lördag 19 december 2009

Fibromyalgi - en neurologisk sjukdom?!

Tidigare räknades Fibromyalgi till de reumatiska sjukdomarna och den kallades också ibland "mjukdelsreumatism". Men allt eftersom forskarna lär sig mer om sjukdomen desto mer visar det sig att den nog egentligen hör till de neurologiska sjukdomarna.

En ny doktorsavhandling från Karolinska institutet visar t ex att personer med fibromyalgi har nedsatt aktivitet i de delar av hjärnan som hämmar smärtupplevelser. Detta är alltså förklaringen till vad tidigare forskning visat: att samma grad av "retning" ger mycket högre smärtkänsla hos en person med fibromyalgi än hos en som inte har sjukdomen.

Källa: Reumatikertidningen

2 kommentarer:

Jonna sa...

Värk, mitt favoritämne. Har läst en del om fibro, även om jag inte fått den diagnosen, och förundras väldigt mycket av hur mycket våran hjärna egentligen styr smärtan. Jag har ju fått komma till smärtrehab nu trots att jag "bara" har artros i ryggen. Ska läggas in på Garnis mellan 11-27 jan. och hoppas att någon ska göra min smärtutredning klar. Jag har försökt hitta någon som kan göra en fibrokoll, trycka på punkterna osv, så jag kommer till ro någon gång. Ska bli skönt iaf att ägna sig åt rehabelitering i 2,5 vecka :) Hoppas du får en värkfri jul och så siktar vi på ett bra 2010. GodJul!

Anna sa...

Hej Jonna! Så bra att du får komma till smärtrehab - då hoppas jag du får bra hjälp! Önskar också dig en God Jul och ett bra 2010!