lördag 29 juli 2006

Fiske i Rombakksfjorden, Norge


När vi vaknade på morgonen kunde vi konstatera att det osannolika vädret med sol och värme fortsatte. Idag fick hästarna en välförtjänt vilodag. Sedan vi pysslat om dem och fyllt på vattnet satte vi oss i bilen och styrde västerut via Riksgränsen och Björnfjell ner till Narvik. Vi gjorde en liten runda på stan då vi bl a provade norska ”fiskekager” – en sorts fiskburgare. Riktigt gott!








Sedan körde vi norrut längs den vackra Rombakksfjorden till ett ställe som heter Leirvik för picknicklunch och fiske på en klippa vid fjordens strand. Förhoppningen var förståss att fixa färsk torsk till middagen! Jag fick napp redan på tredje kastet, men bara en liten sej som jag slängde tillbaka igen. Senare fick även Johan napp, en lite större fisk, men eftersom även det var en sej släppte vi tillbaka den också. Sedan var det slut på fiskelyckan och tillslut gav jag upp och satte mig att sola i en klippskreva istället. Johan fortsatte ihärdigt att fiska, men när det var dags att köra hemåt igen kunde vi konstatera att vi skulle få fixa middagen på annat sätt.





När vi kört den vackra vägen tillbaka över fjällen till Björkliden tittade vi till hästarna. Det varma vädret hade nu resulterat i en kraftig ökning av antalet insekter så de verkade ganska irriterade – vandrade runt och piskade med svansarna. Dessutom fanns det inte så mycket gräs kvar att äta i hagen. Johan byggde en ny hage en bit bort medan jag smorde och sprayade rejält med insektsmedel på båda hästarna. En tjej som jobbar på hotellet kom förbi och berättade att hon gått förbi flera gånger under dagen och då hade hästarna legat ner och vilat. Alltså var det först nu på kvällen insekterna blivit så besvärande för dem. Skönt att höra – då hade de uppenbarligen fått en skön vilodag i alla fall!


Vi förberedde morgondagens hemresa innan vi åkte ca en mil österut till Abisko för att äta middag. Vi såg en skylt nere vid E10 om ett ställe som vi aldrig hört talas om förut – men eftersom skylten var så snygg tyckte jag att vi skulle åka dit och kolla deras mat. Det var en kombinerad stugby/vandrarhem och restaurang som låg ovanför järnvägen upp mot fjällsidan – inte så lätt att hitta. Men det visade sig vara ett riktigt lyckokast! Johan åt en krämig rödingsoppa med västerbottensostsnittar till och jag njöt av en sallad med suovas (renkött som rökts över öppen eld), ruccola, färsk sparris, solrosskott och kavringkrutonger. MUMS!!! Mätta och belåtna återvände vi till vår stuga för att sova.

Inga kommentarer: