lördag 7 december 2019

Man ska lita på magkänslan!!!

Idag var equiterapeuten Ingebjörn tillbaka i Mariebäck för att kolla några av hästarna. Och jag fick bekräftelse på att jag gjort helt rätt som lyssnat på magkänslan och låtit Hamingja vila sedan förra helgen... Från att ha känts jättefin ända sedan senaste behandlingen reagerade hon ju plötsligt genom att bli jättespänd och tappa (vänster-)galoppen. När jag beskrivit hennes reaktion för Ingebjörn började han känna längs ryggraden upp mott korset och sa nästan direkt: "Här har det hänt någonting..." Han visade även hur jag skulle dra med fingrarna längs ryggraden och det var jättetydligt hur det plötsligt blev en "lucka" där man inte kände någon kota. "Här har något hamnat snett..."

Han sa att det kunde bero på att hon t ex fått en spark av någon i flocken. Det är inget  någon av oss sett, men det kan ju mycket väl ha hänt ändå för det är inte ovanligt att det gruffas i stoflocken.... I samband med fodringarna gör Hamingja ofta utfall mot och jagar iväg några av de som är lägre i rang och om en brodd råkar fastna i underlaget vid ett sådant tillfälle skulle det ju också kunna orsaka problem av detta slag. Ingebjörn konstaterade även att hon var svullen så antagligen hade hon samtidigt sträckt sig lite i musklerna i detta område.

Sedan han gått igenom resten av hennes kropp och jag travat henne vid hand ute på gården så att han kunde se hur hon rörde sig satte han akupunkturnålarna. När hon stått med dessa så att musklerna  slappnat av började han själva behandlingen. Då konstaterade han att hon inte alls hade samma rörlighet i ryggen som senast - utan han behövde ta i mycket mer för att få samma reaktion som då. Han hittade också lite nya spänningar i nacken, men detta var antagligen ett sekundärt problem som berodde på att hon spänt sig även där när det gjorde ont i vänstra delen av korset.

Tack vare att jag upptäckt problemet så pass snabbt och därmed låtit henne vila från ridning och att det dessutom bara dröjde en vecka innan hon fick behandling var hans bedömning att hon snart kommer att vara återställd igen. Hon bör få fortsatt vila några dagar nu efter behandlingen, men sedan kan jag börja rida igen om hon känns OK. Jag är verkligen glad att jag tog mina misstankar på allvar och lät henne vila - än en gång har det visat sig att man ska lita på magkänslan!!!

Inga kommentarer: