ny volt tillbaka vid nästa hörn. Och små pet med pisken fick hjälpa till att hålla aktivitet och bärighet. 

Jag ville även fortsätta arbetet med slutor i volten tillbaka, men i o m att det var så OERHÖRT varmt började jag att rida övningen i skritt - fortfarande med små "pet" med pisken i vänsterslutorna som då inte riktigt var lika svåra som sist. När vi sedan försökte oss på samma sak i tölt såg jag till att först ta ner tempot riktigt mycket och sedan övergå till vänsterslutan redan innan hörnpasseringen,  fånga upp ordentligt på yttertygeln i vändningen för att fortsätta hålla nere tempot och små pet med pisken på höger bak. 

Volterna blev faktiskt inte lika jättestora som under lektionen, men vi var ändå väldigt nära nästa hörn innan vi lyckats ta oss tillbaka ut på spåret... så vi har definitivt mycket att jobba vidare med där! Kände också att jag inte riktigt hade med högerskänkeln under förflyttningen tillbaka ut på spåret så det är ytterligare en av alla detaljer jag måste öva MASSOR på! Men trots värmen och den ofrivilliga ridpausen bjöd Hamingja på en ridkänsla som var riktigt, riktigt häftig! Så GRYMT roligt det ska bli att få rida kurs för Atli nu till helgen!!! 

Efter ridpasset kom jag t o m ihåg att stretcha högerbogen innan jag duschade Hamingja i spolspiltan - och som vanligt var det svårt att avgöra vem av oss som var blötast efteråt...! :-O För att maximera nedkylningseffekten fick hon sedan stå kvar en lång stund och ånga av, innan jag skrapade av överflödigt vatten. Med lite gott i hinken fick hon sedan stå kvar inne i stallet ytterligare en god stund till för att hinna få svalka innan det var dags att gå tillbaka ut i VÄRMEN. Där första anhalt i hagen självklart blev att rulla sig MYCKET omsorgsfullt! 

Inga kommentarer: