torsdag 28 mars 2024

Skärtorsdag med Hamingja!

Jag är REJÄLT Hamingja-hög efter dagens ridpass!!!

Vi inledde med fyra galoppintervaller i "kyrkbacken" och efter förberedelse med högersluta (vänster galopp ) resp vänstersluta (höger galopp) bjöd Hamingja på jättefina galoppfattningar från stillastående och en trevlig bärighet i galoppen som "höll ihop" ända till dess jag visslade högst upp i backen! Jag har fått lära mig att när man intervalltränar hästar (och inte har pulsklocka på dem) så vet man att hästen är redo för en ny intervall när den inte längre är anfådd efter förra intervallen. Och det hann hon bli med god marginal medan vi skrittade tillbaka ner - t o m matte hann faktiskt sluta flåsa! 

Efter den fjärde galoppen var vi redo för ridbanan där vi skulle träna tölt! Inledde med samlad skritt där det går bättre och bättre att få mina krampande muskler att slappna av och när jag på det sättet kan belöna Hamingja blir det ju så mycket lättare för henne att veta vad jag menar att hon ska göra! Byggde sedan på med högersluta resp vänsteröppna och att vända runt med ytterhjälperna för att sedan smyyyga över i några steg tölt. Idag gick det faktiskt ovanligt bra att slappna av i musklerna även efter övergången till tölt - så det går ändå framåt! 

Red främst korta sekvenser tölt för att träna på att hitta "dragläget" där hon gör övergången med bibehållen bärighet och avslappnad nacke. Brukar tänka att det är lite som att lära sig start i backe med en bil med manuell växellåda - man måste liksom "känna sig fram" lite! De allra bästa övergångarna fick vi till i höger varv, där hon kom upp med bogarna på ett väldigt trevligt sätt just i övergången. Och för en gångs skull försökte jag ha disciplinen att göra övergången tillbaka till skritt medan vi fortfarande hade en trevlig känsla i tölten - och inte fortsätta till dess vi tappat bärighet och tempot runnit iväg. 

Några lite längre sekvenser i tölt blev det mot slutet, då jag nyttjade vändningar för ytterhjälperna för att "behålla henne på bakbenen" som Atli uttryckte saken någon gång. Avslutningsvis fick hon sträcka ut på längre tyglar i nedvarvningstölt och då frustade hon så belåtet, gång på gång! Och det gjorde nog matte också! Med flera plusgrader i luften fick hon sedan äta sitt "gott i hinken" utomhus där jag antog att det var betydligt mer behagligt för en svettig häst än inne i stallet!

I o m att det är påskhelg har vi ledigt från Garnis idag och i morgon. Fast ledigt från träningen är det inte utan självstudier gäller. Så när jag nu "prickat av" dagens fysiska träning följt av återhämtning är dags att ta itu med mindfulnessövningarna. Over and out - och Glad Påsk! 

Inga kommentarer: