söndag 7 mars 2021

Inte kvavt i alla fall...!

När man ridit så det ryker!

Oj, så det blåst idag - här kan man verkligen snacka om "välvädrat"!!! Nyligen upptäckte jag att Hamingja hade en fläck bakom vardera frambenet där pälsen är bortnött. Fläckarna är väl dolda med lång päls omkring så jag vet faktiskt inte hur länge hon kan ha haft dem... Så här års växer ju ingen ny vinterpäls ut heller så det KAN ju vara gamla skav... Så jag har klurat kring vad jag kan göra för att undvika att det fortsätter skava framöver... Sedan hon fick skav från sin breda lädergjord förra sommaren har jag använt en smal sadelgjord med skyddande fårskinnsöverdrag, så vad göra om hon nu ändå fått skav?

Igår fick jag låna en längre sadelgjord (också med fårskinnsöverdrag) från Húni, utifrån tanken att gjordens spännen då skulle hamna högre upp på sidorna. Men den blev då lite för lång... Idag återgick jag därför till min vanliga gjord, men lånade fårskinnsöverdraget igen (eftersom det är längre än det jag har). På det sättet blev det bättre skydd vid sadelgjordens spännen, så slutsatsen är att jag ska köpa ett längre fårskinnsskydd!

Min plan för dagen var att rida ett pass på ridbanan, eftersom det är ett tag sedan sist. Jag inledde också där, även om jag funderade på om den hårda vinden skulle bli allt för jobbig i o m att ridbanan ligger ganska öppet... Vinden var dock ändå hanterbar, men den senaste tidens väder gjorde att banan snarare såg ut som en nyspolad hockeyrink än en ridbana... Så efter att ha jobbat en stund på volter och med sidförande över diagonalerna (där jag tyckte att Hamingja ändå kändes ganska liksidig) fick det räcka med ridbanan för denna dag. 

Jag vet ju med mig att jag blir spänd själv när jag tycker det är obehagligt med hörnpasseringarna i tölt på isig ridbana...så då kändes en sväng upp till vändplanen till vänster bakom vägbommen som ett betydligt bättre alternativ! Efter inledande trav blev jag helt "wild and crazy" och testade att fatta galopp från trav - något jag knappt gjort på Hamingja - och hon blev nog lite förvånad men med viss fördröjning  fattade hon sedan rätt galopp! Efter en skrittpaus fick hon sedan galoppera även på hemvägen, innan jag avslutade med att låta henne skritta på sidan av spåren med snö ungefär halvvägs upp till knäna, för lite extra muskelträning. 

Sedan Hamingja fått stå en stund för att återhämta sig med ryggvärmaren från BoT fick hon gå ut till sin flock igen, medan det var dags för mig att lunchfodra. En uppgift som i o m vädret innehåll en extra svårighet, då hästarnas hö först blåste ut ur hagen! :-O 

Inga kommentarer: